poVESTEA comunei Farcaşa / Plimbată între trei judeţe: Suceava, Neamţ, Bacău

??????????

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Muntele a județului Suceava și era formată din satele Farcașa, Pârâul Pântei, Stejaru și Crăpăturile, având în total 1551 de locuitori. În comună existau o școală rurală mixtă și cinci biserici. Anuarul Socec din 1925 o consemnează în aceeași plasă, având 1954 de locuitori în satele Farcașa, Pârâul Pântei, Popești, Stejaru și Dalia. În 1931, comuna a trecut la județul Neamț având atunci în compunere satele Busnici, Farcașa, Frumosu, Pârâul-Pântei, Popești și Stejaru.

Farcasa2.În 1950, comuna a devenit parte a raionului Piatra Neamț, și apoi (după 1964) a raionului Târgu Neamț din regiunea Bacău. În 1968, comuna a revenit la județul Neamț, reînființat.

În comuna Farcașa se află biserica de lemn „Cuvioasa Paraschiva” (construită în 1774, cu adăugiri în secolul al XIX-lea), monument istoric de arhitectură de interes național, aflată lângă șoseaua națională, în satul Farcașa. În rest, mai există un singur alt obiectiv inclus în lista monumentelor istorice din județul Neamț ca monument de interes local, fiind clasificat to ca monument de arhitectură: ansamblul de case de lemn din secolele al XVIII-lea–al XIX-lea din satul Popești.

prelucrare Dana Vinca

 

 

 

Lasă un răspuns