Prefectul Niță confirmă: PSD și Pro România blocau funcționarea Căminului de Bătrâni de la Roznov!

Printre atâtea gafe pe care le face la foc automat, azi prefectul Adrian Niță a făcut și o faptă bună: a așezat la aceeași masă taberele politice de la masă și i-a convins pe colegii săi de la PSD și – subsecvent – Pro România să voteze în sfârșit bugetul DAS Roznov, prevenid astfel situația uluitoare de blocaj total al Căminului de Bătrâni.

În urmă cu câteva luni, consilierii PSD și Pro România au acceptat să voteze înființarea DAS dar nu au votat bugetul pentru Direcția de Asistență Socială. Prin definiție, o astfel de Direcție (obligatorie prin lege) integrează funcționarea tuturor entităților de asistență socială dintr-un UAT, nclusiv a Căminului de Bătrâni. Deși, de trei luni de zile încoace, primarul (PNL) Vasile Pavăl a tot solicitat opozanților din CJ să voteze și bugetul pentru DAS, respectivii au spus Pas, au umplut netul de certuri inutile, de acuze fanteziste și astfel s-a ajuns în situația la limită ca, în curând, acest Cămin să nu mai poată funcționa.

Azi prefectul a așezat la aceeași masă și reprezentanți ai unor instituții de stat care au atribuții și expertiză în domeniu (inclusiv din subordinea Ministerului Muncii) dar și taberele politice. Adică și primarul PNL, dar și consilierii PSD și Pro România. Tabăra consilierilor PSD și Pro a fost însoțită de deputatul Cirprian Șerban (șef PSD Roznov) și Mădălina Ciubotaru (vicepreședinte CJ și șef interimar Pro România Neamț). Detaliul „de mânuță cu Șerban și Mădălina” i-a cam pus într-o situație jenantă pe consilierii PSD (plus anexa Pro), arătând încă o dată că aceștia sunt doar masă de manevră în niște jocuri făcute peste capul lor și pe care nici nu prea sunt lăsați să le înțeleagă.

Cert este că reprezentanții instituțiilor de stat, prezenți la discuția moderată de prefect, au confirmat fix ce spunea primarul Pavăl: bugetul pentru DAS trebuie votat de îndată, altminteri este blocată activitatea Căminului de Bătrâni. Prefectul i-a lăsat pe tovarășii săi de urcat pe scene (PSD și Pro România) să-și spună și ei punctele de vedere (total pe lângă lege și subiect) dar i-a convins pe aleșii locali să voteze proiectul de HCL pentru care primarul se tot ruga de ei de vreo 3 luni…

La final, consemnăm două păreri.
Mai întâi, a primarului de Roznov, Vasile Pavăl: „Eu mulțumesc sincer și domnului prefect, și reprezentanților instituțiilor de stat prezenți azi la discuție și domnilor și doamnelor consilieri care au înțeles, într-un sfârșit, că trebuie votat ceea ce eu și aparatul de specialitate de la Primărie spuneam de 3 luni. Acum, important e că am depășit acest hop. Și încă o dată, reiterez apelul ca în Consiliul Local Roznov și la Primărie să facem mai multă administrație și mai puțină politică, că de aia ne-au votat oamenii”.

Prefectul de Neamț a făcut în urmă cu câteva ore o postare pe facebook (Prefectura Neamț, ca și CJ sau PSD Neamț, a cam uitat ce înseamnă comunicarea instituțională, adică conferințe de presă sau comunicate de presă remise pe mail). Dincolo de câteva inexactități (scuzabile, probabil, pentru a da bine pe loialitate politică), Adrian Niță recunoaște că activitatea Căminului era aruncată în aer de orgolii politice. Prefectul confundă însă o hotărâre de CL nerespectată (după cum zice el) cu o hotărâre de CL votată incomplet și care a tot fost refuzată apoi la vot (după cum stă, real situația, de către PSD-Pro și ceilalți 2-3 consilieri butonați de opoziția majoritară).

Mai jos, postarea prefectului:

„Am urmărit astăzi, în cadrul unei mese rotunde, la care au participat factori de decizie de la nivel local, să deblochez o situație deloc simplă, care se înregistrează la Căminul pentru Persoane Vârstnice Roznov.
Acolo, din păcate, din cauza nerespectării unor hotărâri de Consiliu Local și a legislației în vigoare, conducerea Orașului Roznov a adus această unitate de protecție socială în faza de a i se bloca activitatea, prin retragerea licenței de funcționare a furnizorului de servicii sociale!
Pentru a se evita o astfel de situație – având în vedere că în prezent sunt cazați 29 de beneficiari cu diverse probleme sociale și de sănătate și care riscă să ajungă în stradă, marea majoritate neavând aparținători – am discutat cu conducerea administrației locale, a Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Neamț și cu reprezentanți ai grupurilor consilierilor locali din Roznov de la toate formațiunile politice, despre ceea ce trebuie urgent făcut, astfel încât la ședința de Consiliu Local din această după-amiază să se voteze cadrul legal în baza căruia să își desfășoare activitatea Căminul pentru Persoane Vârstnice și să se depășească orice sincopă actuală.
Mizez pe maturitatea politică a celor din legislativul local și din Primărie și sper să pună interesul oamenilor în fața luptelor lor politice! Eu i-am îndemnat să dea dovadă de seriozitate, pentru că lucrurile nu sunt deloc simple la această unitate socială”.

Menționarea CL înaintea Primăriei în pasajul în care prefectul spunea că mizează pe maturitate politică arată că de fapt acolo era problema. Gura păcătosului…

De apreciat – ironic vorbind! – diplomația prefectului care nu știa cum să spună că blocajul respectiv, real, se datora orgoliilor amicilor săi politici, Ciprian Șerban și Mădălina Ciubotaru.
De apreciat – pe bune de astă dată! – că prefectul a avut maturitatea să-i convingă pe onor consilierii locali de la Roznov să voteze odată acel buget, să nu ajungă rezidenții Căminului de Bătrâni în stradă.

Rămâne o întrebare: cine a pus gaz pe foc în acest scandal inutil, dovedind că adevăratul scop și adevărata durere era faptul că acest Cămin trece – de drept și de fapt, așa cum spune legea – în subordinea DAS și nu mai este, ca până acum, un fel de stat în stat?

D.V.

2 thoughts on “Prefectul Niță confirmă: PSD și Pro România blocau funcționarea Căminului de Bătrâni de la Roznov!

  1. Asteptam de la ”prefectul”Nita daca vrea sa ”dovedeasca” ca este ”echidistant” politic sa nu mai blocheze dezvoltarea orasului Piatra Neamt care este in paragina din cauza lui Chitic/Gavrilescu partenerii PSD -lui la furaciuni, cu tot felul de aberatii de actiuni scornite de analfabetii si hotii din PSD care in afara de a fura banii din PNDL nu se pricep la nimic si nu au facut nimic in Neamt.

    Nu avem Spital/drumurile dintre orase sunt in paragina/drum express zero,educatia in colaps,podurile se prabusesc,nimic nu s-a facut pentru cei care platesc taxe si impozite.NIMIC.ZERO.

    Cerem prea mult noi cetatenii care platim 4000 euro net/luna salariul dl.prefect Nita?Sa nu faca …nimic?E atat de greu?

    Multumim.

  2. Blochează Ciprian Șerban și Mădălina Ciubotaru, asta trebuie sa știe Roznoveni,și mai blochează și dezvoltarea Orașului Roznov în speranța unei candidaturi a unuia din ăștia doi,nu e păcat să treacă 4 ani și Roznovul sa stea pe loc. Deșteptarea consilierilor PSD

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.