Primarul anunţă … nimic despre Creşa-Lagăr: „Dacă aspectele semnalate se confirmă…”


La o zi după ce presa a dezvăluit informaţia DOSITĂ de Primărie şi de instituţii subordonate despre Creşa-Lagăr din Piatra Neamţ (cu copii loviţi şi înjuraţi) şi după alte 12 zile scurse de când a avut informaţia respectivă, primarul Dragoş Chitic vine un comunicat de presă în care spune… nimic.
Comunicatul de mai jos confirmă cu jumătate de gură ceea ce presa a dat deja iar la capitolul alte sancţiuni (în afară de îngrijitoarea demisă rapid şi convenabil), primarul Dragoş Chitic o scaldă în stilu-i caracteristic: „Dacă aspectele semnalate se confirmă…”.
Chitic nu spune o vorbă despre ancheta internă începută în urmă cu 13 zile dar anunţă că a făcut azi plângere la Poliţie deşi obligaţia lui şi a celorlalţi funcţionari era ca acest demers să fie realizat imediat ce au aflat despre atrocităţile din creşă.
Coincidenţa face ca primarul să-şi amintească de această obligaţie (a cărei neîndeplinire DE ÎNDATĂ este faptă penală) fix la câteva ore după ce Vestea a explicat cum stau lucrurile: 
Muşamalizare penală!

În rest, comunicatul Primarului este o pledoarie pentru conceptul „morţii se acoperă cu pământ şi vii cu hârtii” dar şi o dovadă că cetăţenii sunt mai puţini importanţi decât bugetarii de lux…

Referitor la incidentul de la Creșa Precista

Ca primar al municipiului Piatra-Neamț, dar și din calitatea de om și părinte, afirm răspicat că nu pot accepta violența la adresa nimănui și cu atât mai mult la adresa unor copii, indiferent de context sau circumstanțe.

În urma informațiilor apărute în spațiul public în legătură cu aspecte din cadrul  Creșei Precista vă spun foarte clar că nu tolerez astfel de comportamente în instituțiile preșcolare din Piatra-Neamț, iar dacă aspectele semnalate se confirmă,  voi solicita luarea celor mai drastice măsuri împotriva celor vinovați.

Pentru aflarea adevărului și pentru a putea lua decizii ferme și corecte în acest caz, am sesizat personal astăzi, în numele Primăriei Piatra-Neamț, Poliția Municipiului Piatra-Neamț, instituția abilitată să cerceteze din punctul de vedere al legalității și să elucideze acest caz. Demersul de astăzi se adaugă  celor trei anchete aflate deja în derulare în acest moment: una internă, una din partea DGAPSC  în urma sesizării făcute chiar de către DAS Piatra-Neamț și una derulată de Poliția Municipiului Piatra-Neamț în urma sesizării făcute de către părinții a doi dintre copii. Vă asigur că Primăria Piatra-Neamț va sprijini derularea cu celeritate a anchetelor organelor abilitate, pentru a afla cu toții cât mai repede adevărul în legătură cu aspectele semnalate și pentru a fi  aplicată legea împotriva eventualilor vinovați.

Nu am mai avut până acum sesizări prin care să mi se semnaleze o problemă atât de gravă de la niciuna dintre cele cinci creșe subordonate Direcției de Asistență Socială, infirmierei reclamate i s-a semnat încă din ziua semnalării incidentului încetarea contractului individual de muncă, iar pe măsură ce vor rezulta elemente certe de vinovăție din partea altor persoane  voi solicita măsuri aspre, corespunzătoare faptelor.

Pe lângă celelalte măsuri prezentate deja și aplicate până în prezent, am dispus, începând chiar de mâine – 7 noiembrie, realizarea unui chestionar de opinie în creșa Precista, după care și în celelalte creșe din oraș, pentru a afla opiniile părinților copiilor și demararea procedurii legale de obținere a acceptului părinților pentru amplasarea de camere de supraveghere și monitorizare a activității din creșe.

Rezultatele tuturor anchetelor aflate în derulare,  pe măsură ce se vor finaliza și ne vor fi comunicate de către instituțiile abilitate, precum și măsurile care s-au luat,  vor fi prezentate public. Vreau să avem cu toții garanția că, dacă s-au produs fapte care să afecteze copiii din creșe sau  încălcări ale legii , acestea nu se vor mai repeta.

Primarul Municipiului Piatra-Neamț,
Dragoș Chitic

 

D.V.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns