Poveste de succes: soțul prefectei, două joburi la stat! Director la Complexul Muzeal și catedră full la Liceu

Despre angajarea lui Cristian Soroceanu pe funcția de director adjunct marketing la Complexul Muzeal Neamț s-a tot scris, mai ales că instituția respectivă este subordonată Consiliului Județean Neamț unde Daniea Soroceanu (acum prefect al județului Neamț) era la acel moment secretar al județului și a și semnat pentru legalitate unor Hotărâri de Consiliul Județean care creau premisele înființării postului pe care avea să ajungă soțul.

Opozanții din CJ, cârcotașii, presa rea și afurisită au acuzat sau au dat de înțeles că ar fi fost un post creat cu dedicație și un concurs tip simulacru dar evident că documentele sunt beton și fulminanta ascensiune a respectivului chiar în perioada în care soția e la butoanele județului rămâne, juridic vorbind, doar o coincidență. Soroceanu-el a câștigat en-fanfare concursul la care a fost singurul candidat și, pentru prima dată în lunga sa carieră consumată în diverse joburi, a acces la o funcție de conducere.

Cititi si Prefectul PSD, sub anchetă ANI! Iosub îi cere lui Carmen Dan demiterea lui Soroceanu!

Înainte de a fi primul director adjunct de marketing la Complexul Muzeal Județean (CMJ) Neamț din istoria județului, el lucrase, oficial și cu acte în regulă, în Învățământ. Cu normă întreagă de 18 ore pe săptămână la catedră (16 la Liceul Sportiv și 2 la Școala Daniela Cuciuc), normă care, din punct de vedere legal este echivalată, în fapt, cu 40 de ore pe săptămână. Diferența dintre cele 3-4 ore pe zi și 8 ore cu care apare un profesor titular în pontaj e dată de timpul acordat propriei pregătiri, de pregătirea lecțiilor pe care le va preda a doua zi și de inevitabila corectare a lucrărilor etc.

Logica ar spune că dacă tot a câștigat atât de frumos postul de conducere de la CMJ, Soroceanu-El s-a despărțiti de cariera din Învățământ căreia îi dedicase câțiva ani din viață. Dar nu. Soroceanu-El a rămas aproape de sistemul de educație. Legea permite funcționarilor publici (sau celor din funcții de conducere asimilați la drepturi, obligații, interdicții cu funcționarii) să poată presta și la catedră. Nu am mai auzit însă de cazuri în care un director la o instituție (mai ales din alt sistem decât Educația) să aibă o catedră întreagă.

Evident că legislația muncii nu permite așa ceva. Numai că aici au intrat în rol talentele de jurist ale lui Soroceanu-Ea și a fost găsită o șmecherie legală care, cred unii, ar fi acoperitoare. Astfel Sorioceanu-El nu are job cu carte de muncă la Educație (cum se spune) ci își primește plata pentru munca la catedră pe așa numita „plată cu ora”. În acest fel, jobul de 8 ore al funcției de director la Complexul Muzeal e completat de o medie de sub 4 ore pe zi la catedră, din norma celor 18 ore (catedră săptămânale). O „șmichirie” aparent legală dar care este – în esență – total NELEGALĂ după cum spun cei mai pricepuți.

„Plata cu ora este făcută cu referire la încadrarea unui profesor cu carte de muncă. Exact cum un profesor are 18 ore pe săptămână dar este plătit pentru 40, un profesor plătit cu ora încasează pentru o oră de catedră echivalentul a 2 ore de muncă. Pentru că și profesorul plătit cu ora – este evident, nu? – trebuie să-și pregăteacă orele pentru a doua zi, are și el de corectat lucrări.  Deci cele 18 ore de la catedră, care dau o medie de 3,6 ore pe zi sunt, în fapt, plătite la un tarif care în extenso acoperă 8 ore pe zi”, a declarat un director al unei unități școlare din județul Neamț căruia, din motive evidente, nu-i vom face public numele.

„Eu sunt convins că ambii directori ai celor două instituții – și de la Complexul Muzeal și de la Liceul Sportiv – cunosc situația în asevăratul sens și i-aș sfătui să consulte un jurist sau un avocat bun pe probleme de legislația muncii și pe probleme de Educație ca management. Sunt sigur că vor reevalua situația cu acest domn care, real, are două joburi la stat de câte 8 ore în fapt”, a precizat același director.

Cititi si Prefectul PSD, sub anchetă ANI! Iosub îi cere lui Carmen Dan demiterea lui Soroceanu!

Nu e aceasta singura problemă. Un om care este văzut în zilele săptămânii, în partea a doua a zilei în diverse locuri publice, în diverse activități private, este clar că nu are cum munci, de dimineață până noaptea, pentru cele două joburi care ar însuma 16 ore pe zi.

Ca să nu fie vorbe, precizăm că pe siteul CMJ, programul de muncă pentru cei cu orar administrativ (deci și pentru directori) este 8-16.30 (de luni până joi) și 8-14 (vinerea). pentru cei care nu au timp să deschidă respectivul site, dăm o mână de ajutor:

Avem și programul săptămânal al lui Soroceanu-El din Învățământ. Orarul, cum i se spune. de acum două săptămâni, când a început documentarea noastră:

Liceul Sportiv:
-Luni: 13-18 … 5 ore
-Marți: 8-11 … 3 ore
-Joi: 8-14 … 6 ore
-Vineri: 15-17… 2 ore
Școala Daniela Cuciuc:
-Miercuri: 11-13 … 2 ore.

După cum se observă, singura zi când orarul lui Soroceanu-El de la școală nu se intersectează cu programul de muncă al funcției de director (și de pe siteul CMJ dar și de bun simț pentru cineva care are funcția de șef într-o instituție) este vinerea (când la Muzeu este program scurt). În celelalte zile însă, omul trebie să aleagă la care job merge.

Vestea bună – da, putem vorbi despre așa ceva – ar fi că Soroceanu-El nu spune PAS orelor în care trebuie să fie la catedră, deci elevii nu au de suferit. Am verificat – direct și indirect, o să vedeți imediat cum – și rezultatul a fost că din punct de vedere al respectării orarului și al respectării elevilor de la Liceul Sportiv (presupunem că la fel e și la Școala generală unde are 2 ore pe săptămână), Soroceanu e unul din cei mai serioși profesori. Adăugați la orele din fiecare zi, o jumătate de oră pentru drumul până la unitatea școlară și apoi altă jumătate de oră după terminarea cursurilor și vedeți singuri cât apucă să ajungă profesorul Soroceanu la jobul de director adjunct la Complexul Muzeal.

Uitați-vă la programul din ziua de joi. termină orele de la catedră la 14 și dacă are noroc și nu e traficul aglomerat, ajunge la Muzeu măcar pe la 14.40. dar nu prea ajunge joia la Muzeu Soroceanu- El, după cum spun colegii de la Complexul Muzeal și… camerele de luat vederi.

Nu de mult, am verificat prezența la joburi a lui Soroceanu. Una din zilele vizate a fost chiar joia și evident, ca să testăm sinceritatea răspunsurilor, ne-am dat o altă identitate. Subliniem, am sunat joia, când Cristi Soroceanu are ore la Liceu de la 8 la 14. Am sunat la ora 11 și 15 minute la Muzeu, am spus cea mai frumoasă minciună dintr-o documentare (permisă de deontologia profesională în astfel de cazuri) zicând că suntem de la Prefectură și că vrem urgent cu domnul director adjunct Soroceanu. Vocea care a răspuns a tăcut, s-a auzit ca un usor hohot de râs dar răspunsul a venit după câteva secunde:
-Domnul director Soroceanu este în teren. Aveți numărul lui de mobil, nu?
Evident că am zis că îl avem, doar eram de la Prefectură…
Imediat cum s-a terminat convorbirea respectivă, am sunat la Liceul Sportiv punând aceeași placă. Răspunsul a venit foarte prompt:
-Este la oră. Dacă e ceva urgent, trimit elevul de serviciu să-l cheme.
Am spus că nu e necesar, că îl vom suna pe mobil.

Într-o altă zi de marți (orar 8-11) am repetat scenariul, cu ușoare modificări (nu am mai spus că suntem de la Prefectură ci de la Consiliul Județean). Rezultatele au fost trase la indigo.

În acest moment, Soroceanu-El duce acasă două lefuri (vezi foto de mai jos, din declarațiile de avere ale soției pentru 2017, fără lefurile care acum sunt altele…)

… dar dacă nu e nimic de comentat cu privire la prezența la cursuri la catedră, prezența și activitatea la job-ul de la intituția unde e director suportă și comentarii și alte posibile efecte. Vorbim nu doar de leafa în sine (care e finalul unei activități) ci de programul de lucru, de pontaj (cum e semnat de salariat, cum e verificat de cei responsabili?). Salariații de la Complexul Muzeal deja vorbesc și comntează despre această situație, de un post creat cu dedicație pentru un director fantomă. Atât de fantomă că în mare parte a programului în care ar trebuie să fie la serviciu, nici nu e văzut de nimeni, nici „prins” pe camerele de observare că ar fi la muncă. Iar fenta cu „terenul” e poveste care nu-i poate păcăli nici pe copii, din moment ce conform altor documente oficiale (de la LPS) el este la catedră.

Pentru ca Soroceanu-El să poată lua leafa de director adjunct, în documentele financiar-contabile ale Complexului Muzeal sunt prevăzute, nereal, situații care nu sunt superpozabile realității. Cazul seamănă în esență cu „Dosarul Bombonica – DGASPC Teleorman”, în care niște angajate erau pontate fictiv când de fapt nu erau la instituție ci la partid. La Neamț, Soroceanu-El e pontat fictiv la instituția Complex Muzeal dar este real la altă instituție (LPS) unde iar e pontat și ia o altă leafă pentru același ore.

Cititi si Prefectul PSD, sub anchetă ANI! Iosub îi cere lui Carmen Dan demiterea lui Soroceanu!

E imoral dar și ilegal și – culmea-cumilor – Soroceanu-El le predă elevilor obiecte socio-umane cum ar fi și Educația Civică. Adică îi învață să aibă o atitudine corectă în societate. Cazul e mult mai complex în esența lui și, până s-or gândi și instituțiile statului să descâlcească ițele (alea care la Neamț sunt subordonate prefectului, adică Danielei Soroceanu) este evident că, deocamdată, doar presa și opinia publică sunt interesate de așa combinații frumoase cu bani publici.

Cazul a fost adus în atenția Vestea de un cetățean care se întreba, retoric evident, cum să nu își ia tinerii lumea în cap când joburile de la stat sunt create și ocupate nu doar cu dedicație dar și astfel gestionate. „S-a dus omul pe funcția de director la Muzeu. Nu era normal să lase liber postul de la LPS să poată mânca o pâine și un profesor tânăr? Vorbim de o catedră la un liceu din Piatra Neamț. De ce e blocată această catedră pentru ca soțul doamnei prefect să poată lua el a doua leafă?”, ne întreba cel care ne-a pus la dispoziție orarul profesorului Soroceanu. La această întrebare ar trebui să răspundă cei din conducerea LPS și a Inspectoratului Școlar…

Vom reveni…

Daniel VINCA
sursa foto – facebook

Nota Bene – Cazul de mai sus este doar unul din răspunsurile la întrebarea de ce unii (politicieni sau slugile lor) ar vrea să nu mai existe acest site de știri. Și de ce au ajuns – caz unic în România! – chiar să și ceară procurorilor să închidă acest site.

 

 

 

8 thoughts on “Poveste de succes: soțul prefectei, două joburi la stat! Director la Complexul Muzeal și catedră full la Liceu

  1. Va rugam !!! In numele angajatilor CONSILIULUI JUDETEAN NEAMT, sa nu o mai atacati pe D-na Soroceranu . Daca acesta gingasa fiinta grobiana va fi demisa de la Prefectura Neamt ,se va intoarce inapoi in CJ. Inca se mai aud pe holurile institutiei rasetele grotesti si rautatile vs favoritismele marsave au lasat urme adanci de asevarat cosmar asupra angajatilor.
    VA RUGAM.

  2. Eu va propun sa treceti incognito pe la muzeu si o sa va convingeti ca dl director de marketing nu prea da pe acolo. Si cine mi-a spus este un sef nu o femeie de serviciu. Asadar, asta inseamna sa ai spatele asigurat! Timpul ne va demonstra ca am dreptate si astept raspuns de la carmen dan, cat si de la ANI, iar daca este dres busuiocul facem si la DNA, ONU, UE SAU FBI!!

  3. Nu mai are voie sa facă dovlecel o măgărie ca, hop sariti in capul ei.Eu zic ca prea sariti calul!!!

  4. Doamne ce cuplu . Nu le mai ajunge .Si cum arată fizic. Și ce mizerie morală în familia asta de bugetari tupeiști și profitori .

  5. Mai e un aspect interesant in toata povestea asta. Individul are ore la scoala unde este director o psd-ista de frunte, Ioana, parca. O postaca de frunte. Culmea, sotul ei, alt postac ce incearca sa se adapteze la viata de oras, lucreaza in cabinetul prefecturesei. Adica sotul (mai nou) al tipei care conduce scoala unde a primit Soroceanu ore a fost angajat la prefectura. Probabil e un gest de reciprocitate. Fiecare dintre mimoze l-a angajat pe barbatul celeilalte. Tare schema acestor infractori.

  6. Sper doar ca pesta porcina africana sa stea deoparte de minunatul nostru judet.

  7. Pe cuvant ca nu am nimic cu” mercenarii” din institutiile de forta ale statului de pe plan local, insa, chiar nu vede nimeni, nu se autosesizeaza nimeni pt toate aceste gainarii impinse spre limita legii sau cu incalcarea vadita a legii??!!!! Chiar nu va este rusine pt ce sunteti platiti????!!!!!!! Aceasta sarabanda de ilegalitati vadite, prezentate in scris in nenumarate articole, dezbatute la tv etc nu fac obiectul unei cercetari penale macar catusi de cat?!!!!!! Atat de nesimtiti, incompetenti si slugoi ati ajuns stimabililor politisti, procurori samd?:????!!!!!! Nu va este rusine cand va priviti dimineata in oglinda?! Nu va este rusine cand semnati statul de plata si incasati sume mari de bani, stiind ca de fapt sunteti partasi la toate ilegalitatile si infractiunile comise de aceasta familie, cat si de alti politicieni cu apucaturi de lotrii???!!!!! Nu va este rusine sa va priviti in ochi copii, partenerul de viata, parintii, prietenii stiind ca inchideti ochii pt toate aceste samavolnicii comise de personaje cu inalte functii in institutiile statului??!!! Pacat, mare pacat, pt ca va substituiti pregatirea scolara si profesionala unor politicieni fara valoare, fara credinta, doar, doar pt simplul motiv ca, ori va este teama,ori sunteti lasi, ori sunteti incompetenti, ori sunteti partasi cu bunastiinta la toate ilegalitatile, ori sunteti tradatori si vanzatori de tara si de neam!!!!!! In incheiere doresc atat sa va mai scriu: Sa nu uitati de judecata Celui de Sus, deoarece, cu siguranta va veni la timpul si momentul potrivit!! Chiar daca imi atrag antipatiile voastre si oprobriul „sistemului” de tip OMERTA, ca presedinte al unui ONG care se lupta atat cat poate si se pricepe cu mafia si coruptia, va aduc la cunostiinta faptul ca NIMENI nu-mi poate interzice sa scriu si sa vorbesc despre toate aceste inbarligaturi, ilegalitati si complicitati de tip mafiot! Traiesc cu speranta ca intr-o buna zi toti, dar toti cei care acoperiti si musamalizati aceste ilegalitati, preferand sa intimidati presa, ONG-urile si cetatenii simpli care scriu si vorbesc despre toate aceste MIZERII, o sa dati socoteala cuiva intr-un mod sau altul !! Despre juramintele facute si despre patriotism, in cazul dumneavoastra nu se poate discuta despre asa ceva!!!!!!!

Lasă un răspuns