Premieră! Lebede pe râul Moldova, la Tupilați!

Primele lebede au apărut, de câteva ore (zile?) la Tupilați, pe râul Moldova. Este o premieră după cum susține Leonte Ronică un sufletist cronicar al zonei, care a și postat primele fotografii cu grațioasele înaripate printre apele îngrădite de ghețuri.

De câțiva ani, stoluri numeroase de lebede au venit în zona Neamțului dar, până acum, se cantonaseră doar pe Bistrița, în aval și amonte de Piatra Neamț (de la Săvinești până la Pîngărați).

Deși lebăda este o specie protejată de lege, nu au lipsit cazuri în care au fost sesizate tentative de capturare a acestor păsări. Un astfel de caz a fost adus la cunoștinta opiniei publice, in urma cu vreo doi ani, de primarul de Săvinești. Există de asemenea, semnale, că unele pensiuni atrag păsările în țarcurile care împrejmuiesc unele iazuri sau mici lacuri, de unde păsările nu mai pot zbura din cauza faptului că le trebuie o „pistă” destul de lungă pentru „decolare”. Aceste informații sunt completate de altele, conform cărora li se taie și din penele de pe aripi tocmai pentru a nu mai putea zbura.

Poate institutiile abilitate ar trebui să verifice legalitatea capturării acestor păsări pe proprietătile acestor pensiuni unde pasarile sunt folosite drept atractii pentru turisti.

D.V.

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns