Preoţi din Neamţ în altarul unei Biserici din inima Maramureşului

Doi preoţi nemţeni au slujit duminica trecută în altarul Bisericii din satul Finteuşul Mare, din oraşul maramureşean Şomcuta Mare. Dumitru Marin (Bicaz Chei) şi Dorian Ploscaru (Vaduri) au fost oaspeţii preotului Gheorghe Pop, de la Biserica cu hramul Sf Ioan Botezătorul din satul care a dat cel mai cunoscut cor bărbătesc din România.

La slujbă au participat şi primarul oraşului Şomcuta Mare, Gheorghe Buda dar şi Dragoş Andrei, dirijorul Corului din Finteuşul Mare care, ca în fiecare duminică, în balconul bisericii, dirijează corul care ţine isonul în cadrul slujbei.

Inedit pentru maramureşenii învăţaţi ca în Biserică să se audă doar voce de „parte bărbătească”, două preotese din Neamţ, Cristina Marin şi Elena Ropotoaie au cântat Tatăl Nostru dar şi câteva piese bisericeşti, susţinute de Laura Ploscaru.

Între enoriaşii din Maramureş s-au aflat şi ceilalţi membri ai delegaţiei nemţene care a participat la Zilele Oraşului Şomcuta Mare, în frunte cu preşedintele Asociaţiei EU CRED, Marius Coşerariu. Acesta şi cele două preotese au şi urcat, cu o zi mai devreme, pe scena manifestării din centrul oraşului, susţinând un recital folk.

Participarea Asociaţiei respective la evenimentul din Maramureş face parte din proiectul „Punţi Maramureş – Neamţ”, derulat de Primăriile din Şomcuta Mare şi Taşca. La finele anului trecut, corul din Finteuşul Mare a susţinut – în premieră pentru judeţul Neamţ – un concert de colinde la Căminul Cultural din Taşca.

La finele slujbei de duminica trecută, de la Finteuş, nemţenii au oferit cadouri gazdelor lor din partea autorităţilor nemţene, după ce în ziua precedentă, la deschiderea manifestării din centrul din Şomcuta Mare, Coşerariu i-a oferit primarului maramureşean Steagul comunei Taşca.

D.VINCA

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns