Președintele CJ, anunț cu sumă istorică: „20 milioane de lei noi pentru aparatură în spitalele din Neamț!”

19.620 mii lei, adică 19,62 milioane de lei noi, adică peste 196 de miliarde de lei vechi au fost alocați în urmă cu câteva zile pentru dotarea spitalelor din județul Neamț cu aparatură și tehnică medicală de către Guvernul României – acesta este anunțul momentului făcut în urmă cu două ore de Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț. Este vorba de cea mai mare sumă dedicată achiziționării de aparatură pentru sănătatea nemțeană din ultimii 30 de ani.

Jumătate din sumă (10,406 milioane lei) vor ajunge la Spitalul Județean Neamț, restul banilor revenind Spitalului Municipal Roman (34,44 milioane lei), Spitalul Orășenesc Tg. Neamț (32,87 milioane lei), Spitalul Bicaz (18,13 milioane lei) și Spitalul Bisericani (4,69 milioane lei).

Banii au fost aprobați având ca fundament liste concrete și detaliate de la unitățile respective, documente care cuprind aparatele ce urmează a fi achiziționate și prețurile estimate ale acestora.

„Banii vin ținându-se cont de nevoile exprimate de aceste unități sanitare, practic li se acordă pentru tot ce au solicitat. E vorba, deci, de bani care să rezolve probleme ale cetățenilor, în interesul nemțenilor, fără niciun criteriu politic iar cea mai bună dovadă este faptul că o sumă foarte mare merge la Roman unde administrația locală este liberală, nu social-democrată ca la județ”, a spus Arsene.

Președintele CJ Neamț a subliniat că astfel de rezolvări precum cea prezentată azi desființează atacurile mincinoase ale unor reprezentanți ai Opoziției, cu referire la o critică concretă care l-a vizat chiar pe el. „Un senator al melcilor spunea că nu investim în Sănătate. Unul care nu a bătut în viața lui un cui pentru acest județ”.

Conform spuselor lui Arsene banii sunt disponibili deja și urmează ca directorii unităților sanitare să procedeze la achiziționarea aparaturii solicitate.

Spitalele au fila de buget, pot începe achiziția de aparatură. La aceasta se adaugă suma de 21,5 milioane lei alocați din fondul de rezervă al Guvernului pentru proiectarea noului spital județean de urgență, avem banii în cont pentru realizarea studiuilui de fezabilitate pentru noul spital. Vreau să le spun dragilor nemțeni că noul spital va fi construit și cred că va fi primul nou spital județean din țară construit, aici, la Neamț”, a mai spus Arsene.

Cel mai scump aparat din listă este un computer tomograf pentru Spitalul din Roman, estimat la 1,215 milioane lei. Urmează un alt computer tomograf pentru Spitalul Județean, de 900.000 lei, un echipament de radiologie de 824.000 lei și 2 unități laparoscopice de 900.000 lei (ambele), tot pentru unitatea sanitară județeană.

Cele mai scumpe echipamente dorite de Spitalul din Târgu Neamț sunt un aparat de radiologie digital de 495.000 lei, un aparat Roetgen de 315.000 lei și un turn complet de artroscopie de 297.000 lei. Spitalul Bicaz își va putea permite „luxul” unui aparat radiologic de 810.000 lei sau a unui sterilizator cu aburi de 225.000 lei iar cel mai scump echipament pentru Spitalul de la Bisericani va fi un ecograf de 135.000 lei.

Mai jos, în format VIDEO, întreaga conferință de presă:

D.V.

 

 

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns