Președintele S.O.S. Neamț, fost preot cercetat pentru furt de odoare bisericești! „S-a dat N.U.P.!”

Claudiu Neguriță a devenit de puțin timp un VIP al politicii nemțene, din funcția de președinte al S.O.S. Neamț și, în vremuri de an electoral, în mod evident pot apărea și „scheleți”.
În ce-l privește, punctul tulbure din trecutul său ar fi o anchetă penală în care a avut calitatea de suspect/învinuit, de prin 2007-2007, când a fost cercetat de Poliție și Parchet pentru că ar fi furat importante și valoroase bunuri din biserica unde slujea (cărți bisericești vechi, potirul, catapeteasma, un clopot vechi).
Chestionat de Vestea cu privire la acel fapt și la cele conexe, Claudiu Neguriță a confirmat că el este persoana în cauză, că nu mai este preot (dar nu pentru că ar fi fost caterisit) și că acea afacere judiciară s-ar fi terminat cu N.U.P. (neînceperea urmării penale), echivalentul soluției de „clasare” din actuala practică judiciară.

Sesizarea: „Preot caterisit care furase bunurile bisericii”

Sesizarea ajunsă la Vestea de la un cetățean din zona Romanului (am ales să nu facem public numele reclamantului) e una cruntă: Neguriță ar fi fost caterisit prin 2009 în urma unei condamnări primite în acel dosar.
„La S.O.S., care se pretinde un partid care e atașat de valorile naționale, de românism, de creștinism, să fie șef o astfel de persoană, cu un astfel de trecut, care a fost cercetată – și din câte știu eu, condamnată – pentru că a sustras bunurile Bisericii?”, acuza persoana care a sesizat.

Din păcate, nu am reușit să luăm un punct de vedere de la Episcopia Roman (care ar trebui să aibă în arhivă mișcările de personal și cauzele care pot duce la diverse decizii care-i vizează pe preoți).

Cert este că despre ancheta care l-a vizat pe fostul preot, câteva repere mai pot fi găsite pe internet:

– Neamt: Preot cercetat pentru furtul icoanelor, catapetesmei si clopotului bisericii (ziare.com)
– Neamţ: Preot cercetat pentru furtul icoanelor, catapetesmei şi clopotului bisericii (amos.news)
Biserici jefuite de preoti (România Liberă)

Neguriță: „A fost înscenare, răzbunare. Am primit NUP. Numai slujesc din alte motive!”

Fostul preot Neguriță a acceptat să vorbească cu Vestea despre acel episod din trecut și despre motivele plecării sale din slujirea bisericească.
Mai întâi, în ce privește dosarul penal, Neguriță spune că s-a soldat cu NUP, adică clasarea dosarului de către organele de anchetă (Parchet, Poliție), fără ca respectivul caz să ajungă în instanță. Iar în momentul de față nu avem alte argumente sau probe care să-l contrazică.

„Acel dosar penal a plecat de la autosesizarea unor instituții, în urma unui articol scris de un jurnalist de la Roman care servea unui complot prin care se dorea îndepărtarea mea de la acea biserică unde slujeam (N.R. Biserica din satul Bucium, comuna Valea Ursului). Au fost controale, inventar, făcute și de oamenii legii și de autoritățile bisericești și toate acele bunuri erau la locul lor. Și așa dosarul s-a închis cu NUP, nici nu am ajuns în fața unei instanțe”, spune Neguriță.

„Actualul șef S.O.S. Neamț mai spune că între acel dosar penal și plecarea lui din rolul de preot nu este nicio legătură. „Nu e adevărat că aș fi fost caterisit și faptul că acum mă ocup cu altceva nu e legat de acea anchetă. Eu am fost preot slujitor, cu parohie, până în anul 2017. Deci încă 9-10 ani de la momentul anchetei. Apoi, la un moment dat, din cauză că ziceam lucrurilor pe nume, șefii mei au decis să mă mute la altă Biserică, la Roman (N.R. – pe strada Fabricii, unde este o comunitate majoritară de romi) și eu am refuzat”, precizează acesta.

Conflictele cu șefii lui i s-ar fi tras de la faptul că s-a răsculat împotriva taxelor bisericești sau de altă natură pe care era obligat să le plătească: „Trebuia să plătim diverse contribuții, ba pentru activități misionare, ba pentru diverse cărți, se adunau lunar cam 7 milioane și jumătate de lei (vechi) pe lună. Altă sumă similară se ducea pe taxele pentru salariu. Că lumea tot zice că preoții nu plătesc impozite dar primesc salarii dar adevărul e diferit. Eu primeam acea sumă parțială pentru salariu, cam 9 milioane de lei, completam din venituri proprii pentru a ajunge la leafa de 17 milioane de lei dar plăteam ca angajat și angajator alți 7,5 milioane de lei CAS si celelalte taxe și impozite la stat. De unde? Și am comentat de câteva ori și așa s-a ajuns să se impună mutarea mea. Și am refuzat această mutare, mă ocup de mici afaceri (NR – spații comerciale, lucrări) dar niciodată nu am fost decăzut din dreptul de a fi preot”.

Cert este că dacă subiectul nu apărea în Vestea, cu siguranță apărea, mai devreme sau mai târziu, în altă parte. Pentru că este vorba, totuși, de șeful unei organizații de partid.
Iar oamenii cer să fie informați și despre CV-ul complet al candidaților sau ale șefilor de partide.

Neguriță a mai declarat pentru Vestea că el nu va candida nicăieri în acest an și că a intrat în politică din dorința de a schimba ceva în bine în țara asta.

Daniel Vinca