Primarul Chitic supărat iar pe Guvern! Banii tuturor nemțenilor nu vor mai subvenționa exclusiv transportul din Piatra Neamț!


Primarul Dragoș Chitic e supărat din nou pe Guvern, de astă dată pentru decizia stabilită printr-un OUG ca finanțarea/subvenționarea transportului public local de persoane să fie făcută nu de către Consilii Județene ci direct de primăriile respective.
Ar fi vorba de o sumă de circa 800.000 lei pe lună, după cum spune primarul. Ce nu spune Dragoș Chitic este că subvenționarea de către CJ a unui transport desfășurat preponderent în beneficiul pietrenilor – pe lângă faptul că era un fel de „ajutor de stat” care afecta principiile liberei concurențe – însemna, practic, ca banii CJ (adică ai tuturor nemțenilor) să se ducă spre o destinație preferențială.
Ce nu spune Dragoș Chitic în continuare:
-subvenționarea transportului în comun înseamnă (acum) doar anumite plăți către Troleibuzul (firmă a CJ) nu și către operatorii privați care fac curse pe trasee în oraș sau care străbat orașul.
-bugetul CJ este pentru tot județul Neamț., Evident că CJ finanțează , lunar, anual, diverse activități dedicate unei nișe de populație (e greu ca de fiecare dată, un leu cheltuit să ajungă în beneficiul fiecărui nemțean). Dar 800.000 lei/lună se duc acum – după cum spune Dragoș Chitic exclusiv pentru transportul gestionat ADI Urbtrans, rețea care, undeva la 90 la sută, este dedicată exclusiv pietrenilor.
-e moral ca aceste subvenții să vizeze doar pe pietreni cu bani din taxele și impozitele tuturor nemțenilor?

Mai jos, integral, mesajul primarului Dragoș Chitic:

<<O noua masura aberanta reglementata de Guvernul Romaniei prin Ordonanta de Urgenta saptamana trecuta afecteaza grav bugetul municipiului Piatra Neamt. Guvernul a stabilit prin OUG 51/2019 ca suma reprezentand compensatia acordata lunar societatii de transport public local de persoane sa fie platita de catre primarii si nu de Consiliul Judetean asa cum era pana acum.

Este vorba despre o suma uriasa , 800.000 de lei pe luna, care conform recentei reglementari trebuie platita societatii Troliebuzul SA de catre cele sase primarii membre ale ADI Urbtrans, proportional cu numarul de kilometri parcursi de mijloacele de transport ale societatii Troleibuzul in fiecare localitate.

Culmea este ca societatea Troleibuzul Sa este a Consiliului Judetean Neamt iar aceasta masura face ca lipsa de implicare a actionarului majoritar, Consiliul Judetean, in rentabilizarea societatii de transport sa devina o povara financiara care afecteaza bugetele celor sase primarii pe teritoriul carora opereaza societatea Troleibuzul.

Solicit Consiliului Judetean Neamt implicarea in rezolvarea acestei probleme care va genera noi probleme financiare majore primariei Piatra Neamt ( cea mai afectata) si primariilor Gircina, Alexandru Cel Bun , Dumbrava Rosie, Savinesti si Roznov. Este de neinteles aceasta decizie , care nu exclud sa fi fost solicitata chiar de la nivelul judetului Neamt, mai ales ca vine la mijlocul unui an in care primariile au mari probleme financiare generate de politica fiscala dezastroasa a celor care guverneaza Romania.
Am discutat si cu o parte dintre colegii primari ai comunitatilor mentionate care si-au exprimat indignarea fata de aceasta masura ce adanceste subfinantarea comunitatilor pe care le conduc, majoritatea neavand suficienti bani chiar pentru functionare pana la finele acestui an.

Dragoș Chitic>>

 

Daniel VINCA

 

One thought on “Primarul Chitic supărat iar pe Guvern! Banii tuturor nemțenilor nu vor mai subvenționa exclusiv transportul din Piatra Neamț!

  1. S-a saturat lumea de bocetele acestui primar incompetent și de a nu face nimic. Dar când i-a mărit salariul acest guvern, de ce nu s-a mai plâns ? Ia o căruță de bani la sfârșit de luna iar orașul se prăbușește !!!

Lasă un răspuns