„Polițistul, singur, în fața unui sistem perfid care avantajează infractorul!” Mesaj dur de la Neamț, după ce un polițist a fost ucis de un infractor urmărit general…

Polițiștii nemțeni reacționează la tragedia în care un coleg de-al lor ajunge în sicriu după ce a fost împușcat mortal în piep de un infractor dat în urmărire generală.
Comisarul Vitalie Josanu, lider al Sindicatului Diamantul reamintește de faptul că polițiștii au în continuare dotări depășite de vremuri (pistoale Carpați), că așteaptă resursele și dotările minime promise de ani de zile (veste antiglonț și veste antiînjunghiere) și că acești polițiști lucrează într-un cadru juridic ostil care pare să protejeze mai curând pe infractor.

„Foarte probabil, cu toate dotările din lume, țintit în gât, colegul nostru nu avea scăpare. Dar cu un set de legi și proceduri severe care să impună autoritatea polițistului în timpul exercitării atribuțiunilor de serviciu, cu perspectiva unor consecințe dure, șansele ca infractorul să îndrepte pistolul către ”omul legii” s-ar fi redus – probabil – în mod considerabil. 
Onoruri militare, câteva rafale în aer, discursuri pline de compasiune, probabil și câteva regrete exprimate de secretara de școală, cocoțată în funcția de ministru de interne și… la ce folos?”, spune Josanu într-un mesaj transmis public.

<<S-a prăpădit un om, s-au îngropat speranțe, năzuințe… cine urmează? Atunci când mulți dintre noi au ajuns să prefere bătaia cu pistolul în toc, decât să tragă, atunci când șefii îți spun că vor fi dotări în funcție de resursele alocate (a se citi ”la Sfântu-Așteaptă”!), când ești trimis în misiune fără vestă anti-înjunghiere măcar ori când nimerești între două grupuri de țigani gata să se taie și nu știi – în învălmășeală – dacă scapi cu zile? În acele momente, ”țara” așteaptă de la tine atitudine și trebuie să intervii, chiar dacă știi că riști. La urmă, în loc de un banal gest de apreciere, te poate lua în primire gloata analiștilor de înregistrări video post-eveniment, pricepuți în ”manuale de bună practică” sau teoreticienii de la Controlul Intern, așa cum odinioară, la Târgu Neamț, un alt coleg al nostru – scăpat teafăr – a avut curajul să despartă două tabere cu porniri criminale>>, spune liderul de la Diamantul.

Josanu amintește și de câteva episoade care arată cum polițiștii sunt tratați fără un minim respect, invocând astfel faptul că sute de polițiști au fost trimiși la Șumuleul Mic, la vizita Papei fără a lise asigura un adăpost, fie și improvizat, în fața ploii sau cum au trebuit să păzească secții de votare în secții insalubre, care nu aveau minime condiții de igienă. De asemenea, liderul sindical face referire și la procedurile de tip hărțuire prin care trece un polițist care aplică legea, care ajunge să fie târât prin anchete interne și procese interminabile unde cuvântul lui cântărește cât cel al unui martor care evident pledează pentru inculpatul cu care este amic și cu care mai are și experiențe comune (inclusiv cazier).

Mai jos, integral, mesajul comisarului Vitalie Josanu:

Quo vadis, Poliția Română?

Azi, am mai pierdut un coleg. Într-un mod stupid, ca multe dintre viețile irosite în serviciul Patriei, un alt nume, ce își face loc pe marmura destinată eroilor și fixată pe pereții scării principale din sediul IGPR-ului. Pentru ei, este încă ”o bifă” pentru sângele ”jertfit pe altarul” unei instituții aflată într-o avansată etapă de disoluție a autorității proprii în societate, cu șefi ce – odinioară – au acceptat să-și prezinte bilanțul anual în fața unui infractor proaspăt condamnat.
S-a prăpădit un om, s-au îngropat speranțe, năzuințe… cine urmează? Atunci când mulți dintre noi au ajuns să prefere bătaia cu pistolul în toc, decât să tragă, atunci când șefii îți spun că vor fi dotări în funcție de resursele alocate (a se citi ”la Sfântu-Așteaptă”!), când ești trimis în misiune fără vestă anti-înjunghiere măcar ori când nimerești între două grupuri de țigani gata să se taie și nu știi – în învălmășeală – dacă scapi cu zile? În acele momente, ”țara” așteaptă de la tine atitudine și trebuie să intervii, chiar dacă știi că riști. La urmă, în loc de un banal gest de apreciere, te poate lua în primire gloata analiștilor de înregistrări video post-eveniment, pricepuți în ”manuale de bună practică” sau teoreticienii de la Controlul Intern, așa cum odinioară, la Târgu Neamț, un alt coleg al nostru – scăpat teafăr – a avut curajul să despartă două tabere cu porniri criminale.
La Șumuleu Ciuc, ieri, la vizita Papei, au fost mobilizate numeroase forțe de ordine. Ca să păzească ce? O mulțime de creștini, veniți cu gând de pace deși măsurile de protecție a Înaltului Pontif au fost – cu siguranță – avute în vedere de unități strict specializate. Au fost tixiți în microbuze pentru a fi lăsați în câmp, pe o ploaie teribilă, fără a li se oferi un loc de adăpost .
Mai dăunăzi, polițiștii au trebuit să păzească secții de votare infecte, fără minime condiții de igienă și siguranță.
Zilnic, trebuie să faci față unei provocări, apărând ”ordinea de drept” cu proceduri tot mai restrictive și o lege, parcă gândită să pună în mijlocul societății pe Măria Sa, INFRACTORUL. Să-i vorbești respectuos, să nu-l jignești, să taci atunci când varsă în capul tău un ligean cu lături injurioase, să accepți să-ți înfigă telefonul în față, încercând să-ți înregistreze orice mișcare ce ar putea fi folosită ca să-ți închidă cariera… Câte un șef incompetent – făcut ofițer ”la apelul bocancilor” și ajuns șef prin ciudate imbârligături ale tenebrelor – urlând din toți bojocii să cauți criminalul care odinioară și-a descărcat pistolul în plină stradă, ”oriunde, nu mă interesează, căutați!”, fără o direcție, fără minime informații, fără o coordonare, fără un plan cât de cât gândit, conștient că oricând te poți afla în cătarea psihopatului…
Printre colegi, înaintarea în carieră, seamănă ba câte o claviculă ruptă, ba o teastă spartă – ca distincții ale unei cariere plină de adrenalină – ori urmele unui accident într-o cutie din care cade rugina, numită pompos ”autoutilitară specială”!
Și toate, într-un context în care și instanța se comportă adeseori cu noi, ca o mamă vitregă. Cuvântul polițistului – deși a depus un jurământ de credință, a trecut prin furcile caudine ale unei selecții și monitorizări riguroase, cu un sistem de autocurățare destul de activ – n-are nici o greutate, fără un martor alături, un simplu CNP, neverificat și poate chiar cu cazierul plin până la refuz. Ce este ultrajul astăzi? Și de câte ori, făptuitorul a fost lăsat liber, beneficiind de înțelegere din partea magistraților? ”Drepturile Omului”, agitate obsesiv de orice martor întâmplător al intervențiilor polițienești, înăbușă orice drept al victimelor și orice îndatorire de apărare a ordinii de drept, atât de mult dorită și reclamată, inclusiv de acel vajnic cetățean civilizat…
Noi… nu avem dreptul la grevă, nu putem constitui o mișcare politică, nu putem candida, așa cum au alții. Avem șefi la minister, avem la IGPR, avem șefi la județ, șefi la Parchet, șefi la Judecătorie… și – cu rare excepții – polițistul este singur, în fața unor provocări de natură antisocială tot mai diversificate, perfide și favorizate de un sistem de legi anemic. Trebuie ”să ne batem” cu toată lumea în instanță pentru drepturile noastre, pentru o minimă prețuire și respect, pentru tolerarea acestui ”rău necesar” reprezentat de Poliție.
Foarte probabil, cu toate dotările din lume, țintit în gât, colegul nostru nu avea scăpare. Dar cu un set de legi și proceduri severe care să impună autoritatea polițistului în timpul exercitării atribuțiunilor de serviciu, cu perspectiva unor consecințe dure, șansele ca infractorul să îndrepte pistolul către ”omul legii” s-ar fi redus – probabil – în mod considerabil. 
Onoruri militare, câteva rafale în aer, discursuri pline de compasiune, probabil și câteva regrete exprimate de secretara de școală, cocoțată în funcția de ministru de interne și… la ce folos?

 

Daniel Vinca

One thought on “„Polițistul, singur, în fața unui sistem perfid care avantajează infractorul!” Mesaj dur de la Neamț, după ce un polițist a fost ucis de un infractor urmărit general…

  1. Domnul sindicalist bate campii!Vinovati sunt sefii de la IPJ Timis care au trimis un echipaj de la Circulatie dupa infractor, in loc sa trimita „mascatii”!Vinovati sunt si domnii sindicalisti care sunt preocupati doar de salarii si pensii speciale, nu de dotarea si pregatirea angajatilor MI!

Lasă un răspuns