Politică, strigoi, năluci! PPU, partidul fantomă cu care s-au aliat PSD și ALDE la Neamț!


Alianța electorală anunțată sâmbătă la Neamț, cu PSD la cârmă și cu ALDE pe punte a scos la rampă un al treilea partener, PPU, care îndeplinește toate condițiile de „fantomă” în peisajul politic al județului dar cert nu de partid real.
Place sau nu place unora, PSD și ALDE sunt partide cunoscute în Neamț, cu organizații județene și locale vizibile, cu lideri cunoscuți la județ, cu șefi locali asumați, cu candidați deja știuți.
Interesant este că „Alianța pentru Modernizarea Neamțului” (oops!, nu vor mai regăsi alegătorii pe unele buletine de vot denumirea PSD?) include ALDE doar pentru lista de la CJ și pentru cea de președinte la Consiliul Județean în timp ce alierea dintre PSD și fantomaticul PPU ar viza și cele 5 localități urbane din județ: Piatra Neamț, Roman, Tîrgu Neamț, Bicaz, Roznov.
După ce știrea cu lansarea alianței (eveniment eminamente politic care a avut loc în curtea unui obiectiv cultural din zestrea administrată de Complexul Muzeal Neamț) s-a rostogolit, au apărut întrebările: dar cine e președintele PPU Neamț (cu atât mai mult cu cât lângă Ion Asaftei-ALDE și Ionel Arsene-PSD s-a aflat și a grăit Teodor Meleșcanu, un pensionar special care nu își va toci el pantofii pe la Văleni, Bâtca Doamnei, Valea Ursului sau Grumăzești)? dar cine sunt președinții PPU de la Roman, Tîrgu Neamț, Roznov Bicaz? Cine vor fi candidații merituoși și umaniști (PPU = Partidul Puterii Umaniste) care vor fi pe lista comună alături de nu mai puțin merituoșii candidați PSD și ALDE și, poate, în detrimentul altor candidați la fel de merituoși din cele două partide cunoscute dar care, astfel, vor rămâne în afara listei?

O parte dintre jurnaliștii și alegătorii nemțeni au văzut imediat că e vorba de un „partid-fantomă” (<<o structură inexistentă în Neamț, Partidul Puterii Umaniste Social-Liberale, o creție care trebuie să-l mențină în cărți pe Dan Voiculecu și grupul său de interese>>Mesagerul de Neamț). Alții își mai pun întrebări. Să-i ajutăm!

O căutare pe google cu „PPU-SL Neamț” întoarce rezultate cu zgârcenie. De exemplu, din știrea „O profesoară de fizică în fruntea PPU (Voiculescu-Grapini-Piedone). Conferință de presă cu aplaudaci și „vox populi”…„, publicată chiar de Vestea, prin martie 2019, în pre-campanie pentru alegerile euro-parlamentare, aflăm cum la Piatra Neamț au aterizat Maria Grapini (care își anunța candidatura cu acest partid pentru un nou mandat de euro-parlamentar) și fostul primar din Sectorul 4, Cristian Popescu Piedone (condamnat la 8 ani de închisoare apoi, în dosarul Colectiv – proces aflat în apel și prelungit din cauza pandemiei). Piedone chiar paria atunci cu un juralist cum PPU, de unul singur, va face pragul electoral dar Maria Grapini a avut atâta încredere încât, grație combinațiilor clasice Dan Voiculescu (cel care butonează partidul-breloc) și PSD… a ajuns pe lista PSD.

Același partid a aruncat apoi în lupta pentru alegerile prezidențiale o candidată, Ramona Ioana Bruynseels, care s-a remarcat nu doar prin scorul mic obținut ci și prin tamponarea logicii de limba română (sau invers) în discursuri și prin devoalarea unei combinații financiare care stătea, de fapt, în spatele candidaturii ei (banii de la AEP – EXCLUSIV AUDIO Candidata lui Voiculescu îl acuză pe „varan” de șantaj și furt de bani de campanie).

Despre PPU-SL s-a mai auzit atunci când parlamentarii care au trădat ALDE în favoarea PSD (inclusiv Teodor Meleșcanu) au fost virați spre această remorcuță a PSD. În rest, liniște și pace până acum câteva săptămâni când, pe ici pe colo, prin țară, unii candidați aflați în căutare de partid (câțiva, cât să-i numere pe degete) s-au afișat cu sigla lui Voiculescu-Felix.

Revenind la Neamț, despre PPU-SL a început să se audă iar tot recent, numele acestuia fiind vehiculat, ca de obicei, de acei samsari de partide și liste care, evident total dezinteresați, oferă o ștampilă de partid candidaților doritori. Dar, de la conferința de presă de acum un an jumătate (când „academiciana” Grapini și penalul Piedone au susținut acea conferință de presă alături de cele două distinse doamne din Neamț), PPU-SL nu a mai mișcat nimic, vizibil, în acest județ.
Circulă în schimb informații (sau bârfe) că „brelocul” PPU a fost adus la Neamț pentru ca real, pe locurile candidaților PSD pentru CJ dar și pentru CL-urile din cele 5 orașe să poată fi împinși niște băieți/fete care nu au nicio treabă cu social-democrația dar, cu siguranță, au alte calități. Evident va fi vorba de locuri eligibile (tot mai puține pentru PSD, pe trendul actual derivat din europarlamentare-prezidențiale).

La cum fac politică unii de prin Neamț, nu e exclus ca lumea să afle cine sunt liderii și candidații PPU-SL nemțeni după ce acest măreț brand politic a fost pomenit în ditamai alianța electorală. Că doar nu de pomană a spus I.L. Caragiale că a scris „O scrisoare pierdută” inspirat din realitățile epocii de la Piatra Neamț. Epoca e alta dar personaje precum cele făcute celebre de Nenea Iancu (Nae Catavencu, Zaharia Trahanache, Ghita Pristanda, Agamemnon Dandanache, Tache Farfuridi, Stefan Tipatescu, Iordache Branzovenescu, Zoe Trahanache) sunt și acum, poate cu alte nume.
Iar Cetățeanul e Turmentat în continuare, inclusiv prin astfel de alianțe făcute în buza alegerilor, cu nume de partide ascunse sub denumiri noi, cu strategii și fente care nu au nicio legătură cu interesele comunității ci, poate, doar cu ale celor care își doresc prezervarea a ceea ce românii numesc „cașcaval”.

Vom reveni.

Daniel VINCA
sursa foto – PSD Neamț

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns