Poliția Școlară raportează dar nu anchetează!


Formă fără fond! Asta e Poliția Siguranță Școlară, după cum relevă un comunicat al Sindicatului Diamantul (din MAI) care arată cum aceste Birouri (din subordinea IPJ-urilor) au fost înființate nu pentru a face anchete și a se implica real în cazurile cu victime sau agresori elevi ci pentru … a monitoriza și a raporta ce muncesc alți polițiști.
Iar cazul punctual dat ca exemplu de Sindicatul Diamantul este din ograda IPJ Neamț unde unul din cei 6 membri din Biroul numit pompos Poliția Siguranță Școlară s-a implicat ultra-activ într-o anchetă terorizându-l cu întrebări și telefoane pe polițistul care chiar își făcea treaba.

 

<LA CE FOLOSEȘTE POLIȚIA ȘCOLARA?

Primul contact cu Politia Scolara.

Vineri seara, suna seful… „esti la echipa, vino la sediu ai un caz”. Un minor – elev, insotit de parinti si directorul scolii a venit sa reclame un caz de agresiune sexuala, pusa in seama unui profesor.

In drum spre sediu, venind de la o distanta de 45 km, aflu ca a venit in ajutor si un lucrator „specializat” de la Politia Scolara. Acesta preia plangerea si bucuros ca am ajuns, mi-o pune in brate: „mai departe faceti voi, judiciarul, ale voastre… dar sa-mi zici si mie ce faci ca sa raportez si eu la ai mei, pe linie ierarhica” si dus a fost!

Pana a ajuns avocatul si reprezentantul de la Protectia Copilului s-a intunecat de-a binelea. Audiem in detaliu, facem verificari la sediul politiei municipale, in baze de date pe rasnite de la Pazvante Chioru, ce se blocheaza. Sefimea e in zona fara semnal, dusi sa faca alai unui mare oaspete: venise Câtu – ala de zice ca plesnim de bunastare!

Cercetarile sunt in toi, minora vizibil marcata, parintii asijderea… Suna telefonul… Colegul nostru de la Politia Scolara se interesa de cursul cercetarilor… El avea o problema cu raportatul. Nu i-am mai dat nici o informatie.

A urmat o saptamana de cercetari, zeci de audieri si alte masuri… nici un semn de la Politia Scolara!

De fapt, le-am cerut noi sa renunte la planul de a merge prin unitatile scolare cu pricina, „pentru verificari”, ca sa nu ne strice noua „jucaria”.

In aceste conditii, daca nu are competenta de cercetare judiciara si avem structura de prevenire, axata prioritar pe scoli, la ce foloseste Politia Scolara?
PS: Cazul e de la IPJ Neamț>, informează comunicatul de la Diamantul.

Relatarea acestui caz nu face decât să confirme ceea ce presa anticipa atunci când Ministrul de Interne, Marcel Vela anunța pompos înființarea acestei structuri care, de fapt, golește de angajați fix departamentele care muncesc. Și că aceste birouri județene sunt, din start, forme fără fond.

<In judetul Neamt de exemplu, in cadrul Inspectoratului de Politie Judetean, a fost infiintat Biroul de Politie Siguranta Scolara, cu un șef si cu alti 5 politisti. Ce credeti ca vor face cei 6 lucratori MAI? Vor merge din scoala in scoala si vor veghea la siguranta elevilor si profesilor? Ei aș! Nici pe departe, si nici nu au cum sa se imparta toti la peste 300 de scoli. Biroul ăsta, pompos denumit ”Siguranta Scolara”, va coordona activitatea politistilor in ceea ce priveste supravegherea scolilor si asigurarea procesului educational in bune conditii. Totul din birou, desigur, pentru ca munca de teren e grea, se rup pingelele, plus ca risti sa dai nas in nas cu infractorii ăia de care cei mai multi ofiteri aud doar din comunicatele de presa>, scria TVM Neamț, în articolul <”POLIȚIA SIGURANȚĂ ȘCOLARĂ”, O NOUĂ STRUCTURĂ PARAZITARĂ PE BANI PUBLICI>, publicat în 14 septembrie 2020.

<Cu alte cuvinte, politistii din orase si comune, vor face ceea ce faceau si pana acum, numai ca mai au vreo 6 șefi în plus cu mașini, secretare, birouri, salarii, sporuri și eventual pensii speciale si care se vor face ca dau indicatii, ca se spetesc muncind si nu mai pot dormi noaptea de grija elevilor, ca si ministrul Vela de altfel. Este ca si cum la Politia Rutiera s-ar infiinta Biroul Testari Alcoolscopice cu vreo 5 sefi care coordoneaza masurarea alcoolemiilor la soferi. Sau ca si cum la Ordine Publica s-a infiinta Biroul de Siguranta in statiile de autobuz>, anticipa corect Ionuț Corfu, jurnalistul care a scris articolul din TVM Neamt.

 

D.V.