Primar lovit în cap în fața șefilor Poliției Neamț care apoi fac REV-ul cu un şef din IGPR! (Frăția Comisarilor – 1)

“2013 n-a fost, însă, un an cu ghinion. Ba dimpotrivă! Atât șeful inspectoratului, cât și prietenul lui, Benone Beșu, șeful Serviciului de investigații criminale, au devenit doctori în ordine și siguranță publică, mărind la 6 numărul ofițerilor din IPJ Neamț care dețin acest titlu” – scria Mesagerul de Neamț într-un articol/transcript interviu cu comisarul șef Paul Tablan (șeful IPJ Neamț), în 2015.

Cei doi prieteni sunt acum cei mai importanți șefi din Poliția Neamț: Tablan e șeful Inspectoratului Județean iar Benone Beșu e șeful celui mai important Serviciu, cel de Investigații Criminale (SIC), numit altădată ba Judiciar, ba Criminalistică etc.

“Se au ca frații”, spun care cunosc mai mult sau mai puțin dar care îi văd mereu împreună, nu doar la ședințele de lucru unde prezența le e obligatorie ci și pe la diverse chermeze (deocamdată ne limităm, în acest episod, doar la acest subiect, ca să nu transformăm un articol în roman-fluviu).

Și, din același motiv, vom da deocamdată doar câteva exemple de petreceri „strong”, și în varianta mai băiețească și în cea mai “soft”.

Varianta băiețească – primarul de Zăneşti şi-o ia peste ochi!

Cine l-a văzut pe Ioan Filip, primarul (PSD) de Zăneşti la finele lunii noiembrie sau în zilele de început ale lui decembrie a observat că acesta nu era în apele lui. Pe la Primărie a trecut aşa, mai pe fugă, în acele zile şi parcă evita privirea „ochi în ochi”. Omul îşi proteja faţa de priviri indiscrete care ar fi putut sesiza că era un pic boţit.
Unor amici li s-a destăinuit: “Am luat-o peste ochi. Unde? În curtea unei firme din Piatra Neamţ!”. „Şi nu ai chemat Poliţia?” a fost prima întrebare care a ţâşnit din partea celor cărora li s-a destăinuit iar răspunsul a fost “Nu… N-avea rost!”.

Şi avea dreptate primarul Filip. Cum să sune şi să cheme Poliţia la mega-scandalul de la finalul lui noiembrie (data de 29 a fost raportată, pe anumite canale, la Bucureşti) când Poliţia… era la faţa locului, la acea chermeză băieţească? Şi – atenţie! – prezentă nu oricum, nu prin vreun amărât de agent ci prin cei mai importanţi şefi, mai ales când e vorba de infracţiuni cu violenţă: Tablan (şeful IPJ şi fost şef interimar de Judiciar) şi Beşu (actual şef SIC).

Informaţia seacă (nu exact cum a fost livrată altor structuri, ci un pic cenzurată şi coafată de Vestea, din motive strategice) sună cam aşa:

<<La data de 29.11.2017, în curtea SC _____ (administrată în fapt de către comisarul _________ – Poliția ______ Neamț) din Str. ________ nr. 28, Piatra Neamț, a fost organizată o petrecere cu invitați din Poliție și lumea interlopă, urmarea fiind un scandal și un conflict provocat de către Vali Popa, tinichigiu și mecanic auto, dar care are calitatea de cumătru al comisarului șef dr. Paul Constantin Tablan. Pe fondul consumului exagerat de băuturi alcoolice, acest Vali l-a lovit pe primarul de Zănești, Ionel Filip (Firu) cu palma în zona feței și cu un pahar de sticlă în cap, a răsturnat mese și băutură pe jos și i-a rupt un deget unei persoane pe nume _______.
Scandalul nu a fost făcut public, deși polițiștii prezenți la fața locului erau obligați să se sesizeze din oficiu, având în vedere că se aflau acolo șeful Poliției Judiciare – comisar șef dr. Beșu Benoni, și șeful și prietenul său cms. șef dr. Tablan Paul Costel, precum și finul lui ______, care are gradul de maior în cadrul ______ Neamț – _______”>>

Aţi rămas paf? Calm, că mai urmează şi altele. Legenda urbană spune că informaţiile de mai sus ar fi sărace faţă de adevărata cafteală care ar fi avut loc. Cică şi unele scânduri de prin gard au zburat pe la acel eveniment, şi nu luate de vânt…

Întrebată oficial despre scandalul respectiv, Instituţia Poliţia Neamţ (precizăm că nu i-am spus purtătoarei de cuvânt ce comisari şefi doctori au fost martori, ca să nu leşine…) a precizat prin subinspectorul Elena Bulgărea că la Poliţia Piatra Neamţ nu a fost depusă nicio plângere şi că instituţia autosesizării nu funcţionează la Lovire, unde e musai să fie plngerea prealabilă a părţii vătămate.
Şi dacă nici victima cu degetul zdruncinat nu o fi depus nicio sesizare ca şi primarul „machiat”, e clar că onor comisarii şefi pot spune că fix în momentele în care la un metru de ei era un episod gen bătăia din „7 mirese pentru şapte fraţi” ei se uitau pe cer, la o ploaie de meteoriţi. A naibii coincidenţă, nu?…

Oricum, chiar dacă în nota de mai sus se face referire la relaţia apropiată dintre agresor şi Tablan, pentru corecta informare a opiniei publice trebuie menţionat că acelaşi şef al Poliţiei Judeţene are o relaţie la fel de strânsă şi cu primarul zăneştean cunoscut, la rândul său, pentru legăturile periculoase cu unii exponenţi ai lumii interlope de pe traseul Zăneşti-Piatra Neamţ.

Iar Paul Tablan nu poate spune că nu ştia acest detaliu despre partenerul de chermeză din moment ce … articol din Vestea, de acum vreo 13 (ghinion!) luni: Şeful Poliţiei Neamţ la MEGA-BAIRAM cu politicieni şi interlopi!

Dacă aţi dat click aţi văzut că era vorba tot de o chermeză, dar organizată chiar de zglobiul (veţi vedea imediat de ce!) primar de Zăneşti care, în mod democratic, i-a avut invitaţi la mese şi pe unii politicieni, şi pe unii purtători de grade grele (gen Tablan) dar şi personaje numite prin rapoartele Poliţiei drept „interlopi” sau „recidivişti pentru fapte cu violenţă”.
Iar dacă unii dintre participanţii la chemeza din noiembrie, din Piatra Neamţ, poate nu ştiau cam ce hram poartă primarul, nu doar Tablan şi ci Beşu ar fi trebuit să ştie că acesta a fost reclamat, cu vreo doi ani şi ceva în urmă, pentru „abuz în serviciu, violare de domiciliu, furt, distrugere, ameninţare şi lovire sau alte violenţe” (un scandal cu toată familia Filip versus un fost asociat în creşterea animalelor).

Drept e că procurorul de caz, în urma anchetei delegate Secţiei de Poliţie Săvineşti care l-a găsit vinovat şi pe fiul primarului dar şi pe reclamant a clasat cauza cu privire la primarul de Zăneşti. Dar reamintim că anchetatorii care l-au făcut pe procuror să spună că „din probele administrate nu rezultă…” sunt subordonaţii lui Tablan, adică a celui care se tot nimereşte pe la şpriţuri şi bairamuri cu primarul respectiv.

Sau putea Tablan să le spună comesenilor că același Filip mai are niște plângeri/reclamații/dosare și pe la Economic, să fie preveniți purtătorii de epoleți cu cine stau la un pahar de vorbă…

Culmea este că în cazul din noiembrie 2017, apropiaţi ai celui care apare drept agresor în nota de mai sus spun că episodul e cât se poate de real dar acest Popa ar fi fost provocat de mai multe ori de primar şi nu s-a mai putut stăpâni şi aşa s-ar fi ajuns la ditamai răfuiala. Poate şi această situaţie e un motiv pentru care victima Filip nu a depus nicio plângere, nu?

Cert este că respectivul primar este cunoscut nu doar în Zăneşti că, la băutură… se cam urcă pe statuie. Adică devine cam arogant, aruncă cu glume sau ironii total deplasate, mai povesteşte despre iubiri din tinereţe, mai face mişto de unul sau altul cu trimitere la femeile din familie. Mde, primar educat…

Iar dacă între timp vânătăile lui Filip s-au mai atrofiat, aşa, de încheiere, să mai amintim pe scurt şi de alte două chermeze mai noi, cu aceeaşi comisari şefi-doctori pe la mese, varianta fericită, fără cafteală.

Să ne mai inspirăm din notele oficiale primite neoficial: <<La data de 25.12.2017, cms. șef dr. Beșu Benoni Vasile și-a serbat ziua de naștere la ______ ________, având un număr de 103 invitați, dintre care 40 de polițiști, printre care și fostul polițist ______, care a lucrat la Poliția Municipiului Piatra Neamț până la momentul în care a fost arestat pentru fapte de corupție și care a fost unul dintre polițiștii pentru care garanta șeful IPJ Neamț, cms. șef dr. Tablan. Nu se știe la cât s-a ridicat consumația și cine a plătit-o>>. Dar mai contează astfel de detalii frivole când leafa lunară a unui comisar cu funcţie şi cu spor de doctorat trece de suta de milioane lei vechi? Pe bune, are balta peşte, cum spune un pescar hâtru de la Bodeşti (detalii într-un episod viitor cu tot cu poze de la pensiune).

Între timp, v-aţi lămurit că aceste note din care cităm sunt muuult mai interesante decât cele furnizate drept informaţii oficiale de către Poliţia Neamţ, mai o tamponare de bicicletă, mai o Ţeapă Accidentul, mai un urmărit international prins pe aeroport când se întorcea de bună voie în ţară…

Revenim la chermezele noastre. Pardon, ale lor, şi trebuie menţionat că judeţul Neamţ este o gazdă primitoare şi pentru ştabi din IGPR. Unul din cei îndrăgostiţi de atracţiile turistice ale judeţului ar fi un fost adjunct de la IGPR, actualmente director adjunct în cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate (DCCO), ditamai chestorul Virgil Spiridon.

Proză seacă: <<Tablan, Beșu, Răspopa Sebastian – șeful Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Neamț, au petrecut Revelionul 2018 la Pensiunea _________ din Durău, proprietatea lui ________, având invitat special pe chestorul de poliție Virgil Spiridon (fost adjunct la IGPR și care l-a salvat pe Tablan de la o destituire, în prezent director adjunct în cadrul Direcției Crimă Organizată>>.

Sursele Vestea spun nu doar că toate cele de mai sus sunt adevărate, inclusiv aluzia la pierderea funcţiei ci că hopul nu a fost trecut ci doar amânat. Preţ aşa, de câteva luni, cât să fie complet setul de salarii de merit (sau cum s-o mai fi numind acum) care se adaugă şi la sporul de doctorat. Oricum, Tablan ar avea mari şanse ca de 8 Martie să facă o economie importantă în buget şi să nu mai fie obligat să ofere flori poliţistelor din Neamţ din poziţia de şef.

Încheiem, cum am început, cu pasajul din Mesagerul…

<<“2013 n-a fost, însă, un an cu ghinion. Ba dimpotrivă! Atât șeful inspectoratului, cât și prietenul lui, Benone Beșu, șeful Serviciului de investigații criminale, au devenit doctori în ordine și siguranță publică, mărind la 6 numărul ofițerilor din IPJ Neamț care dețin acest titlu”>>

şi cu recomandarea de a citi tot articolul respectiv, inclusiv pasajul în care Tablan spune că nu are nicio treabă cu politicienii, că a obţinut funcţia, evident, pe criterii care ţin de meritocraţie.

V-aţi prins, într-un alt episod viitor vom povesti nu doar de acelaşi chestor ci şi de întâlniri în fapt de noapte chiar cu huliţii de politicieni, momente care au precedat înscăunarea. Dăm doar un reper, deocamdată: actuala curte a unui mall din Piatra Neamţ, loc aflat în paragină şi plin de bălării la momentul respectiv…

Vom reveni.

Daniel Vinca

Nota Bene – Evident că vom cenzura, în site, toate comentariile injurioase, acuzaţiile fără dovezi la adresa lui Tablan şi cu atât mai mult la adresa tuturor poliţiştilor.

 

 

 

Comentarii Facebook

3 thoughts on “Primar lovit în cap în fața șefilor Poliției Neamț care apoi fac REV-ul cu un şef din IGPR! (Frăția Comisarilor – 1)

  1. deci apelativele „interlopi in uniforma ” si „gunoaie care conduc politia romana ” sunt justificate . nu este asa pseudo-politisti de neamt ?
    nu ar fi posibile toate aceste mizerii fara sprijin de la onorata justitie independenta .
    repet , doua lucruri deranjeaza cumplit : drogurile si mafia imobiliara , mult mai elaborata decat o prezinta presa , condusa de cei care „aplica ” legea .
    batai de strada organizate de politisti si jandarmi , cot la cot cu interlopii .cu toate acestea nicio stire nu ajunge la capitata. oare de ce ?

Lasă un răspuns