Posibilul slogan al lui Ponta pentru prezidențiale. Când și unde l-a scăpat?

victor ponta.vestea.net“Dreptate până la capăt!” – acesta ar putea fi sloganul electoral cu care Victor Ponta va încerca să descuie, pentru PSD&aliații, lăcătul Palatului Cotroceni.

Când și unde a folosit această sintagmă care are toate ingredientele unui slogan electoral de impact? Într-un discurs nu prea lung, de doar câteva minute, rostit în a doua jumătate a campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, când Ponta a spus acest mesaj de peste 10 ori!

Este vorba despre adunarea electorală de la Sala Sporturilor din Piatra Neamț, de pe 16 mai, unde au participat peste 6.000 de activiști, membri și simpatizanți din acest județ.

Strategii și profesioniștii în campanii și mesaje știu că există obiceiul ca un slogan să fie testat – înainte de a fi lansat oficial – pentru a vedea care este impactul pe care-l generează în perceția cetățeanului. Iar felul în care rostea Ponta cele 4 cuvinte – apăsat, cu pauză înainte și după – sau integrarea acestora în diverse tipuri de propoziții (afirmative, imperative, interogative) poate duce tot mai mult spre această ipoteză. „Au tăiat din salarii și pensii. Le-am crescut, parțial la loc. Facem dreptate până la capăt?”, sau “Trebuie să facem dreptate până la capăt!” sau “La iarnă facem dreptate până la capăt” – au fost foar câteva din felurile în care premierul s-a jucat cu această expresie în discursul său de la Piatra Neamț.

Fără să se gândească dacă e vorba de un experiment sau nu, PSD-iștii nemțeni au reacționat activ la acest mesaj. Au aplaudat, au răspuns, au vociferat („Da, da…”), semn că potențialul mesaj incită și la interactivitate.

La prima vedere, acest grup de cuvinte pare bine gândit pentru a fi un slogan de succes, îndeplinind toate rigorile cerute: e scurt, are doar 8 silabe; e activ – „facem!”; chiar dacă nu are verb, acesta e subliminal (“facem”, “trebuie” etc); nu e negativ; are un cuvânt care prinde la români, “dreptate”; “până la capăt!” e, de asemenea, o particulă care sună bine, și pentru spirit revanșard, și pentru electoratul care vrea lideri dintr-o bucată, și pentru zona mai naționalistă lăsată liberă de picajul PRM.

Dacă mesajul “DREPTATE PÂNĂ LA CAPĂT!” va fi sau nu sloganul cu care Ponta va încerca să cucerească președinția României asta vor stabili el, strategii de partid și consultanții de imagine. Cert e că președintele în funcție căruia vrea să-I ia locul a câștigat Cotrocenii în 2004, cu o alianță electorală care a dat și numele mesajului de campanie: „Dreptate și adevăr”. Coincidență, și acea denumire-mesaj tot de la Piatra Neamț a plecat…

D. VINCA

 

Lasă un răspuns