Primăria Roman renunță la un proiect super-scumpit! Deputata Bulai critică, primarul Achiriloaei explică…

Un proiect de la Roman (care viza modernizarea unor locuințe sociale din niște hale și a căilor de acces spre acestea) a fost anulat prin votul CL, la propunerea primarului, motivația fiind că update-urile la soluția tehnică aduse de proiectant dar și creșterile de prețuri au urcat excesiv prețul investiției și, pe cale de consecință, cota de cofinanțare + cheltuieli neeligibile care trebuie asigurate din bugetul local.

Proiectul viza zona Strada Fabricii și, inițial, a fost prognozat un preț total de vreo 23 milioane lei din care partea Primăriei Roman ar fi fost de vreo 4 milioane lei.

Proiectul realizat de firma care a câștigat procedura duce suma totală a proiectului la aproximativ 50 milioane de lei (un plus de 138 %) și, în acest context, Primăria Roman ar urma să contribuie cu suma uriașă de peste 30 mlioane lei.

Evident că votul dat în CL Roman pentru anularea contractului de finanțare cu ADR este un motiv pentru opozanți de a arăta cu degetul.
Un mesaj dur a și fost postat pe net de deputata Oana Bulai, președintele PSD Roman.

<Incompetență, ticăloșie și foarte multă prostie! Asta e caracterizarea celor care conduc Primăria Roman!
Primarul PNL Leonard Achiriloaei și majoritatea obedientă PNL-USR din jurul său au aprobat REZILIEREA CONTRACTULUI pentru proiectul „Reabilitarea şi modernizarea clădirilor cu destinaţie socială pentru populaţia cartierului urban defavorizat „Zona Fabricii”, reabilitarea Străzii Fabricii şi construire căi de acces la locuinţele sociale în Municipiul Roman”.
După EXACT UN AN de când au semnat contractul, Achirilioaei și „băieții deștepți” din jurul său din Primăria Roman au renunțat la un proiect pe care l-au fluturat prin ochii locuitorilor de pe strada Fabricii încă din 2018!!! Motivul: au crescut costurile și nu mai au bani pentru a acoperi valoarea contribuției Primăriei Roman!
În urmă cu un an, cu mare tam-tam, același Primar al PNL semna contractul cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord – Est. Din momentul semnării și până acum, Primarul și „deștepții” din jurul lui au început să facă modificări.
Astfel, un proiect bun, SEMNAT, care trebuia DOAR implementat, a fost distrus de interesele de partid ale PNL!
Au modificat întregul proiect fără să mai țină cont de faptul că vor crește costurile! Toate modificările făcute proiectului de gașca liberală din Primăria Roman au dus la o majorare a valorii totale a cheltuielilor cu 138%!
Nu le-a impus nimeni ca după semnarea contractului să mai facă modificări. Trebuiau doar să înceapă lucrările. Dacă lăsau proiectul așa cum a fost el gândit încă din 2018, așa cum a fost el semnat anul trecut, puteau să meargă mai departe fără probleme. Însă, combinațiile liberale din Primăria Roman nu au putut sta departe de această investiție.
Au folosit un departament întreg al Primăriei pentru a obține această finanțare doar pentru ca acum, după 4 ani, să vină interesele peneliste și să anuleze toată investiția.
Asta arată INCOMPETENȚA și NEPROFESIONALISMUL celor din conducerea Primăriei și a PNL Roman.
Cel mai grav este că și-au bătut joc de romașcanii care locuiesc pe strada Fabricii. I-au amăgit în campania din 2020 că vor implementa proiectul, iar acum le-au dat țeapă>, spune șefa PSD Roman.

Documentele din anexele de la proiectul de HCL răspund, în mare parte, acuzațiilor de mai sus și explica diferența de principiu dintre un cost estimat înainte de semnarea contractului de finanțare (temă de proiectare, cum s-a votat chiar zilele trecute și la CJ Neamț) și prețul stabilit printr-un proiect care constată, printre altele, și necesitatea unor investiții suplimentare inclusiv la partea de structură de rezistență.

„Prin HCL nr. 115 din 20.05.2021 de modificare a HCL nr. 193 din 21.08.2018 au fost aprobați indicatorii tehnico – economici după faza DALI, valoarea totală a proiectului fiind 20,851,152.88 lei (din care cheltuieli totale eligibile actualizate în valoare de 19,000,826.92 lei și cheltuieli totale neeligibile în valoare de 1,850,325.96), contribuția proprie a municipiului Roman fiind de 2.230.342,50 lei (reprezentând 2% din totalul cheltuielilor
eligibile = 380.016,54 lei plus cheltuielile neeligibile-1.850.325,96 lei din bugetul local al Municipiului Roman).
Astfel, în data de 31,08.2021 a fost semnat contractul de finanțare nr. 7084/31.08.2022, între Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în calitate de Autoritate de Management, Organismul Intermediar al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord- Est și UAT municipiul Roman, în calitate de Beneficiar.
În urma întocmirii documentației de proiectare la faza PAC, PTh, a rezultat o creștere a valorii totale a investiției de la 20,851,152.88 la faza DALI, la 49.815.449,52 lei la faza PAC, PTh, respectiv o majorare a valorii investiției cu 138%.
Valoarea contribuției municipiului Roman pentru implementarea proiectului a crescut de la 2.230.342,50 lei la faza DALI la 30.814.622,60 lei la faza PAC, PTh.
Toate creșterile survenite între momentul elaborării DALI-ului și data elaborării PT-ului, faza PAC când are loc actualizarea obligatorie a devizului general conform art. 10 din HG nr. 907/2016, nu constituie cheltuieli eligibile, din perspectiva art. 3 din Contractul de finanțare, astfel încât diferența rezultată va fi suportată de către Beneficiar”, spune primarul Leonard Achiriloaei în Referatul de Aprobare de la proiectul de HCL.

Nadia Cîrcu, Şef Serviciu Managementul Proiectelor, explică (invocând argumentele proiectantului) de ce s-a ajuns la suma atât de mare care nu poate fi susținută din bugetul local: „La solicitarea Primăriei Municipiului Roman, pentru justificarea diferenței de valoare între documentația faza DALI și documentația întocmită la faza PAC, respectiv 30.814.622,60 lei (inclusiv TVA), proiectantul a transmis un memoriu justificativ prin care argumentează majorarea valorii investiției prevăzută în Devizul general faza DALI, care a stat la baza proiectului de hotărâre nr. 50134 din 20.07.2022 în vederea modificării HCL nr. 193 din 21.08.2018 și aprobării noilor indicatori tehnico-economici ai investiției.
Diferențele în ceea ce privește valorile pe capitole de deviz s-au datorat în special modificărilor soluțiilor tehnice de realizare a anumitor părți din obiectiv (structura internă cu sistem de stâlpi, grinzi și planșee de beton imperios necesare în situația unei asemenea construcții în sistem casă în casă – cum a cazul de față), legislației în vigoare privind cerința beneficiarului pentru construirea unei anexe separate la fiecare corp pentru branșamentele electrice, creșterii tarifului orar pentru manoperă, creșterea semnificativă a prețurilor la materiale și echipamente (ex: fier beton de la 2,5 lei/kg, la 6 lei/kg, betonul de la 220 lei/m3 la 370 lei/m3, etc.), mutării anumitor cheltuieli între capitole de deviz, creșterii sau scăderii anumitor cantități de lucrări rezultate în urma întocmirii detaliilor de execuție, contractarea anumitor cantități (asigurarea pazei obiectivului în discuție și a materialelor ce vor fi depozitate, având în vedere locația/mediu și riscurile de vandalizare) toate acestea coroborate cu criza energetică, criza carburanților și cu dificultățile de aprovizionare imputabile războiului din Ucraina, au dus la modificarea valorilor devizului general.
Proiectul tehnic a fost elaborat încât să fie clar, să asigure informații tehnice complete privind viitoarea lucrare și să răspundă cerințelor tehnice, economice și tehnologice ale beneficiarului. Toate creșterile survenite între momentul elaborării DALI-ului și data elaborării PT-ului faza PAC când are loc actualizarea obligatorie a devizului general conform art. 10 din HG nr. 907/2016, nu constituie cheltuieli eligibile, din perspectiva art. 3 din Contractul de finanțare, astfel încât diferența rezultată va fi suportată în întregime de către Beneficiar”.

Că proiectanții au început să sufle și în iaurt, mai ales la Neamț, când e vorba de structuri de rezistență,  („structura internă cu sistem de stâlpi, grinzi și planșee de beton imperios necesare în situația unei asemenea construcții în sistem casă în casă”) sau de partea electrică („anexe separate la fiecare corp pentru branșamentele electrice”), că prețurile au crescut exponențial în ultimii ani și la materiale de construcții, și la combustibili etc este evident.

De problema prețului mic, neatractiv pentru constructori (tocmai din cauza unor neactualizări imperios necesare) s-au lovit în ultimii ani destule entități (și CJ Neamț – ca să dăm un exemplu din curtea administrației PSD, și Primăria Piatra Neamț – ca să dăm și de la PNL) care s-au trezit că la unele licitații nu s-a prezentat nicio firmă interesată.

De cealaltă parte, și creșterea cu un plus de 138% poate fi, evident discutată, măcar sub aspectul în care proiectantul a ținut sau nu cont de solicitările și interesul beneficiarului.

Așa că, după acest schimb de replici de la distanță, cu evidentele conotații politice, fiecare cititor poate trage propria concluzie. Spor!

Dincolo de replici sau păreri, rămâne însă problema din strada Fabricii. Și e vorba de niște oameni (cu copiii lor!) care trăiesc în niște condiții suburbane, într-o enclavă socială. Această problemă nu are nevoie de o singură soluție (reabilitarea halelor) ci de mai multe, care să includă la pachet cu asigurarea unor condiții normale și pași spre integrarea reală. Adică vorbim de educație, cultură adică acei pași greu de făcut care, încet și sigur, pot schimba destine în bine.

Dincolo de păcatele părinților, acele suflete de prichindei chiar au dreptul la o copilărie normală și, cu siguranță, și ei vor să facă parte dintr-un viitor frumos al Romanului. Iar o investiție reală (materială și de suflet) pentru acest scop ar trebui să unească energii. Dincolo de orice, inclusiv de carnete de partid. Din nou, spor!

Daniel VINCA