Prefectul, viitorul candidat PSD la Primăria Piatra Neamț? „Deschizi frigiderul, dai de Niță și acolo!”

Prefectul Adrian Niță ar putea fi candidatul PSD pentru funcția de primar de Piatra Neamț – asta spun tot mai mulți nemțeni (PSD-iști sau nu) care urmăresc mesajele pe care acesta le dă foarte-foarte consistent în ultimul timp.

Sociologii (și studiile efectuate în campanii și pre-campanii) arată că forțele implicate în gestionarea unor situații de urgență (calamități, catastrofe, accidente cu multe victime, incendii etc) care își fac foarte bine sau măcar rezonabil datoria beneficiază, firesc, de o creștere a încrederii din partea populației.
Structurile de intervenție rapidă (ISU, Poliție, Pompieri, Ambulanță) sunt subordonate și prefecților deci valul de încredere (pozitiv sau negativ) care vizează instituțiile respective e direcționat și spre prefecți.

La nicio lună după ce Niță a fost uns prefect, a început și războiul din Ucraina care în România are ca efect afluxul de refugiați.
Noul prefect și-a luat foarte în serios sarcinile sale și ale instituțiilor din subordine care chiar au arătat implicare și eficiență în sprijinirea refugiaților.
Nu știm dacă are sau nu vreo legătură cu potențialul electorat pretins naționalist aflat sub influență rusă („Dar de amărâții noștri cine are grijă?”) și, la scurt timp, Niță a atacat și acest front al imaginii care prinde la votanții care par a fi predispuși spre PSD-AUR și s-a pozat (cu implicarea aferentă, firește) ba în curtea unei familii de la Drăgănești căreia îi arsese casa, ba alături de bătrâna de 94 de ani care abtrecut printr-o situație similară.
Nu e rău că un prefect se ocupă de astfel de cazuri dar, inerent, apare întrebarea retorică: fără implicarea lui Niță nu și-ar mai fi făcut treaba instituțiile (ISU, AJPIPS, Primării etc) care au astfel de responsabilități? Dacă fără Niță nu se rezolvau problemele, prefectul ar fi trebuit să arate și aceste episoade de lene sau birocrație. Dar nu a făcut așa ceva, doar a relatat spre presă și pe facebook cazurile și implicarea lui și a celorlalți, confiscând unilateral laurii.

Mai mult, și în cazul blocului de garsoniere din Piatra Neamț, decuplat de la gaz metan după un incident, deși ar fi fost, poate, treaba Primăriei să se implice mai mult, tot Niță a apărut în prim-plan. Greu de spus dacă implicarea sa chiar a rezolvat ceva pentru oamenii ăia (care au trebuit să plătească rebranșarea unei firme private) dar… pozele rămân. Inclusiv cea în care prefectul privește la un panou cu contoare/cuplaje de gaz, cu ochi blânzi și îngrijorați.
De aici și glumițele care au început să circule de câteva zile, gen: „La incendiu – Niță, la semafor – Niță, la problema cu gazul – Niță. Pe facebook – Niță, orice site din Neamț – știri cu Niță… Deschizi frigiderul, dai de Niță și acolo!”.
Această activă a fost clar remarcată și de colegii săi de partid dar și de restul lumii. Iar la colegi de partid, evident că sunt unii care aplaudă cu sinceritate determinarea afișată de prefect dar și unii/unele care spun „bravo” din vârful buzelor. Și dau câte un like firav sau nu dau deloc…

Niță știe și simte și instinctiv cum e cu imaginea. E și un pic școlit în sensul ăsta, pe la școli de vară de partide în această direcție. Cu siguranță realizează că a exagerat un pic în ultimul timp și, probabil, își va recalibra expunerea, nu-i va binecuvânta pe nemțeni cu poza lui la orice tamponare sau incendiu de stog de fân…

Nu e exclus ca excesul lui să fi avut (intenționat sau nativ) un scop. Poate „marcarea teritoriului”, administrativ și politic (ca perspectivă de candidatură la Primărie sau pentru altă funcție – de ce nu, de parlamentar?). Oricum, în doar câteva săptămâni, actualul prefect a reușit să se anunțe (măcar în percepția publică) ca un contracandidat intern foarte serios la o eventuală intenție de candidatură a șefei PSD Piatra Neamț, Florentina Moise și a făcut-o uitată (ca variantă politică) pe ex-prefecta PSD care tot recita șabloane cu „doar uniți suntem o forță” sau care urca pe scene din comune și striga „Politicienii v-au mințit” (clișeu a la Șoșoacă) de parcă ea nu avea o funcție căpătată de la un guvern politic și prin susținerea unor baroni din politică…
Orice comparație Niță-Soroceanu (ca imagine, discurs, civilizație, empatie credibilă etc) îi este net favorabilă primului. Inclusiv pe partea de sinceritate unde, probabil, și Niță joacă (cum se spune) dar o face mai cu finețe. Iar despre lipici la public, nici nu își are rostul vreo comparație între cei doi.
Astfel că, într-o eventuală branduire, pe bune, a lui Niță ca viitor candidat PSD la Piatra Neamț, singura necunoscută reală vizează felul în care privește Florentina Moise o asemenea ipoteză. Pentru că spre deosebire de Soroceanu care nici echipă de partid nu are (2 fini și 2 aghiotanți plimbați pe la Cancelarie-CJ nu înseamnă decât Nimic), Moise e totuși șefa echipei social-democrate din Piatra Neamț.
Și, după câteva campanii în care chiar s-a implicat, Moise nu a prea binemeritat cine știe ce, politico-administrativ. Să fii adjunctul unui director mediocru la CJ nu e mare sfârâială în condițiile în care alții, care nu și-au ros papucii prin glod și pe străduțe au primit pachete de recompense pentru ei, neamurile lor, purtătorii de genți remarcați prin share și like și… atât!

Așa că, în viitorul chiar imediat, rămâne de văzut ce replici interne ca capacita Niță chiar în PSD. Și, în caz că unii/unele vor avea senzația că „le ia farfuria” nu e exclus ca – s-a mai întâmplat, știm! – actualul prefect să-și ia bobârnace (pe motive inventate sau mult exagerate) chiar de la trompete sau așa-zise entități media aflate la butoanele unor… PSD-iști.
Până una-alta, din ce știm, Niță a foarte atent monitorizat de concurenții lui roșii și de aghiotanții acestora. De la conferințele de presă în care a invitat și jurnaliști neagreați de unii baroni până la participarea sau intervențiile telefonice în emisiunile presei locale. Și multe altele…

Nu e exclus ca după o perioadă în care va tot juca rolul de „băiat bun”, când va interveni o picătură care umple paharul, Niță să le arate unor colegi din PSD Neamț că e bun dar nu prost.

Serialul de abia a început…

Daniel VINCA

 

One thought on “Prefectul, viitorul candidat PSD la Primăria Piatra Neamț? „Deschizi frigiderul, dai de Niță și acolo!”

 1. Daca continua cu facebook-cismele astea penibile nu face decat sa sa afunde si mai mult in ridicol.
  Activitatea pe care o are cu”actiuni fortate si goale de continut”nu face decat sa-l puna intr-o lumina si mai proasta.

  Functia de”prefect” primita de la Arsene NU ARE NICI O VALOARE in afara de cele 200 milioane/luna pe care le primeste.
  Aceasta prostitutie morala si materiala il va compromite si mai mult si va ramane in CV ul personal ca o pata gretoasa si unsuroasa de care nu va scapa niciodata.

  PSD este partidul sluga a securistilor,care a distrus aceasta tara cu pensii speciale/serviciu/militare halucinante si salarii aberante date unui aparat bugetar fara numar corupt si mega incompetent,toate pe DATORIE,care a pus aceasta tara pe butuci in paragul FALIMENTULUI.

  Nu vom ierta si nu vom uita acest lucru.

  PSD NU VA CASTIGA NICIODATA alegerile in P.Neamt

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.