Poliția Locală pe subiectul primarului care a cerut amenzi pentru copiii care se joacă: „Exemple cu sancțiuni care pot fi aplicate minorilor!”

Evident că declarația – cel puțin discutabilă – a primarului Dragoș Chitic care cerea cetățenilor să anunțe Poliția Locală care să dea sancțiuni copiilor care se joacă (publicată în exclusivitate de Vestea, vezi AICI Cazul „copiilor care se joacă printre blocuri” Primarul: „Chemați Poliția locală pentru aplicarea de sancțiuni!” VIDEO) a stârnit reacții diverse pe internet, știrea respectivă fiind redistribuită la greu.

Reacțiile nu au vizat doar pe primar și declarația acestuia ci unele critici de pe net au mers și spre Poliția Locală.
La solicitarea Vestea, Poliția Locală a transmis un punct de vedere prin care precizează că a intuit ce ar fi vrut să spună, de fapt, primarul și că sunt situații în care copiii care se joacă pot fi amendați. De exemplu, doar pentru că produc larmă!
O abordare care, probabil, că îi va umple de bucurie pe unii pietreni (de obicei e vorba de cei mai în vârstă) care ar dori ca între blocuri să fie o liniște profundă, așa, ca la Operă…
Redăm mai jos precizarea respectivă:

<<Referitor la articolul dvs., publicat în vestea.net în data de 18.06.2019 precizăm că dl. Primar a dorit să facă referință la sancționarea persoanelor care deranjează ordinea și liniștea publică, conform Legii 61/1991, inclusiv minori care au vârsta între 14 și 18 ani (cf. O.G. 2/2001 – privind regimul juridic al contravențiilor, la care cuantumul amenzilor este înjumătățit).

Minorii sub 14 ani nu pot fi sancționați contravențional și nici nu răspund penal, dar pot fi sancționați părinții pentru nesupravegherea acestora atunci când se constată încălcări ale Legii 61/1991 sau ale altor acte normative, inclusiv hotărâri ale Consiliului Local (ex. HCL 7/2010).

Pentru a exemplifica, redăm mai jos câteva dintre articolele din Legea 61/1991 pentru nerespectarea cărora ar putea fi aplicate sancțiuni contravenționale minorilor.

”Art. 2 , pct. 14). –  scrierea sau desenarea, fără drept, pe pereţii clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosinţă comună aflate în locuri publice, deteriorarea prin orice mijloc a acestora, precum şi dezlipirea sau distrugerea, fără drept, a reclamelor, anunţurilor şi afişelor legal expuse în locuri anume destinate;

Pct. 25). –  tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;

 Pct.  26). –  tulburarea liniştii locatarilor între orele 22.00. – 8.00. şi 13.00. – 14.00. de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora;”

POLIȚIA LOCALĂ PIATRA NEAMȚ>>

V.N.

One thought on “Poliția Locală pe subiectul primarului care a cerut amenzi pentru copiii care se joacă: „Exemple cu sancțiuni care pot fi aplicate minorilor!”

  1. Portile scolilor sunt inchise in weekend si vacante, copii nu se pot juca pe terenurile de sport.
    Joaca printre blocuri va fi sanctionata deci haideti sa-i inchidem in casa…..

Lasă un răspuns