poVESTEA comunei Tazlău – mănăstire şi vatră de peste 5 secole!

Tazlau1

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Bistrița a județului Neamț și era formată din satele Tazlău, Frumoasa și Balcani, având în total 2871 de locuitori. În comună funcționau o școală, trei biserici ortodoxe și una catolică. Anuarul Socec din 1925 o consemnează în aceeași plasă și în aceeași alcătuire, având 3123 de locuitori. În 1931, satele Balcani și Frumoasa s-au separat pentru a forma comuna Frumoasa, iar comuna Tazlău a rămas numai cu satul de reședință.

În 1950, comuna a fost arondată raionului Buhuși, și apoi (după 1964) raionului Piatra Neamț din regiunea Bacău. În 1968, ea a revenit la județul Neamț, reînființat.

În comuna Tazlău se află mănăstirea Tazlău (secolele al XV-lea–al XIX-lea), ansamblu-monument istoric de arhitectură de interes național. Ansamblul cuprinde biserica „Nașterea Maicii Domnului” (1497, cu un pridvor adăugat în 1596); ruinele palatului, beciului și trapezei (secolul al XVI-lea); turnul-clopotniță (secolul al XVI-lea); turnul de pază (secolul al XV-lea, cu adăugiri în secolul al XVIII-lea) și zidul de incintă (secolul al XV-lea).

În rest, un singur alt obiectiv din comună este inclus în lista monumentelor istorice din județul Neamț ca monument de interes local, clasificat ca monument de for public: monumentul eroilor din Primul Război Mondial, ridicat în 1925.

prelucrare Dana Vinca

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns