Prefectul Județului Neamț a condus reuniunea Colegiului Prefectural al judeţului Neamţ din luna ianuarie

Astăzi, 29 ianuarie a.c, ora 11.00, în Sala „Mihail Sadoveanu” a Palatului Administrativ a avut loc ședința Colegiului Prefectural al judeţului Neamţ. În proiectul ordinei de zi s-au aflat patru teme:

  • Informare cu privire la evoluția gripei sezoniere  în județ și a măsurilor ce s-ar impune în cazul apariției unui caz de infecție cu coronavirus.

  • Activități desfășurate și rezultatele obținute pentru creșterea gradului de siguranță publică în incinta și zona adiacentă unităților de învăţământ preuniversitar. Situația unităților școlare care încă mai au toalete în curte.

  • Rezultatele acțiunilor de îndrumare și control privind înscrierea datelor în registrul agricol național, ca etapă pregătitoare recensământului agricol.

  • Adoptarea Hotărârii nr. 1 / 2020 pentru aprobarea Planului de acțiuni pentru realizarea obiectivelor din Programul de Guvernare. 

Toate subiectele tratate sunt teme de interes pentru județul Neamț, iar prioritatea uneia dintre ele a decurs și din evoluția gripei sezoniere și a alertelor primite de la Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile cu privire la coronavirus (2019 – nCoV).

Din situațiile prezentate în cadrul ședinței a rezultat că suspiciunea legată de un caz apărut în județul Bacău nu s-a confirmat, iar în ceea ce privește gripa sezonieră în județul Neamț aceasta a evoluat cu intensitate scăzută. S-au înregistrat, de la începutul sezonului de supraveghere epidemiologică, 35 de cazuri pe teritoriul județului nostru. În actualul sezon au fost vaccinate antigripal 41.854 de persoane, din categoriile cu risc mai ridicat. În acest moment mai există stoc de vaccin antigripal în număr de 291 de doze la Direcția de Sănătate Publică Neamț, iar la medicii de familie regăsindu-se 765 de doze. În actualul sezon s-a înregistrat un număr mai mic de cazuri față de aceeași perioadă a anilor anteriori.

Inspectorul General Școlar, domnul Mihai Obreja, a prezentat membrilor colegiului atât situația unităților de învățământ cu grup sanitar exterior, cât și cea a unităților de învățământ preuniversitar fără niciun sistem de pază,  aceste aspecte fiind o preocupare a actualei conduceri a Inspectoratului Școlar Județean, precum și a Instituției Prefectului Județului Neamț.

În situația prezentată există 61 de corpuri de școală cu grupuri sanitare exterioare (una dintre acestea figurând ca sală de sport). Pentru 30 de unități din cele 60 enumerate s-au alocat fonduri, iar trei unități la care nu s-au finalizat lucrările din lipsa de fonduri – au fost cuprinse în lista de solicitări pentru finanțare în acest an. Pentru alte douăsprezece școli s-a solicitat Ministerului Educației și Cercetării finanțări pentru lucrări noi. 

“Într-o bună colaborare a autorităților locale cu Inspectoratul Școlar, Inspectoratul Județean de Poliție și Inspectoratul Județean de Jandarmi trebuie să asigurăm protecția copiilor, atât în interiorul unităților de învățământ, cât și în zonele de proximitate ale acestora. Rugămintea mea este ca atunci când vin copiii la școală, dar și când pleacă, eventual și în timpul pauzelor, cei de la posturile de poliție locală să efectueze o monitorizare în zona școlilor”, a subliniat Prefectul Județului, domnul George Lazăr.

În cadrul ședinței s-au solicitat două puncte de vedere cu privire la deșeurile rezultate din demolarea unui pavilion al spitalului din Războieni, depozitate necorespunzător de firma care a realizat demolarea. Prefectul județului a fost informat că s-a aplicat firmei o contravenție în suma a 30.000 de lei și un plan de măsuri de remediere cu termen, acesta fiind de 5 zile, pentru eliminarea corespunzătoare a deșeurile rezultate din demolare. Celălalt aspect, a făcut referire la calitatea apei potabile din sistemul centralizat după intervențiile la rețeaua de apă.

Sunt două probleme care preocupă cetățenii și afectează sănătatea acestora. Pentru asta cer exigență maximă instituțiilor abilitate să aplice prevederile legale și controlul permanent al calității apei potabile. Mai ales că în zona Roman, apa este oprită aproape zilnic, nu mai spun că unitățile școlare sunt cele mai afectate pentru că nu pot aplica măsurile de igienă primară pentru această perioadă cu risc mai mare de îmbolnăviri.” a declarat prefectul George Lazăr.

 

CANCELARIA PREFECTULUI
INSTITUTIA PREFECTULUI – JUDETUL NEAMT