Primarul din Hangu condamnat definitiv la închisoare cu suspendare! Prefectul trebuie să-l demită imediat pe Gavril Lupu!

Gavril Lupu, primarul comunei Hangu (din județul Neamț) rămâne cu condamnarea deja obținută la Tribunalul Neamț, a decis azi Curtea de Apel Bacău. Este vorba de o pedeapsă de un an și șase luni, cu suspendare. Prin această decizie practic (conform practicii penale și administrative uzuale), prefectul de Neamț, Adrian Niță trebuie să emită un Ordin al prefectului de încetare a mandatului primarului de la Hangu.

Evident că, probabil, prefectul va emite respectivul ordin abia după ce îi vin hârtii scrise de la instanță (în epoca online, sentințele de pe portalul oficial Ministerului de Justiție nu sunt luate în seamă până nu sunt dublate de plicuri și dosare cu șină de unii prefecți când este vorba de primari (sau alți aleși locali) care sunt colegi de partid cu ei.

În Neamț este caz-școală cel al ex-primarului Lucian Micu de la Roman care numai el știe câte intervenții o fi făcut, sus de tot, ca în 2020 demiterea sa din funcție să tot fie amânată, deși era vorba de o sentință a Curții Supreme.

Acum, pe cazul Hangu, rămâne de văzut dacă Adrian Niță – membru PSD! – îl va demite cât de repede pe primarul Gavril Lupu – tot membru PSD! – sau opinia publică din Neamț va asista la fel de fel de tertipuri ieftine care să mai relungească cu câteva săptămâni (luni?) mandatul celui care ar trebui să plece acasă începând cu ziua de azi.

Mai jos, sentința dată azi de Curtea de Apel Bacău:

… Și sentința dată de Tribunalul Neamț menținută de magistrații băcăuani în ceea ce privește condamnarea penală a lui Lupu:

Conform Legii 544/2001, siteurile instituțiilor publice sunt secțiuni oficiale iar actele publicate pe acestea sunt considerate documente oficiale. Deci în anul de grație 2022, Prefectura Neamț nu are niciun motiv rezonabil să nu țină cont de sentința care îl vizează pe Lupu (click AICI și AICI, pentru juriștii și conducerea Prefecturii) decât dacă e vorba de o protecție politică asigurată – via PSD – primarului vizat.

Dar chiar azi, într-un mesaj public (ce-i drept, destinat unui liberal), prefectul Niță preciza apăsat că „respectarea legii trebuie să fie imperativă și nu poate fi asociată cu niciun joc politic”. Cazul Lupu de la Hangu este fix hârtia de turnesol care arată dacă principiile clamate frumos sunt aplicabile tuturor sau doar taberei adverse.

Vom reveni.

Daniel VINCA