Primarul de Hangu a fost demis de Prefect! Referatul secretarului comunei a făcut 59 de km în 4 zile!

Primarul de Hangu, Gavril Lupu a fost astăzi demis de Prefectul de Neamț, la fix… 14 zile din monentul în care a fost condamnat penal cu închisoare cu suspendare și sentința a fost publicată pe portatul just.ro al Ministerului Justiției.

„Astăzi a fost emis Ordinul Nr.178 din 03.05.2022 privind încetarea mandatului de primar al domnului Lupu Ghe. Gavril. Referatul și documentația emise de secretarul comunei Hangu au ajuns astăzi la Instituția Prefectului.
Încă din data de 26.04, prima zi lucrătoare de după Sărbătorile Pascale, Prefectura a emis o adresa către Primaria Hangu în care i se atrage atenția secretarului primăriei să respecte termenul legal pentru emiterea referatului.
Hotărârea a fost pronunțată in data de 19.04, pe 21.04 Comunicarea (NR – probabil a sentinței, de către Curtea de Apel) a ajuns la Primaria Hangu, deci au fost respectate termenele legale”, a precizat prefectul de Neamț, Adrian Niță.

Primarul (PSD) Lupu a fost condamnat pentru fraudă cu fonduri europene. Prefectul de Neamț este tot membru PSD.
Referirea (cumva obsesică) a prefectului la Comunicarea primită de UAT de la instanță pare a ține de sechelele raportării la vechea legislație, care făcea referire concretă la conceptul de Comunicare. Acum, în Codul Administrativ, legea vorbește despre „data intervenirii situației de încetare de drept a mandatului”. În condițiile în care portalul just.ro este al Ministerului Justiției și siteurile instituțiilor sunt considerate (prin lege) instrumente oficiale de comunicare, în condițiile în care în România se judecă procese chiar și în format online, această încrâncenare a prefectului (sau a justitilor care-l învață) de a se raporta doar la Comunicarea în plic și a ignora sentința de pe acel site amintește de Sfânta Birocrație românească și dosarul cu șină.

La fel de interesant este că secretara Anișoara Baciu a declarat pentru Vestea că a trimis acel referat, prin poștă, încă de vineri și el a ajuns la Prefectură abia azi (marți după-amiază). Primăria Hangu putea remite referatul și documentația anexă (vreo 30 de pagini) și prin mail sau, la fel de bine, o putea trimite plicul cu o mașină, la Prefectură, la registratură.
Mai mult, dacă tot a scris Vestea de ieri, Prefectura putea cere azi la prima oră să fie aplicată fie avarianta mail, fie cu o mașină.
Azi, inițial, la ora 11 Prefectul a declarat că plicul încă nu ajunsese la Prefectură.
A revenit la ora 16.45 cu informația actualizată, că a ajuns și referatul și că a fost emis și ordinul de Prefect de demitere a primarului respectiv.

Deci un banal plic cu documente a parcurs distanța Hangu Piatra Neamț, care este de 59 de kilometri, în 4 zile.

Fix un fel de „O scrisoare pierdută”, level 2022, Prefectura Neamț.

D.V.

 

Lasă un răspuns