Primărița și-a angajat feciorul city-manager! Numele ei apare de două ori pe document: ca angajator și ca mamă!

Primărița comunei Crăcăuani, Alexandrina Răclariu este evident o femeie cu multiple calități iar una este că reușește să se gândească simultam la binele comunității dar și al propriului copil, așa cum a făcut când a emis dispoziția 1/2001 (la puțin după ce depusese jurământul de primar proaspăt ales) prin care – dezvăluire marca Mesagerul de Neamț – și-a angajat feciorul ca… administrator public al comunei condusă de ea.
Este vorba despre tânărul Valentin Răclariu care (cu studii absolvite la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară de la Iași) este, cu siguranță, un tânăr plin de diverse calități și poate, la cei doar 22 de ani si săi, să conducă o comună, nu?
Dispoziția de numire în funcție a tânărului Valentin poate rămâne în analale perlelor administrației locale din Neamț din moment ce Alexandrina Răclariu apare de 2 ori menționată în document, și ca primar-angajator și ca mamă a tânărului competent:


Nu trebuie să ai nici studii universitare și nici să fii vreun jurist sau primar strălucit ca să înțelegi că documentul de mai sus are valoare de autodenunț din perspectiva legislației referitoare la incompatibiliti, Alexandrina (primar și mamă) plasându-se frontal într-un evident conflict de interese, probabil de o manieră unică în România.

Autodenunțul nu se oprește aici. Primărița realizează aberația „cât un munte” și, pe 20 ianuarie 2021, revine cu o dispoziție care o anulează pe prima invocând exact legislația referitoare la incompatibilități și conflicte de interese. Mai mult, în spatele noii dispoziții se află și un referat în care este menționată ilegalitatea inițială. Și acest referat este semnat de mama și primărița Raclariu!

Din același articol din Mesagerul, vedem că în mandatul noului primar de Crăcăoani, grija pentru rubedenii nu este o excepție. Și reparația mașinii Primăriei a băgat câteva mii de lei în contul firmei unui nepot al primăriței Răclariu și cine știe ce alte subiecte de acest gen or mai fi…

Pentru istoria politico-administrativă post-decembristă a județuțui Neamț, cazul flagrant de la Crăcăoani nu este o noutate. Nebunia incompatibilităților și conflictelor de interese a fost stârnită în 2006 de Vestea cu articolul „Constantin-gate. Incompatibil!” care a dus la demiterea din funcție a președintelui CJ Neamț de atunci.
Și de atunci încoace, la sesizarea presei, a cetățenilor, a unor instituții sau a adversarilor politici, ANI a dat serii și serii de decizii de incompatibilitate sau de conflict de interese care fie nici nu au fost contestate la instanțe, fie (într-un procent covârșitor de peste 95 la sută) au fost validate și de instanțe.

Este evident că cea mai mare parte a acestor situații se întâmplă și din cauza secretarilor UAT-urilor care (fie din neștiință, fie, uneori, intenționat) îi lasă pe astfel de politicieni neștiutori în ale unei legi capitale pentru cariera lor să cadă în astfel de capcane fatale pentru carierele lor.

Daniel Vinca
foto documente – Mesagerul de Neamț

Lasă un răspuns