Prefectul Panaite a ordonat evaluarea pagubelor provocate de ape


Prefectul județului Neamț, Vasile Panaite, a emis astăzi ordinul privind constituirea a două comisii mixte de constatare și evaluare a pagubelor produse precipitațiile abătute sâmbăta trecută peste județ. Ploile abundene au afectat locuințe și drumuri în localitățile: Borlești, Brusturi, Costișa, Drăgănești, Girov, Pîngărați, Răucești, Ștefan cel Mare, Tupilați, Țibucani, Bîrgăoani, Doljești, Dragomirești, Dulcești, Făurei, Oniceni, Ruginoasa, Stănița, Trifești și Văleni.
Cele două comisii se vor deplasa în teren, în localitățile menționate, iar constatările și măsurile propuse vor fi consemnate într-un proces verbal ce va fi prezentat primarilor localităților și prefectului Vasile Panaite.
Vrem să vedem rapid care sunt pagubele înregistrate în urma fenomenelor meteorologice și hidrologice de sâmbătă pentru a putea cere sprijinul financiar Guvernului României, din fondul de rezervă. Am discutat și cu președintele Consiliului Județean Ionel Arsene, iar a acesta a dat asigurări că va sprijini autoritățile din comunele afectate”, a declarat prefectul Vasile Panaite.
Potrivit unui raport întocmit de Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț și înaintat Prefecturii Neamț, în urma inundațiilor produse, sâmbătă, în județul Neamț au fost afectate 35 de case, 16 anexe gospodărești, un pod, 8 podețe, 1,5 kilometri de drum județean, 3,6 kilometri de drum comunale, 45,3 kilometri de drum sătesc. De asemenea, 30 păsări și 2 animale au murit înecate. Totodată, 277 hectare de teren arabil și 100 hectare de pășuni și fânețe au fost afectat iar 71 de fântâni au fost colmatate. Datele prezentate mai sus au fost centralizate de la Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.
Cel mai mult a plouat în Pipirig – 19 litri pe metru pătrat la Pipirig (în 30 de minute), Agapia –  35 litri pe metru pătrat (în 40 de minute) și Tarcău – 30 litri pe metru pătrat (în 30 de minute).

Alex SÎRBU

Lasă un răspuns