Poliția Piatra Neamț acuză Primăria! Intervențiile în stradă, fără avizul obligatoriu prevăzut de lege!

Poliția Piatra Neamț acuză Primăria că a realizat intervențiile în stradă (marcaje rutiere, parcări, alte semne rutiere – de exemplu celebrii „morcovi” – etc fără a avea obligatoriul aviz legal de la această instituție, anunță mesagerulneamt.ro. 

Adresa respectivă invocată în articol face referire directă la practicile Primăriei Piatra Neamț dar ar fi bine să fie înțeleasă și de cei care conduc Publiserv, firma care, în general, realizează aceste lucrări.

<<Dacă este vorba despre neștiință sau prostie, e greu de spus, dar în mod sigur este vorba despre mult dispreț. Pe scurt, amenajarea parcărilor de reședință, marcajele rutiere, trecerile pentru pietoni sau circulație închisă pentru asfaltare nu se pot face fără aviz scris de la Poliția Rutieră. Așa cum s-a întâmplat de ani buni>>, scrie Valentin Bălănescu în articolul  Poliția Rutieră Piatra Neamț cere Primăriei și Consiliului Local să nu mai încalce legea

În articolul respectiv este invocată o adresă oficială în care polițiștii nemțeni atrag atenția Primăriei să nu mai confunde avizul OBLIGATORIU de la institutia M.A.I. cu avizul CONSULTATIV de la Comisia Rutieră care este formată, în mare parte, din nespecialiști: ”Lucrările solicitate și supuse dezbaterii din Comisia rutieră din cadrul Primăriei Piatra Neamț au un caracter informativ-consultativ și nu țin loc de aviz în sensul legii, aviz care trebuie să fie distinct, în formă scrisă și care are la bază documentații tehnice întocmite de specialiști (planuri, proiecte, etc.). Astfel, în vederea punerii în aplicare a prevederilor legale, vă rugăm ca pentru emiterea Hotărârilor de Consiliu Local care privesc înființarea parcărilor de reședință, înființarea de construcții care necesită acces la drumul public, instalarea de mijloace de semnalizare rutieră, înființarea/ desființarea amenajărilor rutiere, etc., vă rugăm să solicitați ca documentația care stă la baza proiectului de hotărâre să conțină avizul scris al Biroului Rutier Piatra Neamț și nu referatul Comisiei Rutiere din cadrul Primăriei Piatra Neamț, care are caracter informativ-consultativ”.

Conform legii, nu ai voie să faci absolut nicio modificare fără aviz scris. De exemplu parcările de reședință s-au făcut fără a avea avizul scris. Marcajele rutiere sunt în aceeași situație. Nu pot cei de la Publiserv să facă marcaje fără a respecta niște criterii. Pentru asta, este necesar avizul nostru. Treceri pentru pietoni se fac acolo unde trebuie și nu din zece în zece metri pentru a bloca traficul. De aceea dă Biroul Rutier avize scrise. Astea sunt doar câteva exemple. Nu este prima dată când informăm Primăria și Consiliul Local. Eu, ca autoritate în domeniu, sunt obligat să aplic legea. Dacă vreodată se întâmplă ceva, trebuie să răspundă cine a greșit. Comisia rutieră dă un aviz consultativ. Asta nu înseamnă că toate deciziile care se iau acolo sunt bune de pus în practică. De aceea este necesar avizul scris al Biroului Rutier, pentru că nu toți membrii respectivei comisii au pregătire în domeniu” – este declarația inserată în același articol care vine de la Cms. Dănuț Urserescu, șef Birou Rutier – Poliția Municipiului Piatra Neamț.

Punctul de vedere al primarului Dragoș Chitic, citat de Mesagerul, este cel puțin ciudat, făcând referire la ideea de debirocratizare. Că e nevoie de birocratizare, e una dar să ignori necesitatea unui aviz obligatoriu prin lege e deja cu totul altceva. Dacă ditamai Primăria face asta, atunci ce ar trebui să facă cei care, pe proprietățile lor private, pentru diverse lucrări, trebuie să ceară autorizații sau avize de la Primărie?

Altfel spus, Primăria Piatra Neamț – principala instituție din oraș care trebuie să vegheze la aplicarea și respectarea legii – încalcă cu nonșalanță legea. O încalcă în mod repetat poate și din cauza faptului că Poliția Piatra Neamț s-a mulțumit doar cu atenționări și adrese în loc să aplice legea.

Și atunci când e vorba de blocarea unui drum public, fără aviz de la Poliție – chiar și pentru lucrări de asfaltare – este deja faptă penală. Evident că intenția reabilitării unui drum este una nobilă dar, până la urmă, legea e una pentru toți, inclusiv pentru cei de la Primărie și de la Publiserv (care nu au voie să se apuce de o lucrare până nu văd avizul obținut de beneficiar sau de ei).

D.V.

One thought on “Poliția Piatra Neamț acuză Primăria! Intervențiile în stradă, fără avizul obligatoriu prevăzut de lege!

 1. Ne doare exact in c…de avizul celor de la Politie.

  O Politie inexistenta care nu face absolut nimic pentru educarea cetatenilor in ce priveste circulatia in acest oras.

  Niste paraziti care stau cu curu in masina toata ziua si nu stiu decit sa haituiasca conducatorii auto cu radarul la Savinesti si aiurea aplicind amenzi in bataie de joc celor care le platesc salariile uriase nemeritate.

  Aloooo,orice analfabet poate face acest lucru.

  In orasul Piatra Neamt nu vezi un echpaj de la rutiera pentru a opri hoardele de analfabeti cretini care fac raliuri si circula cu tot felul de hirburi tunate facind zgomote asurzitoare si punind in pericol minut de minut siguranta cetatenilor.

  Au gasit ei sa se lege de stilpii aia….altceva nu mai au de facut ,absolut ridicol.

  Inca o institutie inutila si toxica populata numai cu specimene care nu inteleg ca noi ii platim ca sa ne ajute si nu sa ne haituiasca.

Lasă un răspuns