Poliția Neamț, hărțuire, ingerință în activitatea jurnalistică și atac la libertatea presei. Anchetă despre „întâlnire jurnalist-candidați”

Poliția Neamț face o anchetă de tot hazul care vizează doi candidați anunțați pentru funcția de primar (Bogdan Gavrilescu-PMP, Ciprian Enache-ALDE) și pe Daniel Vinca, redactorul șef al publicației Vestea. Verificările respective pleacă de la autosesizarea conducerii IPJ (inspector șef Paul Tablan) dintr-un text publicat pe un site neasumat și folosit de o grupare mafiotă neidentificată (deși sunt vreo 12 plângeri și anchete plimbate între IPJ Neamț și DIICOT).
Astăzi, un ofițer de la IPJ-Ordine Publică (Zmeu) a descins în biroul viceprimarului Bogdan Gavrilescu (după ce l-a sunat) unde, de asemenea, au fost chemați și ceilalți doi (Enache și Vinca).
Obiectul autosesizării IPJ e un text de acum vreo lună, din acel site cu apucături interlope, în care apare o fotografie cu cei trei, în fața unei cafenele care aparține firmei soției viceprimarului, articolul fiind blindat cu diverse aberații (că au băut alcool în spații interzise și că au pus la cale conspirații anti-primarul Dragoș Chitic).
Acea întâlnire a avut loc, după o emisiune Vestea Tic-Tac la care Enache fusese invitat iar Gavrilescu a avut o intervenție prin telefon. După emisiune, cei trei au băut și o cafea împreună în care au și discutat diverse subiecte (în niciun caz fabulațiile interlopilor de la siteul anonimos).

Astăzi, Gavrilescu și Enache au dat declarațiile solicitate de ofițerul de Poliție. Vinca a refuzat, oferind și următoarele motive:
-Există plângeri referitoare la fapte penale, vechi de vreun an, depuse de mai multe persoane, cu referire la activitatea infracțională a interlopilor anonimoși și Poliția nu a counicat nici până acum petenților nici cine sunt cei care o fac pe justițiarii din spatele anonimatului și nici măsurile legale dispuse.
-În acele plângeri e vorba de fapte penale grave (infracțiuni de crimă organizată, infracțiuni informatice, instigare la omor, distribuire ilegală de materiale pornografice).
-Autosesizându-se din siteul anonimos și hărțuind oameni nevinovați în loc să-i prindă pe acei interlopi, Poliția Neamț, prin conducerea ei, arată că se plasează, de fapt, de partea infractorilor.
-În acele plângeri sunt menționați și suspecții (persoane cunoscute de mare parte a opiniei publice din Piatra Neamț) care coordonează real acel site.
-Unul dintre aceștia este cunoscut ca „sifon” și „protector media” al inspectorului șef Paul Tablan de la IPJ Neamț.
-A cere unui jurnalist să relateze unui polițist despre întâlnirile sale (unde, cu cine, când, de ce, cum?) reprezintă o ingerință foarte gravă și un atac la libertatea presei (documentarea jurnalistică fiind un pas inițial care conduce la redactarea articolelor de presă). Cum ar fi ca un jurnalist să fie luat la întrebări și să spună că are în lucru, în stadiu de confidențialitate, o anchetă care vizează practici nelegale ale unor polițiști? Sau ca jurnalistul să declare despre surse cărora vrea să le păstreze confidențialitatea?
-În condițiile în care același Paul Tablan a intentat un proces civil chiar lui Faniel Vinca, autosesizarea IPJ Neamț pe o poză cu 3 oameni care vorbesc în stradă este cu atât mai dubioasă.
-De ce nu se autosesizează conducerea IPJ Neamț (din aceeași mapă de presă) și din articolele presei nemțene serioase, în care sunt relatate probleme cu adevărat grave, inclusiv subiecte care vizează jaful banului public?

Vestea consideră că episodul de astăzi este unul foarte serios și grav care arată cum polițiștii sunt trimiși de șefii lor să-și piardă timpul cu anchete futile, în timp ce dosare mult mai importante zac în nelucrare. Iar faptul că IPJ Neamț face anchete „la butonul” unor infractori pe care ar trebui să-i depisteze, depășește deja orice limită.
Cât privește dorința conducerii IPJ Neamț de a primi informații din întâlnirile și documentările de presă Vestea, redacția noastră consideră că acest fapt este și mai grav, drept pentru care vom proceda în consecință.

Redacția VESTEA

Lasă un răspuns