Prefectura a decis: Comuna Borleşti rămâne cu primarul ales de cetăţeni!

Un ordin de Prefect emis vineri stabileşte ceea ce VESTEA a anticipat încă de acum o săptămână: primarul de Borleşti, Vasile Puică nu îşi pierde nici mandatul, nu primeşte nici interdicţia de a candida la viitoarele alegeri ci este doar sancţionat disciplinar. 10% penalizare la indemnizaţie, pe 6 luni, aceasta este sancţiunea dată de prefectul Soroceanu după ce la instituţia care reprezintă Guvernul în teritoriu a ajuns adresa de la ANI conform căreia, după cum informează surse apropiate de administraţie, se solicita doar sancţiune disciplinară.

„Adresa de la ANI era foarte clară: sancțiune disciplinara”, susţine aceeaşi sursă, subliniind că având în faţă respectivul document de la instituţia de integritate, Prefectul şi juriştii nemţeni nu aveau cum susţine sau semna altceva.

Prefectul de Neamţ a confirmat, pentru Vestea, informaţia respectivă, explicând şi de ce ordinul nu a fost publicat pe site: Da, azi am emis ordinul de sancționare cu 10% pentru 6 luni. Nu este publicat pe site fiind un act administrativ personal. Se comunica doar persoanei in cauza”. La ]ntrebarea dedicat[ a reporterului, Daniela Soroceanu a explicat că, din punct de vedere juridic, există diferenţe între ordine de prefect care constată încetări de mandate (care se publică pe site) şi cele cu astfel de sanţiuni, considerate de interes „personal”.

Dincolo de discuţia tehnică fixată strict în parametri juridici, decizia Prefecturii va fi întâmpinată, cu siguranţă, cu maximă bucurie de fanii primarului care, de o săptămână încoace au făcut un adevărat festival pe facebook lăudând implicarea în soluţionarea problemelor comunităţii a celui ales primar în 2016. Au fost chiar voci care au punctat faptul că întregul „calvar ANI” al primarului Puică (care, în definitiv a făcut ceea ce au făcut mii de viceprimari, s-au votat pe ei înşişi) nu e decât o palmă dată votului democratic.

Având o susţinere consistentă de la CJ şi PSD Neamţ, Puică şi administraţia actuală din Borleşti chiar au reuşit, în ultimii ani, să realizeze proiecte care în mandatele anterioare erau doar promisiuni. Nu că nu ar mai fi de rezolvat probleme în Borleşti dar clar e că balanţa „investiţii în mandatul Puică” versus „investiţii în mandatele predecesorilor” este net ]n favoarea actualei administraţii. Pe asta au apăsat pedala şi fanii primarului care nu au înţeles că realizările sunt una şi o decizie juridică (pe un anume subiect) reprezintă altceva.

Iată însă că decizia Prefecturii este cea clamată şi solicitată de fanii lui Puică, chiar dacă argumentele sunt altele şi ţin, de fapt, de ceea ce chiar Soroceanu definea a fi „Raţionamente juridice corecte”, adică de demonstraţia de legislaţie publicată, cu sprijinul unor juristi, chiar în Vestea.

Pe fond, acest ultim episod semnat de Prefectură din serialul Puică ar trebui să dea de gândit multora: şi personajului principal, şi susţinătorilor lui, dar şi adversarilor. Gloria sau decăderea politico-administrative sunt valori extrem de fragile şi de labile, o virgulă într-un act administrativ (sau invocarea unui anume articol) putând duce oricând la o schimbare a planurilor dintr-o secţiune de analiză sau decizie.

După ce informaţia cum că UAT Borleşti rămâne cu primarul ales în 2016, probabil că Vasile Puică va constata (iar!) o creştere a numărului celor care îl aplaudă. Să-l fi învăţat, totuşi, această ultimă experienţă că mult mai sinceri decât prestatorii de osanale sunt adversarii cu atitudine sinceră?

Daniel VINCA

 

 

Lasă un răspuns