Prefectul, acuzații dure la adresa șefului Gărzii de Mediu: „Lipsă de profesionalism și de implicare”

Accidentul ecologic prin care râul Bicaz a fost contaminat cu amoniac (diversat ilegal în curtea Fabricii de Ciment de la Tașca) a pus din nou în evidență incompetența și lipsa de implicare a unor instituții ale statului, fapt confirmat azi și de Prefectul de Neamț, George Lazăr care a atacat în termeni duri Garda de Mediu Neamț și mai ales pe șeful acesteia, Iftime Petrariu. Practic prefectul nu a spus nimic nou – instituția esteacuzată de ani buni că este complice, fie și indirect, cu cei care poluează grav sau exploatează ilegal agregate minerale, operațiuni care pun în pericol mediul – ci doar a arătat că și pe acest accident ecologic onor Garda de Mediu pare a avea o activitate orientată spre mușamalizare.
Deși au trecut aproape două zile de la contaminarea rîului Bicaz (și moartea a mii de pești de pe cursul de apă și din Păstrăvării), Garda de Mediu nu a făcut nicio sesizare penală, Poliția Neamț fiind obligată să se autosesizeze și să înștiințeze Parchetul – asta e una din acuzațiile aduse azi de prefectul Lazăr.

<<Este de precizat că prima instituție abilitată să gestioneze această situație este Garda de Mediu Neamț. Până în data de azi, 5 mai 2021, garda de Mediu Neamț nu a întocmit sesizare către Inspectoratul Județean de Poliție sau către Parchetul compeent, de asta Inspectoratul Județean de Poliție în urma discuților de azi și de ieri s-a sesizat din oficiu, înaintând dosar cu număr unic la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bicaz>>, a declarat prefectul de Neamț.

George Lazăr a mai menționat că va sesiza atât conducerea Gărzii Naționale de Mediu cât și pe Ministrul de resort: <<Asta denotă o lipsă de profesionalism și de implicare al domnului director al Gărzii de Mediu Neamț (NR – Iftimie Petraru), pentru că nu discutăm despre un caz banal, nu discutăm despre un control la o zonă de agregate minerale, de un control pe deșeuri conforme sau neconforme care nu sunt unde trebuie ci discutăm despre un caz în care sănătatea publică putea fi afectată, în care siguranță celor din proximitatea zonei, inclusiv fauna piscicolă dar și sănătatea umană putea fi afectată.
În acest sens vom dispune în perioada imediat următoare o înștiințare către Garda Națională de Mediu și către Ministrul Mediului din România pentru a evalua în mod corect activitatea, fix pe această speță, a domnului comisar Petrariu>>.

Fost milițian în epoca comunistă, Petrariu a fost dat afară din acea instituție încă de pe atunci și, la un moment dat, conducea Stațiunea Oglinzi. A intrat apoi în afaceri și politică și, la un moment dat a fost și viceprimar PDL (2008-2012). La finalul acelui mandat a sărit din barca PDL în barca PSD și, drept recompensă că s-a implicat în campaniile electorale ale social-democraților, în 2013 a fost numit comisar șef la Garda de Mediu Neamț.
Petrariu și-a completat și studiile la maturitate, obținând nu doar o licență ci și… un doctorat la Academia de Poliție (în vremea guvernării PDL-UNPR).

În ultimul an, Petrariu a avut perioade lungi de concediu medical, ca urmare a unei intervenții chirurgicale.
Surse apropiate de arcul guvernamental spun că Petrariu nu se află deloc în relații cordiale cu prefectul Lazăr (care ar fi cerut de mai multe ori controale de la Ministerul Mediului, fără succes) dar cî ar avea un „înger păzitor” la București, foarte apropiat de conducerea PNL.

Mai jos, VIDEO cu conferința de presă în care prefectul lazăr a făcut respectivele declarații:

Daniel VINCA

One thought on “Prefectul, acuzații dure la adresa șefului Gărzii de Mediu: „Lipsă de profesionalism și de implicare”

  1. Ce o dam dupa cires , ce lipsa de profesionalism, este nesimtire crasa , complicitate si nu de ieri de azi…..

Lasă un răspuns