Prefect, imperativ: „TREBUIE!”

Discursul prin care prefectul de Neamț, Daniela Soroceanu a marcat un an de mandat (în ziua în care coincidența a făcut să-și sărbătorească și propria zi de naștere) poate reaminti unora de titlul unui film românesc care rămâne un reper al cinematografiei contemporane („Polițist, adjectiv”). Evident, nu prin decor, pentru că astăzi în premieră, Prefectura Neamț a inaugurat panoul stand-up.
Mesajul a fost unul profund motivațional. Verbul A TREBUI în forma imperativă TREBUIE a fost folosit de 6 ori în doar câteva fraze, reprezentând coloana vertebrală a discursului. Deși pe la Guvern, Președinție, instituții etc nu prea se poartă modelul TEAM de la partide (decor uman), Daniela Soroceanu a fost flancată de doi subordonați de la Cancelarie, care au stat smirnă pe durata declarației de presă, precum niște militari din Garda de Onoare de pază la drapelul de luptă al unei unități. Atât de bine și-au jucat rolul cei doi angajați, încât au fost unii care au fost păcăliți și au crezut că respectivii fac parte din decor, că sunt de fapt doar desenați și ei pe panou, dar clarificarea situației a venit la final când s-au mișcat și ei odată cu prefectul care a plecat din fața camerelor TV.
Sfârșitul a fost tot unul marțial, incluzând și deja obișnuitul „PÂNĂ LA CAPĂT!”, folosit ca slogan de Victor Ponta, pe vremea când era președinte PSD, ca un mesaj de forță al USL-ului care lupta cu PDL-ul.

Mai jos, în format script, mesajul prefectului Daniela Soroceanu în ziua în care a anunțat realizările din mandatul ei:

„Bună ziua, tuturor!
De un an de zile demonstrez tuturor că nu există NU SE POATE!
Există doar TREBUIE!
TREBUIE să înțelegem că nu a fost ușor!
Nu vă ascund faptul că a fost un an plin de provocări, o perioadă în care a trebuit să eficientizăm o relație instituțională cu cetățeanul, cu autoritățile publice locale, instaurând SUPREMAȚIA LEGII!
TREBUIE să conștientizăm faptul că pentru prima dată în istoria sa recentă județul Neamț beneficiază de cele mai importante fonduri și sprijin guvernamental.
TREBUIE SĂ ȘTIȚI că într-un singur an de zile Guvernul României a direcționat spre județul nostru fonduri pe care această zonă nu le-a obținut niciodată în 30 de ani. Și aici vorbim de sume a ordinul de milioane de euro. Numai pentru înlăturarea efectelor inundațiilor și pentru prevenție s-au aprobat 16,9 milioane euro.
TREBUIE SĂ ÎNȚELEGEȚI că mă voi ocupa personal de verificarea riguroasă a modului în care acești bani au fost, sunt și vor fi cheltuiți exclusiv în interesul cetățeanului.
TREBUIE să învățăm din greșelile trecutului, să ne raportăm la provocările prezentului iar aceasta este singura modalitate care ne garantează un viitor reușit.
Am promis că nu ne vom opri aici.
Mergem PÂNĂ LA CAPĂT!
Pentru nemțeni, pentru Neamț.

Vă mulțumesc”.

Sublinierile cu majuscule aparțin Vestea. dar veți vedea, în clipul video de mai jos, că acestea respectă intonația nuanțată a vorbitoarei:

Nu am transcrtis mai sus și intervenția de la final a purtătorului de cuvânt Bogdan Tablan. probabil că a fost și el emoționat de prezența panoului de stand-up când a confundat „declarația de presă” cu „conferință de presă” sau când i-a invitat pe jurnaliști „să vă strângețI” pentru că „sunteți invitați… puțin… la dânsa…”.

Nu ați văzut „Polițist, adjectiv”. TREBUIE, ca s[ parafrazăm verbul zilei!…

Și, ca să vă stârnim, aveți mai jos un fragment în care se vorbește despre mare, infinit, absolut, despre … simbolurile iubirii…

Daniel VINCA
sursa video: TURN TV

 

 

Lasă un răspuns