Preotul Doru Gheaja și Cenaclul Lumină Lină, cântă Unirea Principatelor la Tașca! VIDEO

După ce în urmă cu câțiva ani au fost cei care au adus, în premieră în Neamț, Corul de la Finteuș, cei din „gașca de la Tașca” dau din nou lovitura: pe 25 ianuarie, un spectacol extraordinar cu participarea Preotului Doru Gheaja și a Cenaclului Lumină Lină din Sibiu, organizat de primarul Daniela Ursache și de Asociația Culturală EU CRED.

Numit „Părintele cântecului patriotic românesc”, Preotul Doru Gheaja este cel care a descoperit linia melodică pentru care Adrian Păunescu a scris versurile pentru ceea ce avea să devină unul din cele mai cunoscute cântece: „Tu, Ardeal”. „Așa-i românul” este un alt cântec făurit și promovat de același preot.

Cenaclul Lumină Lină este coordonat de un alt preot, Cătălin Dumitrean, reunește preoți, militari, civili etc si este considerat drept una din entitățile culturale-românești cele mai apreciabile.

În ultimii ani, Preotul Doru Gheaja a devenit și mai cunoscut prin recitalurile tip potpuriu de melodiii patrotice în care trecerea de la un cântec la altul se face, obsesiv, prin versurile cutremurătoare ale primei strofe din „Șoim român”:

 

Nimic în lume nu-i mai sfânt
Și mai frumos pe-acest pământ
Decât să mori ca luptător
Înfășurat în tricolor.

„Este o zi fericită pentru mine pentru că am reușit azi să perfectez acest eveniment. Țineam de mult timp legătura cu acești oameni extraordinari de la Sibiu, stabilisem anterior, cumva în principiu, dar până acum nu a venit ziua. A venit acum și cred că prezența la Tașca, în județul Neamț a acestui Cenaclu și a acestui artist deosebit reprezintă un adevărat eveniment cultural. Mulțumesc și părintelui Gheaja, și părintelui Dumitrean și tuturor celor care sprijină acest eveniment, inclusiv doamnei primar Ursache care, date fiind problemele inerente de buget de la început de an, acordă un sprijin financiar din propriul buzunar”, a precizat Marius Coșerariu,m președintele Asociației EU CRED.

În deschiderea recitalului extraordinar susținut de Preotul Gheaja și de Lumină Lină, va cânta grupul EU CRED (Marius Coșerariu, Cristina Marin, Elena Ropotoaia) și, de asemenea, vor interpreta 1-2 cântece și copiii instruiți de cei trei (de pe Valea Bicazului și de la Piatra Neamț).

Spectacolul va avea loc în seara de 25 ianuarie, de la ora 17, la centrul Cultural Tașca. Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile. Pentru rezervări, sunați la 0757196506.

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns