Prezentare de carte Ștefan Mitroi – Dulce ca pelinul

Scriitorul Ștefan Mitroi și-a prezentat ieri cartea „Dulce ca pelinul”. Deși a ieșit de sub tipar de mai multă vreme, carea a fost reeditată de mai multe ori, pentru a ajunge la forma actuală.
Manifestarea culturală a fost organizată la Hanul Răzeșilor și s-a bucurat de prezența unui public numeros, din care au făcut parte și vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, Ioan Asaftei, consilierul județean Vasile Nica, criticul literar Lucian Strochi și scriitorul Cristian Livescu.
Viaţa, spune poematic prozatorul, este „un perete cu poze”. El se apropie de acest perete, îl priveşte cu nostalgie şi indicibilă duioşie şi îi spune fiecăruia din pozele acelea: Ridică-te şi umblă. Şi miracolul se produce. Romanul pare astfel alcătuit din secvenţe cinematografice: capitolele se întrepătrund, se întregesc, se adună şi „se varsă” ca un fluviu în marea cea mare – „Dulce ca pelinul”. Cititorul detaşat, obişnuit cu comparaţiile ar fi ispitit să creadă că secvenţele sunt capitolele unei mitologii rurale, cu zei al căror Olimp este câmpia şi ale căror isprăvi luminează poveştile muritorilor”, scria un site teleormănean despre cartea lui Ștefan Mitroi.

Alex SÎRBU

Lasă un răspuns