Prefectul Soroceanu, pagină pe facebook cu mesaj tip slogan electoral: „DOAR UNIŢI SUNTEM O FORŢĂ”

Va fi noul prefect Daniela Soroceanu candidatul pe care îl pregăteşte PSD Neamţ pentru funcţia de primar de Piatra Neamţ? – aceasta a fost întrebarea care a apărut în spaţiul public imediat ce fosta secretară a judeţului a ajuns pe actuala funcţie, mai ales că respectiva legendă circula înainte despre fostul prefect, Vasile Panaite.

Iar noua pagină de pe facebook lansată chiar ieri nu poate da decât apă la moară unui astfel de scenariu, părând a fi foarte apropiată de un tip de mesaj de precampanie electorală.

Prima observaţie: pagina a fost creată iniţial cu numele „Prefect Daniela Soroceanu” dar apoi a rămas doar numele, fără particula funcţiei. Cineva s-o fi gândit că postul de prefect poate aduce fel de fel de surprize dar e bine ca pagina să supravieţuiască unei trecătoare funcţii.

Poza de profil înfăţişează un demnitar la birou. Vestimentaţia (sau ce se vede în poză) mult mai ok decât în alte situaţii anterioare. De acum vin surprizele.

Mesajul principal de pe pagină e următorul: „Dragi prieteni,
Au trecut două luni de când am început activitatea de prefect al judeţului Neamţ.
Cu bune, cu rele, v-am simţit totdeauna aproape şi toate acţiunile noastre au dat dovadă de implicare şi spirit civic, atât în situaţii de criză, cum a fost cazul tragediei de la Viişoara, situaţii ce privesc activitatea administrativă, cum ar fi decizia convocării Colegiului Prefectural extins cu toţi primarii din judeţ şi toţi directorii instituţiilor publice, ori situaţii ce privesc exerciţii de mobilizare în scopul prevenirii unor dezastre.
Am demonstrat că DOAR UNIŢI, SUNTEM O FORŢĂ!
Vă mulţumesc pentru onoarea de a-mi fi acordat încrederea dumneavoastra şi vă asigur că vă voi onora cu credinţa mea!
Cu drag,
Prefectul Judeţului Neamţ – Daniela SOROCEANU”.

Minusuri: limbajul pe alocuri exagerat de formal (în exprimare, deci pe formă) şi câteva repetiţii (de exemplu, „situaţii ce privesc…” în aceeaşi frază care e lungă cât o zi de post).
Plusuri: pe fond, modul de adresare direct („prieteni”) şi existenţa unui slogan, „DOAR UNIŢI SUNTEM O FORŢĂ!” (optăm pentru varianta fără virgulă). Dincolo de detalii sau de păreri care pot fi subiective (de exemplu că „doar” e parazitar şi lungeşte inutil mesajul), sunt două cuvinte „ancoră”: UNIŢI şi FORŢĂ.

Sloganul are acoperire dar e şi complementar cu fotografia de copertă în care prefectul e flancat de cei cinci angajaţi de la cancelaria Prefectului. Pentru un ochi exersat în mesaje vizuale, inerent apare senzaţia de deja-vu ca mesaj de fond. Priviţi şi comparaţi:

În traducerea pentru România, filmul din afişul căruia e decupată imaginea din dreapta a rulat sub numele de „Eroi de sacrificiu”.

Fotografia de copertă nu e prima. Deşi pagina are abia o zi, ea a şi intrat în anumite updateuri, dovadă că treaba e luată foarte în serios şi că cineva consideră că orice detaliu contează. Dacă fotografia de copertă actuală e cu oameni, cu echipă, prima a fost mai stilizată, mai cu principiii, cu o grafică mai americănească tip „corporation”:

Cu cifra 4, adică „four”, citit şi „for”, adică „pentru”. „Pentru profesionalism, perseverenţă, pasiune, perspectivă”. Adică pentru 4 principii care încep cu litera P, coincidenţă fix aia cu care începe şi cuvântul Prefect…

Coperta americănească de mai sus se regăseşte acum alături de descrierea paginii unde este un alt mesaj. Care porneşte dintr-un titlu care e chiar sloganul amintit mai sus:
<<Doar uniţi, suntem o forţă!
Dragi prieteni, Sunt copleşită de susţinerea şi încrederea pe care mi le-aţi acordat. Am constatat că cetăţenii judeţului caută sprijin în rezolvarea problemelor, contactându-mă în ultima perioadă tot mai des pentru a le oferi ajutorul. De aceea, am luat decizia să vin în întâmpinarea dumneavoastră, creând această pagină, în scopul unei comunicări deschise şi transparente, primind astfel în timp real sesizări şi informări despre problemele cu care vă confruntaţi. Vă mulţumesc pentru implicare şi colaborare!>>.

Revenind la coperta iniţială (schimbată cu cea în care e prezent elementul uman), de reţinut stilul care aminteşte şi de Şcolile de comunicare ale organizaţiilor de tineret din partide, coincidenţă care poate duce cu gândul la Adrian Niţă, angajat la Cancelarie (prezent în fotografie, pe rândul din spate, cel cu încălţăminte sport).

Detaliu administrativ: cei angajaţi la Cancelaria Prefectului au statut nu de funcţionari ci de personal contractual, deci pot avea activităţi politice în timpul liber. 3 dintre cei 5 au statut asumat şi de membri/activişti PSD deci pot fi implicaţi oricând, chiar şi din actualul job, în campanii electorale.

Încă o coincidenţă: imediat ce a plecat din Prefectură, Vasile Panaite (despre care înainte se spunea, dar doar neoficial, că ar putea fi candidatul PSD pentru Primărie) a dat drumul la ceea ce am putea numi campania „Continuăm împreună!”. Evident, împreună nu cu PSD-ul (cu care e clar că nu se va mai pupa în viitorul foarte apropiat) ci cu cetăţenii. Sinonim în esenţă cu „Împreună” de la Panaite este „Uniţi” de la Soroceanu. O banală coincidenţă, nu-i aşa?…

Apropos de obsesia politicienilor (sau consultanţilor lor) pentru cuvinte şi mesaje care să puncteze (real sau nu) caracterul popular al personajului („personaj” în sens de „produs” în campanie de imagine), o altă fotografie postată în aceeaşi pagină e şi ea edificatoare:

Notă: la o astfel de poză de detaliu, pe viitor nu strică o grijă mai mare la cantitatea de brăţărele şi la unghiuţe. La categoria „bune practici”, recomandăm mâna din stanga jos (Mariceza Andrei?).

Evident că Soroceanu nu va confirma teoria de la care a plecat acest articol. 4 (a se citi „pentru) că Prefectura e apolitică etc samd. Dar nici nu credem că va infirma cu tărie. Pentru că indiferent ce-i rezervă viitorul (politic?), îi convine să fie în prim-plan, să fie considerată o posibilă variantă pentru diverse funcţii viitoare.

Privind strict politic şi în ipoteza unei viitoare susţineri social-democrate pentru Primărie, noua campanie de imagine a lui Soroceanu e cam singura dovadă din ultimul timp că PSD nu a răposat chiar de tot la Piatra Neamţ. Cu o organizaţie judeţeană unde oficial nu se mai ştie cine conduce (Arsene e suspendat din funcţie de o sentinţă a instanţei, Munteanu a fost numit coordonator special dar de când fostul preşedinte s-a întors în libertate, organizaţia judeţeană nu a mai organizat nicio conferinţă de presă, nu a mai transmis niciun comunicat), cu o organizaţie locală la Piatra Neamţ care există doar la şedinţele de CL (mai ales dacă are parte de critici de la primarul PNL), psd-iştii pietreni ar arăta că totuşi sunt vii, fie chiar şi prin activitatea unui înalt funcţionar, apolitic prin definiţie.

Teoretic, ar putea fi şi acest fenomen un răspuns la campania tot mai vizibilă realizată de Vasile Panaite (care se joacă binişor şi cu statutul de independent susţinut de „oameni de bine”). Rămâne de văzut şi care va fi mişcarea primarului Dragoş Chitic, întors în fruntea unui PNL Piatra Neamţ care pare (cel puţin deocamdată) butonat de alţii. Va veni Chitic (care are avantajul colosal al funcţiei publice, pentru alegătorii pietreni) cu ceva interesant şi creativ, care să arate viziunea de primar, sau se va mulţumi în continuare cu pozele lângă gropi şi „docentul” Ciobanu şi cu mesajele care vorbesc despre meritele echipei liberale dar în care el, primarul, e prezentat cam ca a cincea roată la căruţă?

Cert este că noua pagină de facebook a Danielei Soroceanu dă un restart interesant campaniei neoficiale (la vedere sau din culise) pentru Primăria Piatra Neamţ.

A nu se înţelege greşit cele scrise mai sus. Vestea nu realizează ode, cu atât mai puţin pentru Soroceanu care a intrat – din punctul nostru de vedere – cu stângul în Prefectură. O simplă pagină de facebook, cu entuziasmul inerent al „eroilor” de lângă ea (care se pot plictisi rapid, o, tempora…) nu şterge din senin imaginea de până acum, care nu are doar secvenţe fericite. Doar sloganul cu „Uniţi” nu e de ajuns pentru a anula semnalele milităros-comunistoide anterioare, vorbele trebuie dublate şi de fapte. Şi nu ne referim la faptele fotografului sau graficianului…

D.V.

Notă: Atunci când este folosit un slogan, oricât de nou şi original ar crede unii că e, nu strică o verificare dacă mesajul respectiv a mai fost folosit, identic sau în forma asemănătoare, de alţii. Şi cine sunt acei alţii şi dacă asocierea cu o altă echipă cu acelaşi steag (lingvistic vorbind) este rezonabilă sau net dezavantajoasă. Aşa scrie la manual.
Avem dubii că noi, cei de la Vestea şi „eroii” din partea stângă a coperţii de mai jos am citit acelaşi manual.
P.S. – Pentru verificare nu vă mulţumiţi doar cu căutarea pe google…

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns