Poliția Română, sistem semi-mafiot! Adevărul crunt, din interior!


Poliția română nu este un sistem care răsplătește munca și implicarea în intereseul cetățeanului ci unul semi-mafiot care oferă satisfacții financiare și de carieră celor obedienți șefilor și-i pedepsește prin abandon și hărțuire pe cei care nu sunt servili – crunta dezvăluire este făcută publică de Ioan Cănărău, agent de poliție din Roman cu mai bine de 25 de ani vechime și vicepreședinte la nivel național al Sindicatului Europol.

Cănărău explică cum munca în ger, ploaie sau caniculă lasă urme pe trupurile polițiștilor de la Ordine Publică în timp ce colegii „orientați” beneficiază și de bani mai mulți dar și favoruri profesionale diverse:

„Trebuie să fug cât mai am timp, ca să scap cu viață !
Așa gândesc eu, după 27 de ani de poliție !
Nu fug de frica vreunui cuțit în spate, furcă-n gât sau o sabie în cap, mai tare mi-e frică de comorbiditățile „dobândite” în tot acest timp !
Pentru că am fost drept, n-am lins clanțe, n-am fost pupincurist, n-am plecat capul în fața regilor cu steluțe pe umeri, m-am ales doar cu diabet, hipertensiune arterială gradul 3 risc foarte înalt, hernie lombară de disc, hernie cervicală de disc, spondilită anchilozantă, și alte diagnostice pentru aproape toate organele din corpul meu.
Ani de zile ture de noapte, servicii în frig, umezeală, stat în picioare timp îndelungat, au lăsat urme adânci și pe afară și pe interior. La suflet am rămas la fel, tânăr”.

Polițistul de la Europol explică și ingineria unor pensii uriașe ale unor polițiști cu funcții, bazate pe sporuri date pe ochi frumoși sau pe orele suplimentare prestate înainte de pensionare:

<<Pe lângă mine au trecut sute de promovați pe alte criterii decât cele profesionale, care au ajuns bine mersi doar pentru că au purtat o legitimațe de polițist în buzunar.
Acum îmi fac semn cu mâna, din mers, viitorii pensionari care „rup sâmbetele și duminicile” și salariile de excelență pe baricade.
Dacă știam eu în decembrie 2014, când protestam în fața Ministerului Finanțelor Publice, că sporul câștigat atunci va deveni mijloc de fraudare a banului public, de discriminare, de îmbogățire a călăilor polițistilor, de îngrășare artificială a pensiilor nemernicilor care îi abuzeaza pe polițiși, mă lăsam păgubaș>>.

Polițistul Cănărău le explică mai tinerilor săi colegi, polițiștilor care abia deprind tainele meseriei, ce îi așteaptă, real în spatele fotografiilor publicitare pe care șefii le fac cu subordonații:

<<„Gura mare”, verticalitatea, normalitatea de a mă împotrivi cutumelor acestui sistem odios, au stat la baza „plafonării” în serviciul de ordine publică.
În locul meu, în pătrățica mea, în limita competențelor mele mi-am făcut treaba, bine zic eu. Aprecierile șefilor? Niciodată pe măsura rezultatelor. De ce? Pentru că”tare-n gură” , pentru că curaj de a spune lucrurilor pe nume și pentru că ….sindicat !
Niciodată în Poliția Română n-au fost promovați polițiștii buni ci doar cei care au știut să facă sluj în fața șefilor.
Așa că, dragi tineri colegi, să nu sperați vreodată că în sistemul în care ați intrat veți fi apreciați pentru că respectați jurământul, pentru că munciți și sunteți corecți.
Iar dacă vă îmbolnăviți din cauza condițiilor de muncă, n-o să vă ajute nimeni cu nimic, cu schimbarea locului de muncă, etc.
Nu mai spun de vreun ultraj, rămâi pe persoana fizică. Toate pretinsele protecții legislative ale polițiștilor dispar.
Sistemul așa a fost construit. Polițiștii corecți, profesioniști, drepți, care gândesc și vorbesc liber sunt atacați de „celulele cu gulere albe” ale sistemului imunitar ce funcționează după reguli comuniste, criminale chiar, care își aruncă polițiștii în fața morții, cu piepturile dezgolite !
Cetățenii ? Manevrați electoral cu poze cu miniștrii lângă polițiști.
De unde atâta dezamăgire?
Din realitatea zilelor pe care le trăim !
Este Poliția Română un sistem semi mafiot ?
În opinia mea da !
Cu stimă și maximă seriozitate, Cănărău Ioan, vicepreședinte>>.

Nu este prima ieșire publică a lui Cănărău pe aceste subiecte. de-a lungul timpului acesta a protestat – verbal sau în stradă – împotriva condițiilor neconforme de muncă; a faptului că în timp ce mașinile noi și bune ajung pentru „protocolul” șefilor, polițiștii din teren merg cu Logan-uri vechi de pe care curg tablele, adevărate sicrie pe 4 roți; a manierei discreționare și secrete prin care sunt date sporurile consistente de excelență care, la fel, nu ajung doar la polițiștii care luptă cu infracționalitatea reală ci și în buzunarele unora aciuați prin birouri de contabilitate sau de pe alte domenii non-operative etc.
Cănărău a și fost cercetat disciplinar de câteva ori de comisii de anchetă internă care, nu e un secret, acționează în subordonarea directă chiar a șefilor de Inspectorate Județene.

Daniel Vinca
foto: din arhiva presei naționale

Lasă un răspuns