Prima Primărie din România care asigură COŞERIT GRATUIT pentru toţi locuitorii!

Un procent mare din incendiile din anotimpul rece sunt cauzate, mai ales în mediul rural, de coşurile de fum necurăţate. Operaţiunea este de multe ori amânată de săteni (chiar până este prea târziu) din motive care ţin şi de bani (coşarul costă), de lipsa meseriaşilor (ori sunt puţini, ori sunt ocupaţi), de faptul că unii au ajuns la o vârstă înaintată, sunt singuri şi e mai dificil să rezolve toate aceste probleme.

Ei bine, în comuna nemţeană Borleşti, primarul Vasile Puică a pus la punct – în premieră pentru România, din ce ştim noi – un sistem de coşerit oferit GRATUIT tuturor locuitorilor.

„Am luat foarte în serios sistemul de Serviciu de Voluntari pentru Situaţii de Urgenţă. Numai că, dacă înfiinţezi acest serviciu, constaţi că dincolo de incendiile care pot apărea – şi care ne dorim să fie cât mai puţine – nu prea ai motive să-i aduni pe aceşti oameni, nu ai o activitate curentă care să fie liantul formării şi legării echipei. Şi atunci, împreună cu şeful SVSU, Bogdan Barcan, am căutat diferite soluţii pentru ca echipa aceasta să nu fie strict formală, pe hârtie dar, mai ales, să fie cât mai utilă cetăţenilor din comună. Şi imediat mi-a venit ideea cu sprijinirea bătrânilor singuri care nu-şi permit sau nu apucă să-şi cureţe coşurile”, spune primarul Puică.

De la a sprijini doar bătrânii singuri, acţiunea a fost dezvoltată şi astfel, la mai bine de un an de la momentul în care primarul şi-a intrat în pâine (a fost ales în iunie 2016, e la primul mandat), „Compartimentul Coşari” a ajuns la 8 oameni, cu tot cu şeful SVSU. Pentru că nu s-a mers pe această idee într-un mod heirupist. „Toţi cei 8 au urmat cursuri speciale de coşerit, au certificate de atestare profesionale. Nu ne putem juca, să zicem doar că aceste coşuri sunt curăţate sau să trimitem oamenii la aceste activităţi şi să păţească ceva”, mai spune primarul Puică.

Numărul celor care acum pot interveni în aceste situaţii permite formarea mai multor echipe, de 2-3 oameni. Serviciul de desfundare a sobelor şi de curăţare a coşurilor este oferit acum tuturor locuitorilor din comună. Dar, în continuare, o atenţie deosebită este asigurată bătrânilor, mai ales celor care nu au copii sau alt sprijin. „Periodic, atât eu cât şi colegii de la SVSU, trecem pe la ei sau când îi întâlnim, pe stradă, în Primărie, la magazin, la Biserică îi întrebăm <<Cum ţi-s sobele şi coşurile? Sunt în regulă sau trimit băieţii să se uite un pic, să intervină dacă e cazul. Cei care ies mai puţin din casă chiar nu ştiu despre această facilitate şi rămân miraţi. <<Cum, gratis?>>, întreabă ei, pentru că sunt oameni deosebiţi, au muncit o viaţă, nu au primit nimic de pomană, din cer. Le explicăm că e gratis pentru ei…”, mai spune primarul.

Fiecare intervenţie este notată într-o fişă specială care include de la materialele consumate, verificarea făcută, intervenţiile care au fost necesare etc.

În anul 2017, în Borleşti au fost deja peste 60 de intervenţii de acest gen şi, din câte estimează primarul Puică, în următoarea lună este posibil să fie încă pe atâtea. Voluntarii de la SVSU nu percept niciun leu de la cetăţenii cărora de desfundă aceste instalaţii de încălzit. În schimb, la fel ca şi atunci când intervin la incendii sau la alte acţiuni, ei sunt recompensaţi cu sume simbolice de către primărie, în conformitate cu legislaţia care permite capacitarea voluntarilor.

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

One thought on “Prima Primărie din România care asigură COŞERIT GRATUIT pentru toţi locuitorii!

  1. domnule primar iar esti unic in tara.mai intai ai aruncat pierdelele de la birou(apoi le-ai pus la loc.acum o tragi cu coseritul gratuit.mai sa fie chiar nici un pahar de vin nu servesc meseriasii.de procurat hartii ca sunt cosieri nu-i o problema ai incasat comisioane pentru cursuri.daca cei opt sunt cei din poza m-am cam lamurit.faptul ca se urca pe acoperis se desfunde cosul m-am lamurit cat de multa meserie stiu.dumneata poti face ceva fara sa te lauzi?

Lasă un răspuns