Primărița „Coana Chirița” de la Crăcăuani, declarată oficial de ANI în CONFLICT DE INTERESE


Statutul de primăriță cu apucături de Coana Chirița a fost confirmat, pentru Alexandrina Raclariu de la Crăcăoani astăzi și de ANI, inspectorii de integritate apreciind că angajarea de către aceasta a propriului fiu, prin dispoziție de primar, pe funcția de administrator public a fost total nelegală și este un caz de conflict de interese administrativ.
Pentru cei care nu cunosc subiectul (detalii AICI) reamintim că la scurt timp după ce a ajuns primar în urma alegerilor din septembrie 2020, în ianuarie 2021, primărița „Coana Chirița” își angaja beizadeaua (Valentin Raclariu, 22 de ani, proaspăt absolvent al unei Universități de Științe Agricole) taman în funcția cunoscută ca city-manager.

<<RACLARIU ALEXANDRINA,
Primar al Com. Crăcăoani, Jud. Neamț
CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV
În perioada exercitării mandatului de primar, a semnat Dispoziția privind numirea fiului acesteia în funcția de administrator public al comunei, pe o perioadă de 3 ani (05 ianuarie 2021 – 05 ianuarie 2024), precum și contractul de management aferent.
Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 70, art. 71 și art. 76 din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1), lit. a) din O.U.G. nr. 57/2019>> – anunță azi ANI.

Dispoziția semnată la acea vreme de Primăriță rămâne un model al administrației bazată pe piloșenie, Aleandrina Raclariu fiind menționată nominal în acel document și ca părinte al celui numit în funcția publică și ca edil.

Mai pe românește, fosta funcționară a Primăriei ajunsă primar (a candidat sub sigla Pro România) și-a arătat aroganța maximă față de ideea de administrație publică, de interes al comunității și de meritocrație numindu-și propriul copil (cu experiență zero în câmpul muncii) pe o funcție foarte importantă de conducere în administrația comunei.
Greu de crezut că în campania electorală, Alexandrina Raclariu le-a cerut votul consătenilor spunând că „o să-mi angajez plodul la Primărie în funcție de conducere”. Precizăm că la nivelul administrațiilor locale, funcția de administraor public este în organigramă imediat după cea de primar și viceprimar, această ierarhie păstrându-se și în ce privește leafa.

Evident că deși declarată ca fiind în conflict de interese, primărița de Crăcăoani beneficiază de dreptul de a ataca în Justiție actul administrativ respectiv. Dacă decizia ANI va fi validată de Justiție (și este puțin probabil să se întâmple altfel, cazul fiind unul flagrant, demn de a fi studiat la cursurile despre integritate), rămâne de văzut care va fi sancțiunea aplicată de Prefectura Neamț (în astfel de cazuri putând fi vorba și de demitere și de diminuarea cu un procent din salariu). Cert este că, automat, conform legislației, actualei primărițe i se va aplica și interdicția de a mai ocupa funcția respectivă timp de 3 ani de zile. Astfel că indiferent dacă contestă sau nu, chiar dacă scapă fără a fi demisă (?), dar dacă o eventuală sentință este pronunțată până la viitoarele alegeri, Alexandrina Raclariu nu va mai putea candida pentru un nou mandat…
Dar ce nu face o Coana Chirița pentru un Guliță căruia i se cuvine orice, chiar și funcția de ajutor de ispravnic, pardon, ajutor de primar?…

Daniel VINCA
(sursa foto – Mesagerul de Neamt)

2 thoughts on “Primărița „Coana Chirița” de la Crăcăuani, declarată oficial de ANI în CONFLICT DE INTERESE

  1. Era si cazul sa plece putin pana acasa, se vede clar ca locul ei nu este la primarie….

  2. Asta este singura ,,sanctiune,, ,nu mai poate candida si gata , cum ar zice Tanase si cu asta ce-am facut ?!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.