Prefectul Niță vrea să demoleze chioșcurile construite nelegal în Cheile Bicazului

Prefectul Adrian Niță vrea ca parcările și zonele de pe lângă drum din Cheile Bicazului să fie eliberate de construcțiile actuale, realizate nelegal, susțin surse neoficiale apropiate de Instituția Prefectului,
În cheile Bicazului sunt mai multe zone (vreo 4) cu zeci de construcții improvizate folosite de comercianți care vând de la oale și ulcele până la fel de fel de produse „made in China”. Primarul din Bicaz-Chei a declarat în mai multe rânduri că Primăria nu a eliberat autorizații de construire pentru aceste chioșcuri. Unii din comercianți spun că ar avea niște avize de la Secția de Drumuri Harghita care ține de DRDP Brașov care administrează respectvul drum național în acea zonă, inclusiv, conform legii, zona de siguranță de pe aceste drumuri.

Dincolo de nelegalitatea comerțului practicat în zonă, mai e și aspectul siguranței rutiere, mașinile oprind la marginea drumului, uneori și parțial pe drum, pentru ca turiștii să ia la pas oferta tip talcioc.

Surse apropiate de Prefectură spun că în acest moment ar fi mai multe dosare penale deschise pentru realizarea de construcții fără autorizație (vreo 25-30) și că Prefectul speră ca acestea să-și urmeze cursul firesc și ca sentințele să prevadă și demolarea construcțiilor neautorizate.

Imediat după 1990, parcările din Cheile Bicazului au fost practic ocupate de choșcurile comercianților. Inițial și apoi până prin 2012-2016, majoritatea chioșcarilor vindeau mai ales produse de ceramică și de artă artizanală produse de meșterii de Gorund dar, mai ales în ultimii ani, locul produselor artizanilor a fost luat, tot mai accentuat de cele via Dragonul Roșu.

Vestea a preferat să documenteze această știre „pe surse” și nu să ia un punct de vedere și de la prefect pentru că, în ultimul timp, răspunsurile acestuia la unele întrebări (venite mai ales de la presa necontrolată de PSD) sunt fie în doi peri, fie agresive, Niță dând de înțeles că în spatele fiecărei întrebări neregulamentară/neagreată sau a fiecărei critici venite de la cetățeni sau jurnaliști sau fie adversarii politici, fie „dușmanii de clasă”. Iritarea lui a crescut mai ales în ultimul timp când unii jurnaliști și-au permis să întrebe de ce nu sunt respectate chiar termene anunțate de el în rezolvarea unor probleme importante pentru siguranța și viața cetățenilor din Neamț.

Revenind la situația din Cheile Bicazului, sursele Vestea (apropiate de Prefectură) spun că Niță speră ca în aproximativ un an să poată demara demolarea respectivelor construcții nelegale.

CJ Neamț a încercat în perioada 2008-2012 (când era condus de PDL-istul Vasile Pruteanu, coleg de partid la acel moment cu Adrian Niță) să implementeze un proiect de iluminare nocturnă în Cheile Bicazului, de sistematizare a zonei adiacente drumului național. Ipotezele vizau inclusiv demolarea actualelor chioșcuri și realizare a doar 1-2 zone de chioșcuri, după un proiect adaptat zonei, pe banii CJ (care urmau a fi închiriate). La acel moment, toate intențiile CJ s-au lovit de opoziția unui ONG din Harghita care administrează Parcul Național Hășmaș-Cheile Bicazului și de presiunile făcute la București de președintele CJ Harghita (UDMR-istul Borbely Csaba).

Rămâne de văzut dacă acum intențiile prefectului și mecanismele prefectului actual vor funcționa sau, din nou, oamenii UDMR (partid aflat la guvernare și de asta dată) vor bloca orice proiect de normalizare a situației de la unul din cele mai atractive obiective turistice aflate în județul Neamț.

Reamintim, tot cu un prefect PSD(cum e și Niță acum), județul Neamț a pierdut în primă instanță un proces care viza litigiul pentru o zonă mai mare cu Harghita, dar apoi a câștigat apelul în timpul mandatului prefectului PNL George Lazăr.
Dar, în continuare, deși e pe teritoriul administrativ al județului Neamț, zona Cheilor Bicazului este butonată tot de decindeți UDMR (app de ONG-ul care administrează Parcul și de județul de unde-și iau comercianții fel de fel de avize nelegale).

D.V.

2 thoughts on “Prefectul Niță vrea să demoleze chioșcurile construite nelegal în Cheile Bicazului

  1. A terminat cu toate ”neregulile”pana la Cheile Bicazului.
    Rad si curcile de el..
    Inca o diversiune marca hotilor din PSD/Nita ”prefectul”,platit degeaba cu un salariu aberant de 200 milioane pe luna pentru a abate atentia de la faptul ca nu face nimic din functia pe care sta cocotat pus de Arsene in afara bineinteles de a se umple de ridicol si a se face de ras la fiecare iesire ”verbala”in public prin nestiinta si incompetenta.

    PSD,partidul impostorilor,analfabetilor si a hotilor care au distrus aceasta tara.

Comments are closed.