Prefectul Lazăr, anunțul momentului: „Redeschidem Spitalul Județean Piatra Neamț!”

Spitalul Județean Neamț urmează a fi redeschis pentru toate specialitățile în circa o săptămână, pacienții cu coronavirus urmând a fi transferați la Spitalul Tîrgu Neamț care devine el „suport COVID” – acesta este anunțul momentului făcut de prefectul de Neamț, George Lazăr.

Confirmarea informației (anunțată de Vestea.net în urmă cu câteva zile) a venit astăzi, oficial, printr-un comunicat de presă remis de Prefectura Neamț) care detaliază pașii făcuți până acum dar și măsurile care urmează a fi aplicate pentru punerea în practică, cât mai rapid, a deschiderii Spitalului Județean.

 

Mai jos, integral, respectivul comunicat de presă:

La solicitarea expresă a prefectului județului Neamț George Lazăr urmează să fie redeschis Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț. Domnul prefect a solicitat Direcției de Sănătate Publică să se redeschidă în totalitate spitalul județean și să se identifice un alt spital suport pentu Covid-19.

Avand în vedere cerința extrem de mare a pacienților cu o cazuistică generală din județul Neamț, dar și gradul mic de ocupare a persoanelor internate la spitalul județean de doar 13% din totalul de paturi disponibile ocupate, internați fiind doar 42 de pacienți pozitiv cu SARS-Cov-2, prefectul George Lazăr a solicitat redeschiderea Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț motivată și de faptul că Spitalul Municipal de Urgență Roman este supraaglomerat în această perioadă.

“Sunt mii de pacienți din judetul Neamț cu o altă cazuistică, iar Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț este o unitate sanitară care dispune de cele mai multe secții. Această decizie am luat-o, desigur, și în urma discuțiilor avute cu foarte multi medici, dar și alte cadre medicale de la spitalul județean. Am purtat discuții și cu pacienți care au nevoie de tratament medical de specialitate cu adresabilitate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț.”, a declarat prefectul județului Neamț, George Lazăr.

În acest sens, în urma evaluărilor realizate de specialiștii Direcției de Sănătate Publică Neamț s-a identificat Spitalul Orășenesc Târgu Neamț pentru a fi desemnat spital suport pentru pacienții depistați pozitiv COVID. În susținerea acestei decizii au fost luate în calcul aspecte ce țin de sănătatea publică a locuitorilor județului, cât și adresbilitatea acestora față de cele două mari spitale Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț  și Spitalul Municipal de Urgență Roman, care asigură cazuistica generală, iar în continuare Spitalul Orășenesc Sfântul Ierarh Nicolae și Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani nu pot fi identificate ca spitale suport pentru Covid, datorită faptului că nu au secții de A.T.I și nu îndeplinesc condițiile stabilite pentru SARS-Cov-2.

Totodată prin adresa nr 20423/19.06.2020 Spitalul Județean de Urgență Neamț a solicitat redeschiderea unor secții chirurgicale, dar în urma analizei făcute de Direcției de Sănătate Publică Neamț soluția propusă de managementul spitalului este neconformă din punct de vedere epidemiologic întrucât circuitele propuse pentru cazuistica COVID/non-COVID nu pot fi complet separate datorită arhitecturii și infrastructurii spitalului. Astfel, redeschiderea parțială, doar pe anumite secții a Spitalului Județean de Urgență Neamț în structura propusă nu răspunde tuturor solicitărilor de servicii medicale, nefiind acoperite speciliatăți medicale precum oncologie, psihiatrie, hematologie, nefrologie, neurologie și altele.

Prefectul George Lazăr a avut discuții în cursul zilei de ieri cu domnul Lucian Indrei, coordonatorul Direcției Regionale Nord-Est de Sănătate Publică: “Avem tot suportul și susținerea pentru redeschiderea Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț, aceasta fiind cea mai bună soluție. Am fost foarte preocupat de redeschiderea acestei unități sanitare pentru binele nemțenilor, dar și pentru a oferi încredere pacienților că suntem într-o nouă fază epidemiologică și cu respectarea tuturor măsurilor ce se impun trebuie să redeschidem spitalele pentru bolnavi. În prezent numărul de cazuri noi de COVID-19 este în scădere cu o medie de 35 de cazuri pe săptămână conform Direcției de Sănătate Publică Neamț. Am avut abordări și cu șeful Direcției de Sănătate Publică Neamț, Radu Firăstrău, care a avut o atitudine corectă și proactivă în identificarea acestei soluții de redeschidere a Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț, care împreună cu echipa de epidemiologi au depus tot efortul pentru ca această soluție să devină realitate. Apreciez și îi mulțumesc domnului director Firăstrău pentru deschidere, cât și specialiștilor Direcției de Sănătate Publică Neamț.”

V.N.

Comentarii Facebook

One thought on “Prefectul Lazăr, anunțul momentului: „Redeschidem Spitalul Județean Piatra Neamț!”

Lasă un răspuns