Primarul de Roman, Lucian Micu, DEFINITIV INCOMPATIBIL!


Lucian Micu a fost declarat astăzi incompatibil şi de Înalta Curte de casaţie şi Justiţie, sentinţa fiind definitivă. ICCJ a respins recursul declarat de primarul romaşcan la sentinţa din dosarul 533/32/2016 prin care Curtea de Apel Bacău respingea contestaţia făcută de acesta la Raportul ANI care îl declara incompatibil.
Deşi sentinţa de astăzi nu mai poate fi atacată pe fondul problemei (instanţa anunţă permisiunea unui recurs doar cu privire la sesizarea Curţii Constituţionale, propusă de Micu şi respinsă, de asemenea, de judecători), într-un mesaj difuzat pe facebook, primarul romaşcan anunţă că va rămâne în funcţie (!) şi că va putea candida iar (!).

Mai jos, sentinţa pronunţată azi de ICCJ:

Şi cea pronunţată, anterior, de Curtea de Apel Bacău, pe care o contestase la ICCJ:


Agenția Națională de Integritate (ANI) a stabilit că Lucian Micu „se află în stare de incompatibilitate începând cu 30 august 2012, întrucât deține simultan funcția de viceprimar și funcția remunerată de membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Municipal de Urgență Roman, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) și k) din Legea 161/2003”.

Mai jos, replica dată de primarul Micu la sentinţa pronunţată azi de ANI şi care poate duce la sfârşitul lui politico-administrativ:

<<După cum mă cunoașteți, sunt o persoană cinstită și nu îmi place să ascund gunoiul sub preș. Când am ales și am fost ales să conduc acest oraș, știam că vor fi vremuri frumoase, dar și dificile, poate nu atât de grele ca povara noului coronavirus, dar până acum tot timpul am găsit soluții să depășim cu bine fiecare ”încercare a vieții”. Tocmai acum a venit și decizia ICCJ, prin care s-a dat dreptate inspectorilor ANI. Sigur că decizia mă nemulțumește, sunt dezamăgit, însă nu o comentez. Pot comenta, însă, că așa cum morții votează în unele județe ale țării, în Roman morții fac plângeri administrative. Pot comenta cu privire la faptul că dosarul care a ajuns în instanță era doar un sfert din cel inițial, mă refer la volum. De ce? Pentru că din el lipseau probe. Dar, acum nu mai contează.

Și în 2014, când eram viceprimar, și astăzi, când sunt primar, eram și sunt la fel de interesat de sănătatea romașcanilor, de calitatea actului medical. Da, am participat la ședințele Consiliului de Administrație de la Spital, pentru că e firesc să fiu interesat de asigurarea unor servicii medicale bune. Dacă preocuparea mea înseamnă ”incompatibilitate”, mă abțin…

Nu e deloc momentul acum să dezbat legislația care îmi permite să rămân primar – pentru că nimeni nu poate să treacă peste voința romașcanilor care m-au legitimat în funcție – și nici faptul că nu există vreo lege care să-mi interzică dreptul de a candida. Acum, trebuie să ne concentrăm cu toții pentru a lua măsurile cele mai bune pentru a feri Romanul și zonele limitrofe de răspândirea coronavirusului, să fim pregătiți să oferim asistență medicală pacienților și să avem cât mai puțin de suferit. Toate la timpul lor. Nimeni nu ar trebui să își facă timp pentru jocurile politice, eu unul îmi aloc tot timpul pentru a lua măsurile cele mai bune, pentru a vă informa, pentru a păstra stabilitatea în orașul nostru>>.

Conform legii, în momentul în care instanţa sau ANI comunică prefecturii sentinţa de mai sus, prefectul George Lazăr trebuie să ia, prompt, decizia legală.

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns