Prefectul Lazăr îl acuză de incompetență pe directorul AFIR Neamț

Directorul de la AFIR (OJFIR) Neamț a intrat în vizorul prefectului de Neamț, George Lazăr care îl acuză de incompetență. „Nu știe despre ce e vorba (NR – cu referire la finanțările din fondurile europene)”, a spus prefectul Lazăr despre directorul AFIR Neamț, căruia nu i-a pomenit numele dar referirea este fără echivoc cu privire la Petrică Viorel Ilisei.
Acuza foarte fermă a prefectului a fost făcută în emisiunea „Cafeaua de dimineață”, realizată azi de Valentin Bălănescu (de la Mesagerul de Neamț).

Subiectul AFIR a apărut în discuție atunci când prefectul a dat exemple de soluții care să eficientizeze realizarea de proiecte prin care administrațiile și comunitățile locale pot atrage fonduri europene pentru investiții și cum ar putea fi ajutate aceste UAT-uri de către instituțiile statului.

„Domnii primari din județul Neamț să aibă, pe lângă fiecare Primărie, un consultant. Un angajat, după caz… Dacă nu-ți permiți un angajat – pentru că unul bun, pe fonduri europene, nu vine să lucreze într-o Primărie pe 3-4 mii de lei, dacă se duce mâine la Iași ntr-o firmă privară câștigă 10.000 lei pe lună – ar trebui ca mai multe Primării să creeze un centru pilot, un fel de ADI – în care 1-2 consultanți să explice celor din zonă cum poți să aduci fonduri europene.
Și ar putea merge și AFIR, pentru că foarte multe proiecte pentru comunitățile locale rurale sunt prin AFIR. Afir ar trebui să se implice numai că la AFIR la noi avem pe un domn care nu înțelege el despre ce e vorba, d-apoi să mai explice altcuiva, atâta timp cât el, personal nu știe despre ce e vorba. Acolo avem o problemă, în astfel de zone unde sunt oameni nepotriviți, mă refer strict la AFIR”, a spus prefectul Lazăr.

Rămâne de văzut dacă reacția de azi a prefectului rămâne ca un fel de avertisment pentru directorul AFIR Neamț sau e vorba de mai mult decât atât. Despre anumite detalii din culisele finanțărilor gestionate/girate/controlate de AFIR s-ar putea scrie multe opere (rechizitorii sau literatură de tip Rahova). Surse bine informate spun că dacă s-ar începe cu două „genuri literare” (GAL-uri și investiții în pensiuni), la Neamț ar fi muulte astfel de lucrări care ar avea un epilog nu tocmai fericit.

AFIR – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale
OJFIR – Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale

D.V.

One thought on “Prefectul Lazăr îl acuză de incompetență pe directorul AFIR Neamț

Lasă un răspuns