Primarul Chitic a ascuns PREMEDITAT de opinia publică Scandalul cu copiii maltrataţi la Creşa Piatra Neamţ!


12 zile – atât au trecut din momentul oficialii care au în subordine Creşa Piatra Neamţ au aflat despre înregistrările care probează atrocităţile comise împotriva copiilor de 1-2 ani (24 octombrie) şi până azi când subiectul a bubuit în presă (vezi AICI şi AICI).

Declaraţiile şi documentele de mai jos probează că şefa Creşelor din Piatra Neamţ Ana Maria Rotaru, că şefa DAS Piatra Neamţ (Direcţia de Asistenţă Socială) şi primarul Dragoş Chitic au ştiut din acea înregistrare imbatabilă încă din ziua când părinţii au mers cu proba la Creşa Precista. Dar toţi aceşti oficiali, cu primarul în frunte, AU ASCUNS OPINIEI PUBLICE subiectul.

Citeste si

Creșa LAGĂR Piatra Neamț: Copii loviți, înjurați, terorizați, băgați la „carceră”! Probe AUDIO!

Da, au fost declanşate 3 anchete: una a Poliţiei (la sesizarea părinţilor), una internă a DAS şi una a DGASPC (tot la sesizarea DAS dar, atenţie, prin obligatoria fişă de ABUZ, ceea ce duce cu gândul mai mult la o solicitare de consiliere a minorei – vezi documentul de mai jos).

Mai pe româneşte, şefii DAS şi ai Primăriei s-au acoperit cu hârtii dar au muşamalizat cazul din punct de vedere al informării OBLIGATORII a opiniei publice.

Din păcate, asta înţeleg unii şefi (şi nu puţini) de instituţii din Neamţ: cum că transparenţa şi comunicarea se reduc doar la simpozioane, la poze festiviste, la manifestări oficioase sau tăieri de panglici nu şi informarea opiniei publice în cazuri mai puţin plăcute.

Astăzi când Piatra Neamţ a ajuns iar subiect de ştiri în presa naţională, primarul Dragoş Chitic comunică. Redăm mai jos o declaraţie a lui, dată, subliniem, AZI:

Primaria Piatra Neamt a fost informata de catre Directia de Asistenta Sociala in legatura cu incidentul de la Cresa  din Precista din data de  24 octombrie . Am solicitat demararea unei anchete din care sa putem afla adevarul despre aceasta situatie. Nu voi tolera niciodata  asftel de comportamente in institutiile prescolare din Piatra Neamt  iar daca aspectele semnalate se confirma va asigur ca vom solicita masuri drastice impotriva celor vinovati.  Nu am mai avut pana acum sesizari de acest gen de la niciuna dintre cele cinci crese subordonate Directiei de Asistenta Sociala. Infirmierei reclamate I s-a semnat inca din ziua sesizarii incetarea contractului individual de munca . Sunt in derulare in acest moment trei anchete: una interna, una din partea DGAPSC in urma sesizarii facuta chiar de catre DAS si una derulata de Politia Municipiului Piatra Neamt. In functie de rezultatele anchetelor aflate  in desfasurare vom decide masurile care se impun”.

Deşi formularea din prima frază nu e cea mai fericită, Vestea afirmă clar: incidentul a fost în data de 24 octombrie iar primarul a fost informat în acea zi.
Nici directorul DAS (instituţie autonomă din subordinea Primăriei), Ana Berea, nici primarul Dragoş Chitic nu au considerat că e necesar şi corect ca opinia publică să fie informată că „da, avem un incident, luăm măsuri, facem anchete etc” până AZI, când a scris presa. Forţând poate un pic comparaţia, primarul Chitic şi ceilalţi şefi de la DAS au făcut la fel ca şefii IGSU şi DSU în cazul filmărilor ascunse de la Colectiv, nu au deschis gura decât după ce lumea a aflat un adevăr crunt: copiii de 1-2 ani de la o creşă din Piatra Neamţ sunt loviţi şi înjuraţi de cei plătiţi din banul public.

 

Citeste si Creșa LAGĂR Piatra Neamț: Copii loviți, înjurați, terorizați, băgați la „carceră”! Probe AUDIO!

 

Deci trebuia, obligatoriu, să comunice din prima zi DAS. Dar şi primarul, pentru că, pe linie ierarhică, Creşa Piatra Neamţ este (via DAS) în subordinea Primăriei. Ca la orice caz în dinamică, prima informare ar fi fost una succintă urmând să se revină cu detalii pe măsura derulării verificărilor.
Strict administrativ vorbim de o instituţie cu buget asigurat şi din bani publici, de la Consiliul Local, prin votul consilierilor locali la proiectul de Buget înaintat chiar de primar. Iar majoritatea din CL este asigurată şi de echipa politică a primarului.
Dincolo de atribuţiile strict administrative, Dragoş Chitic era obligat şi ca om (unul cu voturi în spate, deci cu încrederea populaţiei) să respecte încrederea acordată şi să informeze, nu să decidă împreună cu cei de la DAS ascunderea gunoiului sub preş.
Chiar cu riscul de a fi criticat cu unii dar, cu siguranţă, criticile ar fi fost mai puţine şi ar fi fost echilibrate de cei care apreciau transparenţa corectă a primarului.

 

Citeste si Creșa LAGĂR Piatra Neamț: Copii loviți, înjurați, terorizați, băgați la „carceră”! Probe AUDIO!

 

O simplă privire pe mesajele publice ale primarului Dragoş Chitic în aceste 12 zile arată că i s-a părut orice altceva mai important de comunicat pietrenilor decât faptul că într-o instituţie DIN SUBORDINEA LUI copiii erau maltrataţi.

Atitudinea primarului dar şi a celorlalţi bugetari cu funcţii care au muşamalizat informarea pe acest caz, până azi, arată, încă o dată că, din păcate, instituţiile publice sunt văzute ca un fel de moşii proprii.

Vom reveni.

Daniel VINCA

Lasă un răspuns