Primarii, sfătuiți să acorde mai multă importanță educației

Aleșii locali din Neamț, ca și colegii lor din întreaga țară, au intrat în vizorul ministrului educației, Mircea Dumitru, care-i „roagă” să acorde mai multă atenție învățământului. E drept, nu toți edilii sunt arătați cu degetul, ci doar cei în ale căror localități există școli sau grădinițe cu probleme.
Practic, șeful din educație a demarat, la nivel național, „Parteneriatul pentru o școală mai bună”. Așa cum reiese din titlu, actorii principali în acest proiect, alături de Ministerul Educației, sunt primarii, cei direct responsabili de bunul mers al lucrurilor în comunitățile pe care le administrează.
Textul proiectului, care seamănă izbitor cu o scrisoare deschisă (n.red.), sintetizează principalele probleme din învățământul românesc și trasează încă o dată – dacă mai era cazul – principalele direcții pe care edilii trebuie să le urmărească pentru ca educația să fie pusă la loc de cinste.
Mergând pe principiul „cu o floare nu se face primăvară”, ministrul educației argumentează că „Guvernul și-a îndreptat atenția către comunitățile mai puțin avantajate, dar avem nevoie și de sprijinul dumneavoastră.  (…) am înțeles cu toții că România nu este doar despre rezultate excepționale și școli frumoase, despre minți sclipitoare care pot da totul, pentru că li se oferă această șansă, ci și pentru școli vechi de zeci de ani, despre copii care trebuie să înfrunte sărăcia și despre profesori care au nevoie de recunoașterea muncii lor”.
Legat de ultimul aspect, Mircea Dumitru pune pe tapet veșnica problemă a decontării cheltuielilor de transport ale cadrelor didactice navetiste, obligație ce le revine tot aleșilor locali. „O școală înseamnă, în egală măsură, și profesori. Pentru aceia dintre ei care fac naveta pentru a ajunge la ore, implicarea dumneavoastră în decontul navetei este esențial”, se mai arată în respectivul proiect, mizându-se pe faptul că o comunicare eficientă și o cooperare permanentă între primari și cadrele didactice vor conduce, inevitabil, la un act educațional de calitate.

Alex SÎRBU