Prefectul Panaite, atac la „hrubele” din instituţiile publice!

Prefectul Vasile Panaite i-a scuturat pe unii şefi de instituţii descentralizate din Neamţ, cerându-le ferm acestora să respecte prevederile Legii 544 cu privire la transparenţa decizională şi să aibă şi bunăvoinţa / bunul simţ de a organiza conferinţe de presă, măcar lunar. Mai pe româneşte, în cazul unor directori pentru care comunicarea cu opinia publică este un fel de capitol SF, Panaite le-a cerut să transforme instituţiile pe care le conduc din „hrube” (cum sunt acum) în entităţi publice deschise.

Înainte de a da cuvântul pentru prezentări, vă solicit să organizați conferințe de presă cel puțin o dată pe lună pentru a prezenta activitatea instituțiilor pe care le conduceți. Este important ca locuitorii județului Neamț să fie informați cu privire la noutățile legislative dar și la ceea ce se întâmplă în cadrul unităților pe care le reprezentați. De altfel, în curând vom începe și o serie de conferințe de presă comune”, a declarat prefectul Vasile Panaite, la începutul ședinței de Colefiu Prefectural care a avut loc astăzi.

Ca fapt divers, în Neamţ sunt directori de instituţii aflaţi în funcţii de ani de zile care nu au organizat nicio conferinţă de presă în tot acest timp. Alţii au organizat una, cel mult 2-3 pe an.

Alte instituţii au baze de date (graţie comunicatorilor sau directorilor care se ocupă direct şi de acest domeniu) învechite, cu mailuri ale unor foşti jurnalişti (care nu mai lucrează de ani de zile) şi, evident, fără adresele de mail la zi ale celor care lucrează acum în presă.

Intervenţia de mai sus a prefectului a avut loc înainte de a intra în ordinea de zi a şedinţei de Colegiu Prefectural, care a fost următoarea:

  1. Declararea contribuabililor inactivi şi implicaţiile fiscale –
  2. Acţiunile de control efectuate de structura de specialitate a Casei Județene de Asigurări de Sănătate Neamţ la furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale în anul 2016 – Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Neamţ
  3. Prezentarea, în sinteză, a Planului general de măsuri pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului pe timpul sezonului estival (01.06 – 15.09.2017) aprobat de conducerea Ministerului Afacerilor Interne.

Câteva sugestii (de manual!) pe tematica transparentei instituţionale şi a comunicării în acest sens, într-un articol viitor!

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns