Prefectura Neamţ dă dreptate liberalilor: VICEPRIMARII SE ALEG SAU SE “EXECUTĂ” CU VOT SECRET!

Liberalii au anunţat presupusa intenţie a social-democraţilor de a controla votul exercitat astăzi de consilierii municipali din Piatra Neamţ. Dacă se va întâmpla astfel probabil că în debutul şedinţei va fi o adevărată furtună pe tema votului secret (ca obligaţie sau ca drept) care va fi arbitrată de juriştii specializaţi în drept administrativ.

Până atunci însă se poate spune că deja a arbitrat acest meci şi, nu pe cazul punctual ci pe principiu şi bazându-se pe prevederile legale a anunţat că votul pentru alegerea sau debarcarea unui viceprimar este vot la persoană, deci este vot secret. Total secret, fără alte discuţii.

Astfel, pe siteul Prefecturii sunt mai multe documente perfect aplicabile posibilei dispute de astăzi,

Vom enunţa un singur document, o Informare cu privire la actele administrative supuse controlului de legalitate a instituţiei care reprezintă Guvernul în teritoriu (http://www.prefecturaneamt.ro/ro/inf_legalitate_2013/inf_c_l_a_09_2013.pdf). Sub semnătura prefectului de la acea dată, George Lazăr şi a Şefului Serviciului Legalitatea Actelor, Contencios Administrativ şi Procese Electorale, Petre Ilie, Prefectura Neamţ spunea clar (vezi foto de mai jos) că, în conformitate cu Legea 215 a Administraţiei Publice Locale, votul pentru schimbarea sau alegerea viceprimarilor ESTE SECRET. Mai mult, referindu-se şi la posibilele excepţii (care ar fi trebuit reglementate de alte Legi), Prefectura Neamţ constata în acelaşi document oficial că, pe astfel de speţe, nici legile organice nici alte acte normative nu prevăd altceva, deci SECRETUL VOTULUI pe astfel de speţe ESTE BĂTUT ÎN CUIE.

Image 2

Respectivele precizări au fost menţionate ca urmare a faptului că Prefectura Neamţ considerase nelegale două astfel de hotărâri pronunţate de CL Girov, drept pentru care a şi întocmit actele prealabile de constatare a nulităţii actelor administrative supuse controlului de legalitate.

Mai mult, chiar atunci (deci înainte de întocmirea documentului de mai sus), Prefectura Neamţ a transformat subiectul de la Girov în „caz şcoală” şi a trimis adrese de înştiinţare pe procedura de vot secret la persoane tuturor Unităţilor Administrative din judeţul Neamţ.

Image 3

Iar toate aceste informări şi adrese ale Prefecturii sunt şi pe site dar nici nu au fost invalidate în timp. Mai mult, şeful de la Legalitatea Actelor din Prefectura Neamţ este şi acum Ilie Petre care semna în 2013 aceste documente, deci este greu de crezut că, pe speţe absolut similare, şi specialistul şi instituţia care reprezintă Guvernul s-ar putea dezice.

Altfel spus, dacă astăzi va exista o dispută pe ideea de secret al votului (obligaţie sau drept) ea este câştigată, pe baza analizei unor speţe identice făcută de Prefectură, de către liberali. Iar comparaţia votului secret pentru înlocuirea sau alegerea viceprimarului cu votul pseudo-secret, cu bile, din Parlament nu-şi are rostul aici. Mai mult, de-a lungul timpului, şi intanţele de judecată s-au pronunţat în acelaşi sens ca şi Prefectura, anulând acele alegeri de viceprimari unde secretul votului nu a fost respectat, adică fie s-a votat prin ridicare de mâini, fie votul exprimat în cabină a fost arătat, înainte de a fi pus în urnă, şefilor de partid.

Dincolo de această bătălie de fineţuri juridice, miza reală de azi – cu vot secret după cum spune Prefectura Neamţ – rămâne cea a stabilirii conducerii executive a Primăriei. Adică se va vedea dacă pică sau nu echipa Chitic, dacă va fi validată sau nu echipa Simionică.

D.VINCA

Nota Bene: În caz de vreo nedorită avarie a siteului Prefecturii, pentru consultarea întregului document menţionat mai sus, vestea.net oferă ambelor tabere, spre consultare, pdf-ul salvat:
inf_c_l_a_09_2013