Preambul: primar (PSD) condamnat penal, cu interdicție de a ocupa funcție publică 2 ani, ținut în funcție de Prefectul PSD!

Preambul la un serial-anchetă care va urma în Vestea.
De aproape o lună de zile, comunitatea din comuna Români (județul Neamț) este condusă de un primar CONDAMNAT PENAL, la 1 an și 4 luni închisoare (cu amânare). În aceeași sentință (din 17.06), Justiția a menționat clar și pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a ocupa o funcție publică pe timp de 2 ani. Magistrații nu au menționat nimic altceva la pedeapsa complementară (amânare, suspendare etc), deci aceasta trebuia realizată IMEDIAT, prin ordin emis de prefectul de Neamț.
Au trecut 27 de zile și, în continuare, Manole Ciobanu de la Români conduce comuna din funcția de primar, semnează documente oficiale, propune proiecte de Hotărâri de Consiliu Local, conduce angajații din Primărie.

Toate acestea sub privirile îngăduitoare ale autorităților Statului Român.
Prima instituție responsabilă este Prefectura Neamț.

Detalii:
– Manole Ciobanu este primar PSD, deci garantat Ionel Arsene, cum s-ar spune (prin lege, candidaturile de la alegerile locale sunt ștampilate și semnate de conducerea județeană a partidului).
– Adrian Niță, prefectul de Neamț este tot membru PSD, tot propus/garantat de Ionel Arsene.

După cum e tradiția în Prefectură, Prefectul PSD va invoca, probabil, opiniile juriștilor. E interesant de văzut, ca și la alte spețe precente, dacă aceste opinii sunt exprimate de juriști în scris, sub semnătură sau e vorba de păreri invocate doar așa, ca să fie…

În perioada scursă de la sentința care îl vizează pe primarul PSD, Vestea a documentat acest caz dar și jurisprundența în domeniu, și spețe similare/asemănătoare tratate în diverse moduri de diverși prefecți din țară. Inclusiv soluționarea atacării în Contencios ale unor ordine de prefecți.
Tema e una generoasă și savuroasă. Și legată mereu atunci când a fost vorba de toleranța prefecților de colegialitatea de partid.

Revenind strict la Neamț, Prefectul Niță ar cam trebui să mediteze până unde implică POLITIC instituția pe care o conduce.
Recenta sentință (cu drept de apel) prin care Tribunalul Neamț (Secția Contencios) a respins acțiunea prin care Niță solicita anularea HCL-ului referitor la parcările din Piatra Neamț ar trebui să fie (măcar) un semnal de alarmă.
Sau poate Niță vrea să depășească numărul de bile negre cumulate de un alt prefect PSD (Soroceanu) și atunci înseamnă că e pe drumul cel bun.

Vom reveni.

Daniel VINCA

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.