Poza-document de la Miftode: Mii de elevi ținuți în soare pentru Cultul Personalității

Imaginea de mai sus a fost postată pe facebook de artistul foto Florin Mihai și a fost făcută, în anii ’80 de Corneliu Miftode, la „comanda” Centrului pentru Îndrumarea Culturii Socialiste.

„Piatra Neamț, 1985, în timpul filmarilor omagiale specifice timpului.
Fotograf Corneliu Miftode
Praktica MTL5, Flektogon 20mm, film Orwo Chrome UT18.
Fotografii realizate la solicitarea Centrului pentru Îndrumarea Culturii Socialiste Neamt”, spune Florin Mihai.

Practic, această imagine din plin cult al personalității dedicat lui Nicolae Ceaușescu surprinde esența imaginii acelei epoci. Mii și mii de elevi de la școlile și liceele din Neamț erau aduși cu forța la astfel de manifestări comunistoide și erau ținuți ceasuri întregi în activitatea de „desenare” pentru un cadru video de 2-3 secunde care apărea sau nu la Telejurnalul de seară sau într-o emisiune tip Cântarea României.

La temperaturi cu mult peste 30 de grade, aceste „puncte” de pe harta desenului omagial nu primeau o sticlă de apă și, imobilizarea cu capul în soare ducea la leșinuri în serie. Elevii care leșinau erau extrași din dispozitiv de cadrele didactice și așezați la umbra copacilor. Extragerea trebuia dublată, rapid, de înlocuirea purtătorului de carton (cu doua culori diferite pe cele două fețe), altminteri, regizorii aflați pe terasa de la etajul 12 al Hotelului Ceahlău, țipau în stație că desenul nu este conform.

Organizatorii unei asemenea activități erau șefii și propagandiștii de la Comitetul Județean de Partid cae funcționa în clădirea care acum aparține Consiliului Județean Neamț.

D.V.

One thought on “Poza-document de la Miftode: Mii de elevi ținuți în soare pentru Cultul Personalității

  1. Din păcate unii din propagandiștii de la Comitetul Județean de Partid din acele timpuri sunt ȘI ASTĂZI LA CÂRMA JUDEȚULUI ȘI NE ÎNVAȚĂ CU CE SE MĂNÂNCĂ DEMOCRAȚIA !

Lasă un răspuns