Prima dată când Prefectura face aşa ceva înaintea Sărbătorilor Pascale! Primarii sunt ameninţaţi cu amenzi uriaşe!

Pentru prima dată în istoria Prefecturii Neamţ, instituţia transmite un mesaj ferm prin care cere autorităţilor locale să-şi îndeplinească obligaţiile legale în ce priveşte curăţenia şi salubrizarea localităţilor. Operaţiunile de igienizare sunt legate şi de sărbătorile de Paşte iar Prefectura anunţă că primele controale se vor solda cu recomandări care trebuie puse în practică în maximum două săptămâni, în caz contrar instituţiile descentralizate abilitate urmând a aplica sancţiunile legale.

Iar amenzile pe partea de Mediu sunt consistente.
Prefectura Neamţ a emis deja o circulară către toate Primăriile din judeţ, după cum anunţă un comunicat al instituţiei respective. Tot azi, prefectul Niculina Dobrilă a avut o deplasare de lucru pe Valea Muntelui, unde s-a întâlnit cu primari ai comunelor din zonă, tema fiind salubrizarea Bistriţei şi a malurilor.

Mai jos, integral, comunicatul Prefecturii Neamţ:  

COMUNICAT DE PRESĂ Piatra-Neamț, 9 martie 2017

            Prefectul judeţului Niculina Dobrilă s-a deplasat în cursul zilei de astăzi, 9 martie a.c., in comuna Poiana Teiului pentru a se întâlni cu primarii din comunele Ceahlău, Grinţieş, Hangu, Poaiana Teiului, Farcaşa şi Borca, în scopul analizării măsurilor pentru asigurarea stării de salubritate, atât a localităţilor cât şi a râului Bistriţa. În această acţiune, alături de prefect, sunt prezenţi reprezentanţi ai : Sistemului de Gospodărire a Apelor, Comisariatului judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, Agenţiei de Protecţie a Mediului, Direcţiei Silvice şi Gărzii Forestiere.

„Ca o continuare a întâlnirii pe care am avut-o cu prefectul de Suceava în privinţa ecologizării râului Bistriţa, ne-am deplasat azi pe Valea Muntelui pentru a avea discuţii directe cu primarii referitoare la măsurile ce trebuie aplicate pentru asigurarea şi păstrarea curăţeniei, prin respectarea tuturor normelor de igienă, ce constituie o obligaţie fundamentală a autorităţilor administraţiei publice locale, a instituţiilor publice, agenţilor economici şi a altor persoane juridice, precum şi a cetăţenilor ” a spus prefectul judeţului.

În acest context, Instituţia prefectului a elaborat şi transmis o circulară tuturor autorităţilor locale din judeţ cu privire la obligativitatea aplicării  prevederilor legale privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale. Totodată s-a atras atenţia asupra acţiunilor de control care vor fi efectuate, în perioada 10 martie – 3 mai, de către instituţiile cu responsabilităţii în domeniul mediului, în cadrul cărora vor impune, în primă instanță, măsuri preventive de remediere a situațiilor neconforme în termen de maximum două săptămâni de la data controlului, urmând ca, la verificarea realizării acestora, să fie aplicate măsurile impuse de legislația în vigoare.

„În perioada Sărbătorilor Pascale județul nostru va fi, prin tradiție, locul de pelerinaj pentru un mare număr de turiști. În acest sens se impun o serie de măsuri specifice, pentru realizarea unui climat ospitalier, specific meleagurilor nemțene. Membrii Comitetului Judeţean de Urgenţă se vor întâlni în şedinţă pentru a discuta şi aproba Programul pentru salubrizarea localităților și a cursurilor de apă, completat cu Programul de verificare a punerii în aplicare a acestuia. La o parte dintre măsurile care fac obiectul acestui program am făcut referire şi în cuprinsul circularei către primării. De altfel, suntem încredințați că primarii vor mobiliza toate forțele disponibile ca să pună în practică măsurile stabilite ” a mai precizat prefectul Niculina Dobrilă.

    Daniela Savu

D.V.

 

Lasă un răspuns