Președintele USR Piatra Neamț, fiica fostului prim-secretar PCR și primar de Piatra Neamț! „Copiii noștri vor lucra pentru copiii lor!”

„Copiii noștri vor lucra pentru copiii lor!” – acesta a fost sloganul și numele unei campanii foarte dure purtate în mediul online (dar și la proteste) de activiști #Rezist și USR împotriva politicii de cumetrie bazată pe nepotisme și pe promovarea beizadelelor, nevestelor, rudelor, amantelor, în anumite funcții politico-administrative, de către PSD.

Rămâne la latitudinea simplilor membri sau simpatizanți USR, a celor care au votat și sprijină acest partid pentru că luptă împotriva comuniștilor și securiștilor (așa cum declamă) să analizeze o astfel de situație dar care e în curtea partidului condus de Dan Barna.

Caz concret și evident la Neamț unde șeful organizației USR Piatra Neamț este Ramona Tofan (nume de domnișoară Dospinescu), fiica lui Constantin Dospinescu, fost primar și prim-secretar PCR la Piatra Neamț în epoca glorioasă a Partidului Comunist, între 1980 și 1986, adică fix în perioada în care oamenii muncii de la orașe și sate, țăranii și intelectualii cumpărau pâine, zahăr, ulei pe cartele de alimente.

De altminteri și poza de profil a doamnei respective are, la acest moment, corespunzătoarea ramă militantă, pro Dan Barna.

Sintetic, despre fostul activist PCR, găsim câteva detalii pe wikipedia:

În traducere liberă, la 21 de ani absolvise o școală care-i oferea calificarea de muncitor/tehnician minier dar, pentru că a fost remarcat drept un posibil viitor cadru de nădejde, a fost cooptat în PCR și ajutat să termine o facultate (după alți 20 de ani).
Urcă în ierarhia de partid și astfel ajunge prim-secretar PCR  la Piatra Neamț (deci și primar). Este scos din funcția respectivă în 1986 în urma unor dispute (nu ideologice) cu un prim-vice al secretarului PCR pe județ. Nu, nu a fost vorba despre vreo formă de dizidență, a rămas în continuare un activist zelos, dovadă și funcția următoare cu care a fost răsplătit, cea de director al TAPL (trustul de alimentație publică locală care îngloba toate restaurantele și cârciumile importante din județ).
Prin prisma acestor detalii, este evident că actuala șefă a USR Piatra Neamț nu a avut acea copilărie marcată de privațiuni sau cu momente în care să fi stat la coadă la lapte de la ora 5 dimineața, cum au trăit colegii ei de generație. Deși nu a mai apărut până acum în prim-planul politicii nemțene, Ramona Tofan a fost măcar aproape de această zonă, soțul ei fiind în epoca de glorie a Convenției Democrate directorul FPS Neamț (instituția celebră care a realizat privatizări câștigate de unii baroni PSD) și vicepreședinte PNȚ Neamț.
Aceasta pare să fi moștenit de la părintele ei, măcar ca CV, studiile la ASE și funcția de șef de partid la Piatra Neamț.

USR Piatra Neamț a reușit o surpriză la alegerile europarlamentare din Piatra Neamț (pe care le-a câștigat în dauna PNL care conduce orașul dar și a PSD), cu o garnitură condusă de președintele Ovidiu Stoian (după alegerile din martie 2019, garnitură în care Tofan era responsabil financiar). Ramona Tofan a apărut în prim-planul USR nemțean în iunie 2019 cînd la alegerile de la județ (ștafeta Samson-Bulai) este aleasă vicepreședinte și, tot în acea perioadă, devine și președinte al organizației locale Piatra Neamț (nu există referințe media pe internet dacă a fost numită interimar sau a fost aleasă în funcția de la Piatra Neamț).

Cei care l-au cunoscut pe activistul comunist Constantin Dospinescu (între timp decedat) nu-l descriu nici ca pe vreun activist turbat care să fi cerut trimiterea oamenilor în pușcărie dar nici ca pe vreun erou disident. „Era cam ca toți de la Neamț, bătea din călcăie și lăsa capul în jos când se uita Maria Gheorghe la el și foarte zmeu cu subordonații. Poate studiile făcute mai târziu, poate altceva făcuseră din el un om extrem e suspicios cu cei din jurul lui iar pe subordonați îi teroriza cu suspiciunea dusă la nivel extrem. Dacă era contrazis pe vreun subiect, se refugia în șabloane de propagandă, zicea la greu despre conducătorul iubit, tezele de partid etc. Un personaj mediocru, mic, și nu mă refer la înălțime, nu, era majoritatea celor promovați de PCR din rândul maselor, din producție, oameni care știau că dacă mișcă în front se întorc de la plimbatul la ședințe din nou la șaibă”, îl descriu cei care l-au cunoscut pe fostul activist.

Foarte interesant este că atunci când și-a făcut contul de facebook, fiica activistului s-a înscris pe platforma de socializare ca „Ramona Dospinescu” dar apoi (cumva după funcțiile primite la USR Neamț?) a modificat, fiind acum pe facebook „Ramona Tofan”. Netul arată foarte clar această operațiune:


Într-o România în care nu a fost aplicat celebrul punct 8 de la Timișoara (interdicația pentru activiștii PCR de a mai deține funcții politice), Vestea nu își permite să pledeze pentru ostracizarea copiilor foștilor activiști comuniști sau pentru interzicerea implicării acestor în politică sau administrație.
Prin acest articol doar punctăm, încă o dată, limbajul dublu din politica românească, faptul că în timp ce unii impută altor partide promovarea beizadelelor (cu tătici politicieni mai vechi sau mai nou), același lucru se întâmplă și în curtea lor. Ba, chiar în organizațiile celor care îi tot dau la deal și la vale despre cât rău au făcut acestui popor, foștii comuniști, foștii securiști.
Sau o fi vorba de sindromul „La vremuri noi, tot noi!”, cu update-ul „sau copiii noștri”?

Anunțăm că VOM REVENI, dar facem și precizarea că tot e la modă cu acuzațiile (vezi cazul Dan Barna – Rise Project) ba că unele dezvăluiri apar în campanie electorală, ba că altele sunt la pont, că acest articol a plecat de la sesizarea făcută de membri ai USR Neamț care chiar își doresc ca partidul lor să fie „altceva” în politica românească și, de asemenea, să se renunțe la ipocrizie în discursul public.

Daniel Vinca

3 thoughts on “Președintele USR Piatra Neamț, fiica fostului prim-secretar PCR și primar de Piatra Neamț! „Copiii noștri vor lucra pentru copiii lor!”

  1. Nu e doar asta, domnule Vinca!Doamna Tofan lucreaza la banca BRD-Societe Generale, intr-un departament in care ar trebui sa nu se permita activismul politic.Dupa cum stiti, atunci cand cineva isi deschide cont la o banca (persoana fizica sau administrator de firma), trebuie sa completeze intr-un formular daca este sau nu „expus politic”!?Oare nu ar trebui si salariatii bancii sa faca acelasi lucru?!Intreb, si eu…Sigur, nimeni nu poate interzice unui functionar bancar sa aiba o optiune politica si chiar sa fie membru al unui partid, dar de aici si pana la activismul politic e cale lunga…

  2. În toate găştile politice este aceeasi situație. Iar dacă ne uităm la Cotroceni este la fel, socrul preşedintelui țării fiind în anii comunismului şeful securității din Sibiu.
    De asta avem 10.000.000 de români fugiți din țară.

  3. Uite de asta va fi ultimul rezultat bun al USR PLUS la Neamt…voi fi unul dintre cei care vor ingropa acest partid in oras…traiasca PSD!

Lasă un răspuns