Poliţist sancţionat de Şeful Poliţiei Judeţene pentru că a criticat Jandarmeria că a gazat protestatarii la 10 august

Un poliţist de la Ordinea Publică a Poliţiei Roman a fost sancţionat prin dispoziţia unde la semnătură apare chiar numele şefului IPJ Neamţ, comisar şef Costel Paul Tablan cu ATENŢIONARE SCRISĂ pentru că a criticat intervenţia dură a Jandarmeriei la mitingul din 10 august 2019 împotriva protestarilor, intervenţie care face chiar obiectul unui dosar penal şi care a fost dezaprobată de atâţia reprezentanţi ai societăţii civile şi chiar de autorităţi ale statului român.

Documentul de mai sus arată însă că agentul şef adjunct Gabriel Butnaru a fost sancţionat pentru delict de opinie de un mecanism stalinist care încă mai funcţionează, pe bani grei, în Poliţia Română: dispoziţii ale şefilor de Poliţie în Baza unor aşa-zise anchete ale Biroului Control Intern, în fapt un departament cu rol de Poliţie Politică subordonat direct chiar şefilor care dau aceste sancţiuni.

„Aţi postat în spaţiul public mesaje cu caracter jignitor la Adresa Jandarmeriei Române” acuză comisarul şef Paul Tablan (cu doctorat la Academia de Poliţie) de parcă rolul şefilor şi managerilor din Poliţie nu este să-şi evalueze subordonaţii în funcţie de competenţele profesionale ci cu raportare la opiniile pe care le au despre evenimentele majore din comunitate sau din ţară.

Întrebat care au fost jignirile respective care i-au fost imputate, agentul şef Gabriel Butnaru a precizat că a avut doar reacţii ca foarte mulţi români indignaţi de lovirea şi gazarea protestatarilor. „Nu sunt un adept al reacţiilor verbale indecente. Nu mai reţin exact dar ţin minte că am arătat că sunt mâhnit de ce s-a întâmplat la acel miting, că am sharuit diverse articole din presă sau postări ale unor terţe persoane, printre care cred că şi un mesaj sau copertă de genul <<Jandarmeria apără hoţia>>. Evident că am perceput acel mesaj aşa cum l-a văzut toată lumea, ca un o critică la adresa unei intervenţii foarte dure, nejustificate, împotriva unor civili care acuzau nişte politicieni. Aceste critici au fost formulate, în dezbateri, articole, emisiuni de specialişti în Ordine Publică – chiar de unii ofiţeri ai Ministerului de Interne – de avocaţi, de sociologi, de experţi în în intervenţii de acest gen, de ONG-uri care apără Drepturile Omului şi, dat fiind faptul că avem şi un dosar în anchetă, de procurori. Cu toate astea, opinia mea a fost considerată de cei de la Control Intern şi de conducerea IPJ ca fiind în afara Codului de Etică. Mă abţin de la alte comentarii>>, a declarat poliţistul Butnaru pentru Vestea.net.

Nu este primul caz în care Biroul Control Intern al IPJ Neamţ acţionează ca un fel de „paznic pe facebook”, vânând postări sau mesaje ale unor poliţişti şi propunând sancţiuni imediat validate de şefii IPJ Neamţ pentru delicte de opinie care sunt, în fapt, simple păreri care concordă cu ale multor cetăţeni dar nu se suprapun cu politica guvernamentală.

Culmea este că susţinători ai comisarului şef Paul Tablan (inclusiv din presa nemţeană) au încetăţenit ideea că acesta ar fi fost în vizorul unor forţe PSD care l-ar fi vrut schimbat din funcţie. Cât de „duşman” era Tablan cu PSD-iştii se vede (şi) din acest document care probează că imediat după protestul din 10 august 2018, conducerea IPJ Neamţ susţinea aceleaşi teze ca şi fostul ministru Carmen Dan, ca si Liviu Dragnea etc care afirmau ferm că intervenţia jandarmilor (care au gazat oameni paşnici, la gramăda, chiar femei, copii, bătrâni) a fost una justificată.
Deci Tablan, „duşmanul şi victima PSD”, cum îl descriau susţinătorii săi, prin sancţiunea aplicată poliţistului Butnaru era fix pe linia celor care doreau muşamalizarea demascării brutalităţii Jandarmeriei, adică a coloneilor Cocoş şi Sindile, a ex-ministrului Carmen Dan şi a PSD-iştilor care îi acuzau tot pe protestatari.

Reamintim că în fiecare Inspectorat Judeţean de Poliţie există la dispoziţia şefului de instituţie acest Birou de Control Intern. Din informaţiile noastre, la Neamţ sunt 5 angajaţi, ofiţeri. O aproximare cu privire la cuantumul salariilor duce la un total de salarii brute de circa 40.000 de lei pe lună.
Exact cât ar costa un Logan echipat full care ar putea înlocui o maşină de serviciu care arată ca un fel de sicriu pe patru roţi dintre cele folosite acum, în Neamţ, chiar de Poliţiştii de la ordine Publică, de la posturile comunale sau de la Poliţiile orăşeneşti. Cu aceeaşi sumă s-ar putea repara lunar şi o clădire în care funcţionează un post de Poliţie comunal, în condiţiile în care multe dintre acestea sunt departe de orice normative referitoare la condiţii decente de muncă.
În judeţul Neamţ există şi acum posturi comunale de poliţie care au toaleta în fundul curţii şi care nu au apă curentă asigurată, deşi în IPJ Neamţ există şi un Serviciu de Logistică condus, evident, tot de ofiţeri cu funcţii mari şi lefuri pe măsură.


Vom reveni.

Daniel VINCA

Nota Bene – mai multe persoane au confirmat că semnătura de la finalul documentului este chiar cea a şefului IPJ. Mai mult, conform reglementărilor în vigoare, dacă un adjunct semnează în locului şefului cu „pentru” pe un document în care e trecut numele şefului instituţiei, adjunctul (sau împuternicitul la comandă) este obligat să-şi treacă, clar, şi numele său.

Lasă un răspuns