Pompierii, eroii care merg zilnic pe front fără a avea asigurări de viaţă! / LA RAPORT!

# Interviu cu lt. col. Ciprian Mitrea Mihai. Şeful ISU Neamţ

“La Raport” – acesta este un nou proiect care demarează astăzi cu episodul pilot care îl aduce în faţa cetăţenilor pe tânărul comandant interimar de la ISU Neamţ.
E un proiect nou pentru media nemţeană care utilizează un model deja consacrat în presa străină sau centrală: interviu în format video şi transcript, astfel că, deloc întâmplător, partenerul Vestea în acest demers este televiziunea online Turn TV.

V – Domnule colonel Mitrea, câți oameni lucrează în întreaga structura ISU Neamţ?
Ciprina Mitrea – De ordinul sutelor. Peste 400, să spunem.

V – Ca si interventie, aveti detasamentele de la Piatra, Roman,Tirgu Neamt.
CM – Da avem sediul administrativ cu tot ceea ce inseamna structuri suport pe strada Cuiejdi, in Piatra Neamt, unde suntem acum, în acelasi loc functioneaza si Detasamentul de pompieri Piatra Neamt. Mai avem Detasamentul de pompieri Roman, care are un punct de lucru la Poienari, care functioneaza de cativa ani si detasamentul de Pompieri Tirgu Neamt, cu o garda de interventie la Poiana Teiului. Practic, acestea sunt locurile din care plecam la interventii.

V – Mai aveti un sediu pe Sadoveanu, unde pe vremuri, era Protectia Civila.
CM – Da, pe Mihail Sadoveanu este fostul sediu al  Inspectoratului de Protectie Civila in care si-a desfasurat activitatea Inspectia de Prevenire pana la 31 decembrie 2016, iar acum este si logistica acolo, pentru ca a fost o reorganizare, cand functia de adjunct a trecut la domeniul de urmarit partea de logistica si de comunicatii, prim adjunctul inspectorului sef, ocupandu-se cu partea de interventie si de prevenire, functie pe care sunt titular sa-i spunem, aici, aceasta functie de inspector sef o ocup cu imputernicire.

Americanii, mai descentralizaţi decât europenii

V – Ma uitam acum cateva zile si, apropo de garda de la Poiana Teiului, la un incendiu la Damuc a plecat echipa de interventie de la Piatra Neamt. Se pleaca din zona cea mai apropiata, presupun.
CM – Practic, judetul este impartit in trei, pentru cele trei detasamente, trei raioane de interventie, le spunem noi. Cei care au puncte de lucru sau garzi de interventie le distribuie si acestora o parte din raion.  Pe zona de vest a judetului, insemnand de la Hangu in jos, toata zona de Bicaz Chei, Bicaz Ardeal, Damuc, pana la Costisa, Podoleni, intervine Detasamentul de Pompieri Piatra Neamt. In acelasi timp, trebuie sa spunem ca avem si servicii voluntare pe care ne bazam, atat la Roznov cat si in Bicaz si, practic, la incendiul de la Damuc, cu siguranta au plecat si cei din Bicaz si din Bicaz Ardeal.

V – Totusi, desi e o intrebare retorica, nu ar mai fi nevoie de un detasament, de o garda, de o masina, de orice, de oameni, in zona aceea – Bicaz spre Tasca? Si, daca ati face-o maine pe aia, eu voi intreba si daca nu mai este nevoie si la Roznov, de exemplu…
CM – Intr-un plan pe termen lung, exista creionate niste intentii. Acum, trebuie sa gasim si se pare ca vom gasi disponibilitatea necesara in a descentraliza putin aceste detasamanete de pompieri, in sensul ca, in principiu, exista o comparatie la nivel European si American, Statele Unite vs Europa. Europa, de regula, gaseste garaje de genul celor pe care le avem noi, cu 10-12 autospeciale, in timp ce in State, mai ales in mediul urban, exista subunitati si cu o singura autospeciala, important fiind timpul de raspuns. Pentru ca, atat la incendiu, situatii de urgenta, dar si pe parte de urgent medicala, timpul de raspuns este cel mai important.

V – Sunt secunde capitale pentru viata omului.
CM – Tendinta este de a avea cat mai multe puncte de interventie si speram sa si reusim.

V – Vorbeati despre serviciile voluntare de pompieri si, daca tot am amintit de incendiul de la Damuc, informatiile mele, spun ca incendiul a fost localizat si stins de catre cei de la Bicazul Ardelean, care au ajuns, fiind cei mai aproape, si, eu sper ca, desi e nebunia aceea frumoasa, (povesteau niste martori ocular), cum ca s-au catarat pe acoperis ( chiar apar in niste poze, la ultimul nivel al cladirii, la mansarda) si deasupra ardeau flacari. Iti trebuie sange in instalatie (cum spune romanul) sa fii pompier sau voluntar.
CM – Este o stare pe care o regasim atat in randul colegilor cat si in cel al voluntarilor, Pe timpul fostilor militari in termen, era aceasta emotie si adrenalina de a intra in incendii.  Noi incercam si sper sa si reusim sa-i temperam, in sensul de a le asigura securitatea. Pentru ca prioritar este sa te intorci cu aceleasi forte cu care ai plecat, fara sa ai vatamari de vreun fel.  In ceea ce priveste voluntarii, este extraordinar ca exista disponibilitate, pentru ca aici, s-a lucrat mult pana la infiintarea acestor servicii voluntare. Acum este un proces de realizare a lor pe un cadru normativ nu tocmai prietenos si speram sa avem in continuare servicii voluntare care sa ne sprijine la interventii.

4 şoferi pentru o maşină de pompieri de la Primărie

V – Raman pe acest tip de interventii si spun ca este fosrte important ca la Damuc a ajuns un astfel de serviciu, SVSU, cum se numesc la comuna, cu masina. Dar in Neamt, la primarii, masini de pompieri, mai bune, mai putin bune.. au 10-12 primarii, daca nu gresesc, luate de obicei SH-uri, primite ca ajutoare, prin diverse asociatii si ONG-uri chiar din afara. Ce credeti ca face diferenta intre o comuna care are o masina de interventie, mai buna, mai veche si una care are voluntari, dar nu are masina? Si daca ajung la un incendiu, vor cara apa cu galetile ca pe timpul bunicii…
CM –  Problema este legata de buget. Pentru ca, in momentul in care exista o autospeciala in dotarea serviciului voluntar, noi solicitam, pentru avizarea serviciului respectiv sa aiba si 4 conducatori auto.

V – 4?
CM – Da. Pentru a asigura 24 din 24 de ore. Si atunci, este posibil ca, la o primarie care are 7 angajati , sa fie mult prea mult sa mai ceri inca 4 doar pentru aceasta activitate. Tot de buget mai tine si faptul ca sunt primarii mai mici, care nu au operatori care sa contribuie la bugetul local si atunci, acesta cred eu ca este unul dintre principalele motive, plus partea de mentenanta, pentru ca sunt costuri destul de importante, mai ales la o masina veche.  Te bucuri in momentul in care o achizitionezi, dar pe parcurs intervin costurile.

V – Dar daca o primarie ar avea o masina din asta si ar avea numai 2 angajati, pe principiul permanentei cumva, pe care o folositi si dumneavoastra (cand aveti un incendiu mai puternic, chemati oameni de acasa).
CM –  Cei pe care ii avem la noi in curte pleaca, se asigura prima interventie si apoi se mai cheama de acasa. Si avem oameni si pentru a doua.  Dar in discutia la nivel de primarii, e posibil ca masina sa fie in garaj si omul sa fie acasa. Din pacate, cu doi oameni angajati, nu putem sa le dam avizul.
Sunt modele poate, in Vest, care functioneaza cu acest voluntariat de acasa. Sau sunt cativa la remiza si ceilalti vin de acasa intr-un anumit numar de minute. La noi, s-a mers strict pe personal angajat ca sef al serviciului si cei patru conducatori auto. Asta, cu siguranta este o piedica in a avea mai multe localitati cu masini autospeciale.

V – Au fost oportunitati si, unele din aceste comune care au masini, le-au folosit la acel moment prin niste combinatii, absolute legale, intermediate chiar de oameni de la ISU in sensul unor infratiri, contacte tinute cu pompieri de afara, cu asociatii, care la un moment dat renuntau la masinile lor si le luau cei din Neamt pe sume modice. Costa mai mult sa le aduca. 1000-2000 de euro.
CM – Da- intre 2000 si 5000 de euro. Autospecialele nu sunt cerute de o masa mare si pretul lor scade. De cele mai multe ori, aceste masini nu au uzura fizica, doar una morala, si apar preturi rezonabile. Dupa aceea apare “zona grea” pentru primarii, cand trebuie sa bage bani in mentenanta si angajarea conducatorilor auto.

V – Ne intoarcem la profesionisti. La militari. Pe o masina de-a dumneavoastra sunt 6-7 oameni, daca nu gresesc eu.
CM – Nu, mai putini. Cam 4.

V – Pleaca oamenii la un incendiu, unul este conducatorul auto si ramane in zona masii sa vada daca functioneaza totul, trei intra in flacari. Daca e un incendiu mai mare, trimiteti doua masini. Oamenii aceia, cand pleaca de aici, stiu detalii, informatii putine despre focul la care ajung. Arde o casa… Informatia initiala, este, de multe ori, aproximativa. Pentru ca, de multe ori, nu arde o casa ci doua, sau e ditamai valvataia si intervine recalibrarea. Ajung la fata locului si v-as ruga sa ne descrieti o procedura din asta de comunicare, pe care noi nu prea o vedem.
CM – Exista, ca obligativitate, avem instituite o serie de reguli si proceduri pentru alocarea de resurse. Comandantul interventiei este cel care decide cu ce pleaca la locul interventiei si primul lucru pe care-l face la fata locului este ceea ce se numeste o recunoastere, sa vada amploarea, posibilitatile de propagare, de extindere, existenta potentialelor victime, existenta unor surse care pot genera dezvoltarea incendiului (de ex, butelii) si in functie de aceste estimari mentine fortele cu care a plecat la interventie, mai solicita sau trimite in baza. Pentru ca e posibil ca, la incendiu la o casa, sa fi intervenit deja serviciul voluntari, deci nu mai este nevoie de toate fortele. De regula, daca avem si SMURD-ul in baza, il trimitem la aceste interventii pentru asigurarea atat a personalului propriu cat si pentru a interveni cu un ajutor medical la persoanele gasite la fata locului. Totul tine de modul in care estimeaza acesti comandanti ai garzilor de interventie, pentru ca de regula, ei pleaca primii. Sunt oameni cu experienta, capatata urcand in cariera, plecand si din servant, comandant de echipaj, ajungand comandant de interventie, cu multe interventii la activ si, zic eu, ca le iese cam de fiecare data calibrarea aceasta a resurselor cu necesarul dat de situatia data.

V – Ajungeti dumneavoastra, pompierii militari, la un incendiu si l-au stins vecinii, pompierii voluntari. Sunteti gelosi?
CM – Nu. Avand in istoric si partea de prevenire, chiar sunt bucuros sa constat ca functioneaza. Din pacate, e greu sa spun ca serviciile voluntare functioneaza asa cum ne-am dori noi. Daca ar functiona asa cum ne-am dori noi, probabil ca ar trebui sa ne diminuam efectivele. Daca constatam ca voluntarii au stins un incendiu, este un momet de bucurie, Totusi, noi trebuie sa verificam zona, sa nu mai apara focare.

Voluntarii de la comune pot fi plătiţi

V – Stiu ca nu vreti sa intrati in zona asta de discutie, dar eu imi permit sa spun (am si anumite elemente, poate nu tabloul complet dar macar partial), sa spun ca serviciile de voluntari, cel putin in Neamt, cu masini, fara masini, functioneaza mai bine, mai eficient acolo unde au fost organizate pe baza unor reguli, macar 80% din bun simt. Date fiind unele facilitati pe care le mai pot avea voluntarii, scutirea de impozit de exemplu, unele servicii au fost impanate cu verisori, rude, cumnate, samd, si e clar ca acolo nu vom avea acelasi randament ca intr-o comuna in care primarul chiar a vrut sa faca un serviciu de baieti buni de interventie, ca, pana la urma, este bine a fie si o asistenta medicala, dar gasisem intr-o comuna vreo 10 asistente in serviciul de voluntari care, niciodata nu au ajuns la vreun incendiu.
CM – Daca nu ma insel, chiar la Bicaz Ardeal era un sistem de plata al voluntarilor, atat pentru participarea la interventii cat si la pregatire.

V – Cat de cat daca sunt platiti, oamenii sunt multumiti., Nu iti permiti sa dai o leafa, dar omul cand vede ca ia ceva, se bucura.
CM – Exista o prevedere, bineinteles, Consiliile Locale pot sa treaca si peste, ca ora de pregatire sa fie la cuantumul orei unui salariu minim sau brut pe tara, sau ceva de genul acesta.

V – Cred ca este si vina noastra, a celor din presa, dar poate ne ajutati sa o reparam impreuna. Pentru ca eu am remarcat zelul, pozitiv al dumneavoastra, de a puncta, la anumite interventii, “acolo au intervenit si pompierii voluntari”. Ii laudati. Povestiti si despre ei.
CM – Merita!

V – Dar poate, in timp, vom sta de vorba si cu astfel de pompieri, care au participat la incendii, au stins incendii, au salvat vieti din incendii…
CM – Nu trebuie obligatoriu ca cineva sa se inscrie in serviciul voluntar pentru a avea o reactie. O reactie civica, care sa nu puna viata in pericol.

V – Stiu cazuri, in care au intervenit doi vecini, Unul a aruncat o galeata de apa pe foc, celalalt a scos vecina din casa pentru ca, desi focul era stins, era plin de fum.
CM – De aceea, comandatul interventiei trebuie sa faca o evaluare corecta, sa culeaga acele informatii la momentul ajungerii la locul interventiei, atat prin vizualizare (trebuie sa vada amploarea incendiului) cat si prin interogarea sau dialogul cu localnicii, pentru ca el, nu are de unde sa stie de la Piatra Neamt ca intr-un sat, exista un cetatean care este imobilizat la pat, ori, vecinii, stiu. Si atunci, aceste informatii trebuie aflate cat mai repede, iar cetatenii care constata incendiul intr-o faza incipienta ar putea sa faca un demers in acest sens, pentru a salva o persoana.

V – Cum, la fel, o simpla anexa care arde, lipita de casa sau in zona aceea, daca are in interior o butelie care explodeaza, ca in filme, periculos de spectaculos, ia foc si casa cealalta. De asta spuneam ca foarte mult conteaza calitatile pe care trebuie sa le aiba acesti comandanti de garda.
CM – Sunt si situatii in care, in momentul in care a ajuns autospeciala de pompieri, toata lumea se retrage si privesc ca la spectacol, in conditiile in care poate ai nevoie de sprijinul unor voluntari. Nu neaparat inscrisi in SVSU, ci cetateni care sa fie dispusi sa dea un ajutor.

V – Merg oamenii dvs la incendii, nu au norocul sa fie stinse pana ajung ei acolo si intra, la randul lor, in flacari. Flacari pe care le cunosc, le evalueaza, uneori le subevalueaza, pentru ca fenomenul este dinamic, este in curgere. Teoretic, exista riscul sa nu mai vina intregi acasa, la familiile lor. Este un risc asumat?
CM – La nivel national, se intampla macar odata pe an.

V – In momentul de fata, pompierii sunt asigurati de catre angajator? De catre statul roman?
CM – Din pacate pentru ei, ca individ, nu exista in acest moment o astfel de asigurare. Fiecare se preocupa de sanatatea lui si, o parte dintre ei si-au ales ca singuri sa isi faca aceste asigurari. Bineinteles, din punct de vedere al bugetului, la nivel national, la 20 si ceva de mii de pompieri, probabil ca ar fi niste sume importante.

V – Nu credeti ca un pachet de asigurari negociat pentru atatia oameni ar fi obtinut cu costuri mai mici? Pentru ca sunt discount-uri la asemenea sume si numar de polite.
CM – Exista preocupari in acest sens. Este de vazut care va fi forma finala de realizare a acestui deziderat.

Mega-leafă: 2000 de lei

V – Ca tot e la moda cu discutiile astea pe pensii speciale, salarii speciale; dam deoparte lefurile comandantilor, pentru ca, acestia sunt cu treaba lor. Oamenii astia, care merg la un incendiu, care pot avea un an, doi, sapte, zece de vechime, cam cat iau, in medie, in mana, pe luna?
CM – Sunt foarte multe elemente care variaza.

V – Dati-ne un minim si un maxim. Aproximativ, nu la virgula.
CM – Este greu, pentru ca plaja este mare, in principiu, undeva peste 2000 de lei.

V – Care este cea mai mica leafa neta la pompieri?
CM – Pana la discutia despre legea unica a salarizarii erau si sub 1400 lei.

V – Acum, daca aduceti din sursa externa (stiu ca mai angajati din cand in cand), si nu prea are vechime… omul vrea sa munceasca, este dedicat, ii place meseria asta, are si niste cunostinte poate, in domeniu, cu cat il angajati? Undeva la 1500-1600 de lei, nu?
CM – Depinde si de varsta, vechimea in munca.

V – Dar daca e fara vechime? Daca e tanar? Cu un an sau doi vechime?
CM – Undeva in jur de 2000, sa zicem.

V – Si merg si lupta cu flacarile pentru noi, Pentru ca oricare dintre noi putem fi in situatia asta. Nu sunt avocatul pompierilor si nu sunt avocatul niciunei categorii profesionale, dar mi se pare putin pentru riscul asumat zi de zi.
CM – Suntem intr-o zona de minim, sa zic. Pot fi ore suplimentare si mai pot urca veniturile.

V – Din pacate insa, necazul, ghinionul sau moartea nu aleg in functie de salarii. Nu-i iau doar pe cei cu venituri mari.
CM – Da, de asta spuneam ca, a intra in foc, vorbind despre pompierii de la Bicazul Ardelean, spuneam ca noi incercam nu sa-i temperam, ci sa-i determinam sa-si faca propria analiza, cat se poate de bine, pentru ca in momentul in care se intervine, nu mai au un sef in spate, care sa spuna mai la stanga sau mai la dreapta. Au colegi, care pot sa-i ajute, daca vad!

V – Dar uneori, raman singuri! Aud un strigat, intra intr-o incapere…
CM – Da, Se intampla. Pentru ca ai degajari de fum, destul de importante si, in spatii mai mari de exemplu, poate sa apara o dezorientare. Trebuie multa atentie din acest punct de vedere si zic eu ca, pana acum, am reusit. Dar e o continua monitorizare.

V – Clar este ca noi, ca societate, nu avem nevoie de pompieri eroi post mortem. Ei sunt si asa eroi prin ceea ce fac.
Daca maine, prin reducere la absurd, ati fi ministru de interne, ati fi un Dumnezeu care poate hotara administrativ ceva in bransa asta, ceva foarte, foarte important, ce ar face comandantul interimar al pompierilor de la ISU Neamt, pentru toti colegii lui din tara?
CM – E de discutat. Era o gluma pe subiectul asta, cu un general care solicitase o achizitie de bunuri fara de care nu putea sa isi desfasoare activitatea. O suma impresionanta. A inaintat raportul si in cateva zile i-a venit numirea, a urcat pe o functie la Bucuresti, mult mai sus si, surpriza, i-a venit propria hartie. Si a pus rezolutie ca, de pe scaunul respectiv se vede altfel si nu poate fi de acord cu solicitarea comandantului.
Acum, cu siguranta, de pe acel scaun, ai vedea cu totul altfel, ai avea aceeasi sursa de finantare si probabil ca te vei misca fara a putea sa-I favorizezi pe fostii colegi si ai incerca sa iti faci treaba cat mai bine. Trebuie sa intelegem, zic eu, ca si serviciile voluntare si serviciile profesioniste si toate serviciile oferite de stat sunt in stransa legatura cu dimensiunea economica. Un stat puternic, trebuie sa aiba servicii mai bune.

V – Cum spuneati dumneavoastra mai devreme, totul este perfectibil. Poate, uneori, putem regla in interiorul sistemului. Mai luam 0,5 de la un domeniu si mutam la interventii sau poate chiar in interiorul interventiilor. “Nu mai vrem antene anul acesta, vrem masini”. Sau, “nu mai vrem masini, ca avem, hai sa luam un elicopter”.
CM – Exista tehnica, de sute de mii de euro, autospeciala, cumulat, discutam de milioane de euro, care au venit in ultimii ani. Se discuta ca, in urmatorii patru ani, vor intra vreo sase sute de milioane de euro in sistemul de situatii de urgenta. Se va dezvolta partea de inspectorat general de aviatie, atat cu elicoptere care sa asigure transportul medical cat si stingerea incendiilor de padure. De asemenea, este posibil sa se dezvolte si la Marea Neagra o subunitate de interventie pe mare. Vor veni echipamente din ce in ce mai bune, protectie individuala din ce in ce mai buna si atunci si performanta trebuie sa fie maxima.

V – Si ca un comentariu de final de emisiune. Imi permit sa spun ca intr-o tara in care se intampla diverse minunatii, inclusive pe partea de achizitie, pe achizitii discutabile care ajung dupa aceea sa fie analizate de DNA sau alte sisteme, din fericire, pe zona de ISU, de pompieri, au fost mult mai putine cazuri. Ceea ce este foarte bine, pentru ca e penibil sa ajungi sa furi din avutul celor care trebuie sa iti salveze tie, sau vecinului, sau aproapelui, viata.
Domnule colonel, va multumim.

Realizator Daniel Vinca / imagine-montaj Gabi Munteanu / transcript – Ilinca Brad
Proiect Turn TV & Vestea

 

Comentarii Facebook

One thought on “Pompierii, eroii care merg zilnic pe front fără a avea asigurări de viaţă! / LA RAPORT!

  1. Toate institutiile statului colcaie de personal slab pregatit si plini de arogante. E nevoie de multa pregatire si dorinta, pentru a ajuta oamenii aflati la nevoie. Nu e o solutie sa ai masini de pompieri la toate colturile de strada si pe toate ulitele satului. Domnule colonel puneti mai mult accent pe instruirea personalului si asigurativa ca toata lumea munceste pentru acelasi tel: ajutorarea oamenilor la nevoie. De vreo 6 luni de zile bate vantul prin inspectorat, angajatii din subordinea dumneavoastra mai mult se plimba indiferent de grad in interes personal. Aratati respect fata de uniforma pe care o apreciaza romanii si fata cei care au fost inaintea dumneavoastra in aceasta postura.

Lasă un răspuns