Primăria Piatra Neamț: Victorie importantă pentru iubitorii deplasărilor cu bicicleta


Piatra-Neamț va avea de anul viitor sistem de bike sharing prin care se vor putea închiria biciclete în mod neasistat. A fost desemnat câștigătorul contractului de execuție pentru Sistemul Bike Sharing – proiect cu finanțare europeană în valoare de peste 12 milioane de lei, din care contribuția municipiului este de doar 2%.

Acest proiect face parte din Planul de Mobilitate Urbană  a Municipiului Piatra-Neamț care mai cuprinde achiziționarea a 41 de autobuze electrice, modernizarea tuturor stațiilor de așteptare precum și înființarea altora noi, sistem de mangement inteligent al traficului și realizarea pistelor de biciclete.

Sistemul Bike Sharing propus include stații publice de biciclete prin intermediul cărora clienții vor putea închiria biciclete. De asemenea,  prin acest proiect vor fi amplasate în cele 22 de stații:

 • 160 de biciclete clasice

 • 60 de biciclete electrice. 

Stațiile vor avea automate pentru eliberarea și încărcarea cardurilor și un dispecerat pentru rezolvarea eventualelor probleme apărute, respectiv pentru localizarea bicicletelor.

Implementarea proiectului a fost îngreunată din cauza unor contestații formulate pe parcursul derulării acestuia. Este vorba despre contestarea rezultatului licitației de furnizare la CNSC  de către un agent economic, contestație care în primă etapă a fost admisă de CNSC. Primăria Piatra-Neamț a contestat decizia CNSC la Curtea de Apel Bacău, instanța desființând decizia CNSC prin hotărâre definitivă.

E o victorie importantă decisă în instanță, după contestații succesive în toate etapele derulării achiziției. Strategia pentru dezvoltarea durabilă a orașului pe care o avem pentru următoarea perioadă cuprinde proiecte ce vor moderniza radical municipiul Piatra-Neamț și vor crește calitatea vieții pietrenilor.  Sistemul de Bike Sharing va fi implementat în cele mai bune condiții, în paralel cu cel de realizare a pistelor pentru bicicliști pe arterele principale de circulație din oraș. Nu putem încuraja folosirea mijloacelor de transport alternative decât oferind condiții de siguranță și confort pentru utilizarea lor. Sunt proiecte de care vor beneficia și generațiile viitoare prin faptul că vor avea la dispoziție o infrastructură modernă, dar și pentru că  Piatra-Neamț va deveni unul dintre orașele verzi emblematice ale României și chiar ale Europei” a declarat primarul Andrei Carabelea.

Contractul de execuție are o valoare totală de 9.252.921 lei inclusiv TVA, iar firma care a fost declarată câștigătoare în urma licitației publice este S.C. WIND TECHNOLOGIES SRL din Brașov. Conform contractului, lucrările de execuție a terminalelor și a dispeceratului, inclusiv furnizarea bicicletelor, se vor finaliza pe data de 31 iulie, anul viitor.

Cele 22 de amplasamente sunt dispuse în puncte cheie ale orașului, în zonele cele mai tranzitate, dar și în zone de interes precum Aleea Tineretului sau parcarea de la Colibele Haiducilor.

         Bicicletele clasice sunt dotate cu sistem antifurt, far și stop pentru utilizarea în condiții de noapte, iar cele electrice vor avea baterie încapsulată în cadrul bicicletei de tip Li-Ion 36V, 625Wh, cu capacitate de min 70% după 1000 de cicluri de încărcare. De asemenea, bicicletele electrice vor fi dotate cu senzor de măsurare a vitezei de deplasare și sistem de afișaj al gradului de încărcare a bateriei, sistem angrenaj cu 7 viteze, sistem RFID de confirmare a returnării și alarmă acustică de 100 dB.

Modulul de monitorizare GPS va transmite în timp real poziția fiecărei biciclete la serverul central.

B.P.P.N.

 

3 thoughts on “Primăria Piatra Neamț: Victorie importantă pentru iubitorii deplasărilor cu bicicleta

 1. Intrebare pentru Carabelea:

  Pe unde vor circula aceste biciclete daca nu avem piste pentru ele?
  Sunt cumva biciclete ZBURATOARE?
  PS
  Prafu si pulberea se va alege de aceste biciclete in contextul in care Politia Locala nu poate avea grija de absolut nimic in acest oras.Totul este vandalizat si distrus.
  Incepand cu bariera de pe Cozla si terminand cu bancile”smart”din fata Muzeului de Istorie.Nimeni nu le-a reparat de ani de zile.
  Nu mai vorbesc de cum or sa arate ”cabinele de telefon smart”,80 buc,denumite statii de autobuz.In maxim 2 ani nu o sa ramana decat stalpii aia in picioare si tabla de deasupra.

  Carabelea,cum puteti sa aveti grija de zeci de statii ”smart” si zeci de biciclete cand nu puteti avea grija de o amarata de bariera.
  Aste e intrebarea…..poate ti-o pui si tu…si dupa ce te gandesti…poate te apuci de niste reforme la Primarie,ce zici?

 2. problema ca nimic nu rezista nu e la Carabelea, e la lipsa de educație civica a cetățenilor văd actele de vandalism și nu fac nimic pentru a le opri, e la lipsa de educație a celor care aleg sa distrugă, sunt multe de făcut în acest oras pentru a putea fi numit un oraș modern, european dar poate cateodata sau în cele mai multe situații banii alocați pentru astfel de proiecte ajung pe parandaratufri la politrucii de la butoane în acel moment iar calitatea lucrărilor / serviciilor / bunurilor achiziționate este foarte proastă / supraevaluată.

  Astfel în 99,99% (ca sa nu folosesc 100%) din astfel de proiecte nu vorba de imbunatatirea condițiilor din urbe e doar despre cum pot banii alocați acestor proiecte sa fie direcționați către cei de la butoane și acoliții lor.

  Aceste proiecte doar mimează interesul pentru bunastrea / calitatea vieții celor multi care trăiesc în urbea noastră .

  Piatra Neamț e oraș care nu e mare, poate fi străbătut în orice direcție în 30 minute și nu cred ca lipsa bicicletelor e o problema , problema e numărul mare de mașini / parcări marcate pe drumuri, lipsa educație de care dau dovada „șoferii” în trafic în relație cu ceilalți participanți la trafic, faptul ca găsesc prima data claxonul și nu pedala de frână, faptul ca toți trebuie sa se ferească pentru ca trec ei, faptul ca atunci cand vrei sa ieși dintr-o parcare mazgalita pe Traian trebuie sa aștepți sa treaca o mașină cu „numere străine” ca sa oprească și să-ți acorde prioritate (un exemplu din experienta proprie).

  Acum despre biciclete , tot ce ne trebuie e civilizație, renunțarea la comportamentul struțului atunci când vedem ca bunurile publice sunt distruse , iar banii alocați, chiar dacă „sunt de la EU” sa nu fie cheltuiți pe produse /servicii de proasta calitate care nu sunt cu specificațiile de calitate necesare acoperirii nevoii pentru care au fost gândite.

 3. Ideea europeana buna dar la noi nu exista traditia cel putin in Moldova , mersului cu bicicleta , a se vedea suportii instalati nefolositi si lipsa bicicletelor pe Bd Dacia si in general in oras

Lasă un răspuns