Primar: “Vroiau să îl aducă pe Pomohaci la Ziua Comunei! Le-am zis să anuleze, că nu vreau să mă bată lumea cu pietre!”

Un primar din judeţul Neamţ spune că înainte de izbucnirea scandalului cu Cristian Pomohaci, impresarul care se ocupa de propunerea unei reţete de spectacol pentru Ziua Comunei (care urmează a avea loc în luna august, după Sărbătoarea Sfintei Maria) i l-a propus în draftul de program şi pe controversatul preot-cântăreţ. Primarul respectivei comune din estul judeţului susţine că imediat după ce în presă au apărut dezvăluirile care-l vizează pe preot a cerut ca nu cumva acesta să apară pe scena sărbătorii localităţii. „Le-am zis să anuleze, că nu vreau să mă bată lumea cu pietre!”, spune primarul respectiv a cărui identitate nu o vom dezvălui.

„Oamenii din comuna mea sunt foarte credincioşi, nu mi-ar fi iertat o asemenea îndrăzneală. Eu nu ştiu dacă e vinovat sau nu de hărţuirea acelui tânăr, pe atunci minor, nu sunt eu cel îndreptăţit să judece. Dar ştiu că este o anchetă penală, că este judecat şi de Mitropolie, că e oprit şi de la slujirea în Biserică, aşa că eu cred că, în această perioadă, are de ce probleme să se ocupe ca să îi mai trebuiască şi cântat. Dar până la urmă e problema lui, face ce crede, dar eu nu puteam plăti din bani publici un artist, care e şi preot pe deasupra, cu aşa pată de imagine”, spune acelaşi primar.

Onorariul lui Pomohaci ar fi fost, pentru o cântare de circa 50 de minute, de vreo 5000 de lei. „Mi-a zis acelaşi partener al Primăriei care organizează şi spectacol, aduce şi scena şi tot-tot-tot, că tariful lui ar fi de vreo 1100 de euro, dar dacă îl prinde liber în ziua aia şi reuşeşte să-i ofere măcar 2-3 spectacole, ar mai fi rost de o reducere. Nu mare, adică să fie vreo 1000 de euro sau poate un pic mai jos, de asta m-a şi întrebat ce alte comune mai au evenimente în ziua aia sau dacă ştiu vreo nuntă mare la oraş, unde organizatorii ar fi dispuşi şi ei să-l plătească ca să le cânte… Oricum, a fost o discuţie de principiu, nu am bătut nimic în cuie, rămăsese să ne auzim la mijlocul lunii iulie să vedem ce artişti ne propune în final şi să decidem împreună. Când a început scandalul nu am realizat pe moment, dar apoi mi-a adus aminte un consilier de acea discuţie. Am discutat un pic, am şi glumit şi am chibzuit noi că nu ar fi în regulă să urce la noi pe scenă un posibil răs-popit. Lumea e credincioasă la noi, ar ieşi vorbe şi chiar vrem ca Ziua Comunei să fie o reuşită, nu un motiv de bârfă sau de scandal. L-am sunat iute pe impresar şi cred că am turuit eu vreo 4-5 minute… Mi-era teamă că nu îmi spună că a bătut deja palma. Că i-o fi dat vreun acont de la el, ştiţi cum sunt ăştia cu spectacole, te iau repede cu gura. Dar nu, omul m-a ascultat, a zis că e în regulă – cred că deja se mai lovise de problema asta, sau s-o fi gândit şi el sau poate nici nu apucase să stabilească ceva, nu ştiu – dar a zis că noi suntem clienţi, avem ultimul cuvânt şi că oricum are o lista schimbată pe jumătate faţă de ce vorbisem prima dată”, mai relatează primarul în cauză.

Mai multe angajamente de spectacole unde Pomohaci ar fi urmat să urce pe scenă au fost denunţate în ultimele 10 zile de beneficiari. Cel mai răsunător refuz a fost anunţat de organizatorii Târgului Mare din Bistriţa-Năsăud, din august. Există şi o excepţie care întăreşte regula: artistul (încă!) preot a urcat în urmă cu 3 zile pe scena Festivalului Bujorul de Munte de la Gura Rîului (Sibiu).

D.VINCA

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns